V Deutsche Schule Prag testuje divize Fresh & Tasty nový způsob stravování podle finského modelu. „Děti si samy vybírají z bufetové nabídky příloh a salátového baru – mohou si nabrat, kolik chtějí, ale na talíři by neměly zůstat žádné zbytky. Velikost porce tak není daná a každé dítě si ji samo určí. Některé děti mají větší hlad, jiné menší, některé děti preferují knedlík ke guláši, jiné spíše rýži nebo zeleninu…Mají tedy možnost volit podle své chutě a regulovat si i množství, které snědí,“ vysvětluje Radmila Vobořilová. Děti si dopředu volí preferovaný oběd ze tří pokrmů, z nichž jeden je vegetariánský. Ten jim naservírují kuchaři a děti si jen vyberou přílohu a zeleninu. Mají tak kontrolu nad svým obědem a aktivně se podílejí na neplýtvání. Pokud k němu přesto dochází, mohou navrhnout řešení, jak ho omezit. „Nabídkou pokrmů dětem ukazujeme příklady zdravé a vyvážené výživy, učíme je objevovat nová jídla a suroviny, aby si v dospělosti uměly samy vybrat, co je pro ně prospěšné,“ dodává Radmila Vobořilová.
Správná výživa, udržitelné stravování a neplýtvání potravinami by mělo být přirozenou součástí našeho života, záleží tak i na učitelích a rodičích, jaké modely chování dětem předají. A co je naučí o stravování a přístupu k vlastnímu tělu.