alt-desktop

Snídaně v kantýně Vision Cafe

15.02.2024

Doba čtení: 5 min

S kamarádkou a jejím půlročním miminkem jsme vyrazily do Vision Café, o kterou se stará Fresh & Tasty.

Snídaně byla vždycky mým nejoblíbenějším jídlem. Má nespočet variací, můžete u ní strávit klidně několik hodin a nikdy se neomrzí. Někdy je chuť si ji užít doma, třeba i v posteli, ale jindy zase venku, kdy se o nic nemusíte starat.

Pokud patříte mezi fanoušky snídaní jako já, určitě znáte ta cool místa, na která se stojí fronty. Může být ale stejně nápaditá snídaně i v kantýně? Upřímně, byla jsem trochu skeptická. A musím uznat, že neprávem. S kamarádkou a jejím půlročním miminkem jsme vyrazily do Vision Café, o kterou se stará Fresh & Tasty.


Hned si všimnete, že ke klasické kantýně, kterou máme v představách zakořeněnou, má daleko a je spíše pohodovou kavárnou.


Už samotné menu napoví, že snídaně tady neberou na lehkou váhu. Kromě míchaných nebo sázených vajíček vás naláká plnohodnotná anglická snídaně s vejci, klobáskami, žampiony a fazolemi nebo třeba krupicová kaše jako vzpomínka na dětství. Já jsem byla zvědavá na vejce benedikt s uzeným lososem v mini houstičkách s křenovou pomazánkou a holandskou omáčkou. Na kantýnu celkem ambiciózní jídlo, co říkáte?
Ve Vision Café ho zvládli na jedničku. Perfektně pošírované vejce na čerstvé housce a navrch pěna z holandské omáčky, nápadité a jiné podání. Jen křenu bych klidně přidala o něco více. Kamarádka zvolila vaječnou omeletu se sýrem, šunkou a zeleninou, která se taky povedla. A aby nám to nebylo líto, tak jsme se trošku přenesly do dětsví a společně ochutnaly i krupicovou kaši. S tou nám maličko pomohlo i miminko, ale jako sladká tečka fungovala skvěle.
K tomu výběrová káva z pražírny La Bohême a téhle snídani není co vytknout, rozhodně to nebyla naše poslední návštěva.


Bonusem navíc jsou ceny

Ty jsou oproti vyhlášeným snídaňovým spotům o dost příjemnější, snídaně pořídíte od 79 Kč do 155 Kč za komplikovanější jídla. Do konce února je na teplé snídaně dokonce AKCE - sleva 15 %.



Společné jídlo bychom si v první řadě měli užít a vychutnat. S tímhle cílem jsme se vydaly na snídani i my a tentokrát se úplně nesoustředily na tu nejlepší a nejzdravější volbu.


Doporučení od nutričních terapeutek z Nehladu

Vejce benedikt jsou oblíbenou snídaní mnoha lidí - a není divu, holandská omáčka chutná skvěle, a když se ještě spojí s tekutým žloutkem z pošírovaného vejce, jde skutečně o lákavou možnost. Kantýna vejce doplňuje uzeným lososem a křenem, čímž se odlišuje od nabídky mnoha kaváren a nabízí vejce v netradiční kombinaci - navíc uzený losos navýší množství bílkovin. Nicméně z výživového hlediska bohužel nejsou vejce benedikt možností, kterou bychom mohli doporučit na pravidelné bázi. Holandská omáčka se vyrábí zhruba v poměru 2 žloutky na 150 g másla a k tomu už se přidá jen trochu vody, citron, sůl a pepř. V podstatě jde téměř o čistý tuk, kterým jsou vejce přelitá. Téměř jakákoliv jiná možnost bude méně tučná, k překvapení mnohých i klasická anglická snídaně s klobáskami. Omeleta se šunkou, sýrem a zeleninou je pak vyváženější možností, která se v jídelníčku může objevovat i častěji, jen ji nezapomeňte doplnit celozrnným nebo žitným pečivem. Pokud bychom hledali tu úplně nejméně tučnou variantu, můžeme sáhnout po vejcích do skla nebo vařených vejcích. Krupicovou kaši lze připravit naprosto vyváženě, a to i do redukčního jídelníčku - doma ji můžeme nachystat s tvarohem či proteinem, místo cukru použít čekankový sirup a odměřit jednu lžíci másla, která bude jako zdroj tuku stačit. Její klasická varianta však obsahuje víc cukru i másla na přelití, a pokud do ni nepřimícháme tvaroh, bude chudá na bílkoviny. Taková snídaně nás nemusí zasytit, ale jako sladká tečka, navíc napůl, bude mít jistě lepší výživové hodnoty než klasický zákusek.


 

Podobné články

Pavel Štěpánek o řízení Mlýnce, změnách v gastronomii a proč je důležité dívat se za roh

Kateřina Hýlová , 04.06.2025

Naším hostem v podcastu Špetka chuti byl tentokrát Pavel Štěpánek – člověk, který je v Zátiší Group prakticky od samého začátku.

A nejlepší pražskou kantýnou se stává… Aspira Café v Butovicích od Fresh & Tasty!

Kristina Zábrodská , 23.05.2025

Čím kantýna v budově Aspira Business Centre, provozovaná už 7 let týmem z Fresh & Tasty, okouzlila porotu soutěže Kantýna roku a čím stále mile překvapuje hosty?

Tip na výlet: Po stopách Ferdinanda Porscheho se sklenkou vína

Kristina Zábrodská , 16.05.2025

Víte, co spojuje VW Brouka a Porsche? Oba vozy navrhl konstruktér Ferdinand Porsche, který pocházel z Vratislavic nad Nisou. Jeho rodný dům můžete navštívit a objevit tak jeho fascinující život a zrod automobilismu v Evropě. V pátek 23. 5. magickou atmosféru podtrhnou večerní prohlídky a degustace vína.