alt-desktop

Tipy someliéra: Jaké víno vybrat k vánočnímu stolu

29.10.2024

Doba čtení: 6 min

Vánoce jsou období plné radosti, lásky a... rozhodování o tom, co dát na stůl. Pokud si lámete hlavu nad tím, co vybrat ke kaprovi nebo třeba co pít celý den, abyste ustáli nápor celé rodiny, jste na správném místě!

Vyzpovídali jsme našeho someliéra Tomáše Nováka a vybrali tipy pro každý rozpočet. Takže minimálně jednu věc ze seznamu můžete už teď odškrtnout.

Bubliny, bubliny, bubliny

Nic nenaladí vánoční atmosféru lépe než sklenka bublin. Ať už si chcete v tomto období dopřát, nebo se moc rozšoupnout nepotřebujete, tyhle bubliny nezklamou.

Rozšoupnu se: Champagne R&L Legras, Brut, Blanc de Blanc
Pokud máte chuť na něco opravdu speciálního, jděte do tohoto šampaňského. Pochází z Grand Cru vinic v Chouilly starých přes 40 let. Je vyrobeno pouze z hroznů Chardonnay (proto Blanc de Blanc) a jeho chuť je svěží, příjemná s výbornou mineralitou. Tohle šampaňské je ideální ke všem předkrmům a krásně se bude hodit i k rybí polévce nebo třeba kulajdě. A je to mimochodem oblíbené šampaňské Sanjiva Suriho, majitele Zátiší Group.

Přejít na článek

Vyznáte se v bublinkách?

Prosecco, champagne, crémant, cava, sekt… čím se liší? To a více se dozvíte od someliéra restaurací V Zátiší a Mlýnec, Tomáše Nováka.

Přejít na článek

Budu se držet víc při zemi: Sekt Blanc de Blancs Extra Brut, Thaya
Skvělá volba jak na přípitek, tak třeba k jednohubkám, věřte nám! “Tohle vinařství přiletělo na trh jako uragán a poměrně rychle se zařadilo mezi přední česká vinařství. Podle mě je tohle jedno z nejlepších šumivých vín, co v ČR máme, a krásně může konkurovat těm zahraničním. Enologem vinařství je Kuba Smrčka, mladý šikovný kluk, který v roce 2021 získal ocenění enolog roku. Samotné vinařství se stalo v roce 2023 Vinařstvím roku,” vysvětluje Tomáš svůj výběr. Víno je děláno tradiční šampaňskou metodou, je příjemně svěží s dominantní kyselinou, která hraje prim. Krásně se bude hodit i k rybí polévce nebo třeba šnekům, ti k české štědrovečerní kuchyni rozhodně patří.

Kapr s bramborovým salátem

Kapr a bramborový salát je největší klasika. Výběr správného vína k tomuto jídlu může být trochu oříšek. Pokud nechcete pokračovat s bublinami (ty zvládnou klidně celou večeři), zkuste to takto.

Rozšoupnu se: Riesling Loiben, Pichler-Krutzler, Wachau
Tento řízný rakouský ryzlink vás překvapí svou přísností a svěžestí. Ideální, pokud chcete kaprovi dodat trochu jiný rozměr. Toto víno z údolí Wachau je v noci ochlazováno vzduchem z bočních svahů a vyniká vysokou, ale zralou kyselinou.

Budu se držet víc při zemi: Riesling VOC Sonberk
I na Moravě zůstáváme u ryzlinku, a to z vinařství Sonberk, jednoho z předních vinařství zabývající se touto odrůdou. “Toto víno je vlajkovou lodí vinařství a je to jeden z nejlepších ryzlinků moravské produkce,” říká o něm Tomáš. Svými citrusovými tóny a minerálním charakterem skvěle doplní smaženého kapra a oproti tomu rakouskému je tento ryzlink hřejivější.

Jdu do červeného: Frankovka VOC, J. Stávek
Pokud smaženému kaprovi nefandíte a připravujete ho načerno nebo namodro, bude se vám skvěle hodit červené víno. Tomáš by vsadil na Frankovku VOC od Honzy Stávka. “Je to typická frankovka, středně plné víno, kde na nose dominuje černý rybíz, višně, lehká kořenitost a pepřovost,” popisuje. Těžší víno by rybu takzvaně umlátilo.
 

Kachna nebo husa na Vánoce nesmí chybět

Naše české Vánoce bez pečené kachny nebo husy? Nemyslitelné! Víno k ní vybíráme tak, aby nám osvěžilo pusu u jídla, ve kterém se tukem nešetří.

Rozšoupnu se: Barbera D´Asti Superiore, la Bogliona DOCG, Scarpa
Vlajková loď tohoto vinařství z Piemontu, které se přezdívá velká Barbera. Trať la Bogliona, ze které toto víno pochází, je považována za jednu z nejdůležitějších a dává velmi strukturovaná vína. “Průběh chuti je hodně dlouhý, nejdřív ucítíte ovoce, potom kořenitost, celé víno drží kyselina, která hraje zásadní roli, a na dochuti zůstane příjemný tanin. Dlouhé, elegantní a šťavnaté víno, které dodá kachně šmrnc,” říká o jeho volbě Tomáš.

Budu se držet víc při zemi: Frankovka VOC, J. Stávek
O této frankovce jsme se už zmínili. Vína tohoto typu s typickou kořenitostí a kyselinou jsou k tučným jídlům skvělým parťákem. Kyselina totiž pomáhá na chuťových pohárcích stahovat tučnost, a proto v této kombinaci nebudete mít tak plný pocit v puse.

A co cukroví?

Ať už pečete, nebo cukroví objednáte (nebojte, nikomu to neřekneme), rozhodně na vánočním stole nechybí. Na konci jídla se nabízí vrátit se k bublinám, ideálně šampaňskému, které zároveň osvěží chuťové buňky. Zkusit ale můžete něco jiného, Moscato d'Asti. Tohle sladší, lehce šumivé víno se ideálně hodí ke všem druhům cukroví.

Náročné přípravy si žádají zvláštní opatření!

Nebudeme si namlouvat, že vánoční přípravy jsou největší pohoda. Takže až si budete chtít odlehčit, otevřete láhev šampaňského hned ráno, ideálně velikost magnum, aby vám pěkně vydrželo. Tomášovy tipy na jeho další oblíbené značky: Krug, Charles Heidsieck, Pol Roger.

A hlavně šťastné a veselé!

Podobné články

Jakub Přibyl o tom, co skrývá someliérství a proč nesnáší prosecco

Kateřina Hýlová , 31.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Jakuba Přibyla, nejlepšího českého someliéra současnosti a jednoho z nejlepších na světě vůbec.

Vánoce v klidu

Kristina Zábrodská , 19.12.2024

Chcete si letos užít Vánoce bez stresu? Připravili jsme pro vás tipy, jak na klidné svátky plné pohody, radosti a dobrého jídla. Inspirujte se a užijte si ty nejlepší Vánoce.

Someliér Tomáš Novák o tom, s kterou (a jak velkou) lahví přežít Vánoce

Kateřina Hýlová , 18.12.2024

V nejnovějším díle podcastu jsme si povídali s Tomášem Novákem, head someliérem Zátiší Group. A protože je před Vánoci, tak jsme se rozhodli tento díl vzít opravdu odlehčeně.