alt-desktop

Doba čtení: 5 min

Vyzkoušejte tato bezmasá jídla - veganské špagety s rajčatovou omáčkou, fazolový burger se seitanem, čočkový salát s cottage

Vegetariánská strava je čím dál populárnější, ať už je to díky šířící se osvětě o etickém či ekologickém aspektu tohoto stravovacího směru nebo i díky rozrůstající se nabídce masových náhražek v supermarketech, které už dávno nejsou omezené pouze na tofu, tempeh a seitan.


Přečíst článek

🌿Jak na vyváženou vegetariánskou a veganskou stravu?

Přečtěte si náš nejnovější článek, kde vám nutriční terapeutka Veronika z Ne hladu poradí, jak na to!

Přečíst článek

Nicméně mnoho bezmasých jídelníčků má společné jedno - a to nedostatek bílkovin, zejména pokud není v jídle obsažena žádná náhražka masa, dostatek sýru, vejce a nebo pořádná porce luštěnin. Pojďme se proto společně podívat na 3 jednoduchá, rychlá a především vyvážená jídel, která si můžete doma nachystat.


Veganské špagety s rajčatovou omáčkou (2 porce)

160 g celozrnných špaget

2 lžíce řepkového oleje

400 g loupaných rajčat

50 g sójového granulátu

1 mrkev

1 cibule

1 petržel

1 malá řepa

plátek celeru

bobkový list

nové koření

provensálské bylinky

sůl

pepř


Postup vaření:
 
1. Nejprve si připravte sójový granulát. Zhruba v litru vody dejte vařit oloupanou mrkev, kus celeru, petržel, řepu a polovinu cibule. Přidejte bobkový list, 3 kuličky nového koření a špetku pepře. Poté přidejte sójový granulát a vařte alespoň 15 minut. Pokud budete mít víc času, můžete směs vařit pro výraznější chuť až hodinu.

2. Poté slijte vodu (můžete ji použít jako vývar na přípravu polévky), přebytečnou vodu v sítku ještě vymačkejte lžící a z granulátu vyberte kusy zeleniny. Ty můžete do polévky nakrájet.

3. Do osolené vody dejte vařit špagety.

4. Poté na pánvi rozpalte řepkový olej a osmahněte na něm druhou půlku cibule. Přidejte uvařený sójový granulát, podle potřeby ještě špetku soli a lžičku provensálských bylinek a za průběžného míchání opékejte, dokud nezačne granulát chytat zlatavou barvu. Poté přidejte plechovku loupaných rajčat, prohřejte a podávejte se špagetami.
 



Čočkový salát s cottage (2 porce)

120 g zelené čočky (případně francouzské zelené čočky, kterou není třeba předem namáčet)

1 balení cottage

50 g balkánského sýru

50 g sušených rajčat sun dried

1 červenou papriku

1/2 červené cibule

lžičku balsamica

lžičku citrónové šťávy


Postup vaření:

1. Pokud použijete klasickou zelenou čočku, namočte ji den předem do studené vody. Ráno vodu vyměňte a čočku dejte vařit. Pokud budete používat francouzskou zelenou čočku, není potřeba ji předem namáčet. Tato čočka je i vizuálně o něco drobnější, její chuť je však podobná. Čočku vařte zhruba 60 minut, v posledních 10 minutách přidejte lžičku soli.

2. Po uvaření slijte vodu a nechte čočku vychladnout. Následně do ní přimíchejte cottage, nastrouhaný balkánský sýr, nakrájená sušená rajčata, papriku a červenou cibuli.

3. Dle chuti přidejte balsamico a citrónovou šťávu. K salátu můžete podávat kousek pečiva
 


Fazolový burger se seitanem (2 porce)

80 g suchých černých fazolí

50 g práškového seitanu (pšeničná bílkovina)

lžíce řepkového oleje

špetku chilli

sůl

pepř

2 celozrnné housky

v případě vegetariánské varianty 2 plátky sýru

rajče

okurku

ledový salát

2 lžičky majonézy (lze sehnat i veganskou)

2 lžičky kečupu 


 


Postup vaření:

1. 
Fazole dejte den předem namočit do studené vody. Ráno vodu vyměňte a dejte fazole vařit. Vařte je aspoň 90 minut, postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu vody. V závěru varu, zhruba na posledních 10 minut, přidejte lžičku soli. Po uvaření slijte vodu do vedlejší misky a fazole nechte vychladnout.

2. Následně fazole rozmixujte, postupně lžící přidávejte slitou vodu tak, aby byla konzistence jemnější, podobná husté kaši.

3. Přidejte špetku chilli, pepře a zhruba 1/4 lžičky soli. Lžící postupně přidávejte práškový seitan a vždy po přidání jedné lžíce směs důkladně promíchejte. Setain začne směs propojovat a je důležité, aby se dostal rovnoměrně do celé hmoty. Až promícháte celé množství, rukou vytvarujte burgery a osmahněte na mírném plameni je na lžíci řepkové oleje. Je důležité, aby se burger dostatečně prohřál. Také je možné burgery péct v troubě na 180 stupňů po dobu 15 minut.

4. Poté rozpulte housku, jednu stranu potřete kečupem a druhou majonézou a vložte burger, na něj případně plátek sýru a kolečko rajčete, okurky a list salátu.





 

Podobné články

V Zátiší žiju svůj sen

Kristina Zábrodská , 07.10.2025

Tomáš Hlava propadl gastronomii na první brigádě a prošel mnoha podniky, aby se stále učil něco nového. V Zátiší pracuje jako sous chef a hlavně se stará o jejich pole. Objevil totiž novou vášeň.

„Miloval jsem je jako dítě.“ Párance Pavla Berkyho a jídlo dětství trochu jinak

Kateřina Hýlová , 11.09.2025

Občas stačí jen mouka, voda a trochu soli. A přesto z toho vznikne jídlo, které přežívá celé generace a stává se symbolem kulturní hrdosti. Řeč je o párancích, tradiční slovenské specialitě, která si zaslouží pozornost i na moderním jídelním stole.

Jak na dokonalou vanilkovou zmrzlinu? Tipy od zmrzlinové královny Kateřiny Kočičkové

Kateřina Kočičková , 01.07.2025

Představte si dokonalý letní den. Slunce vás šimrá na tváři, vzduchem voní rozkvetlé stromy a vy držíte v ruce kornout s krémovou vanilkovou zmrzlinou, která chutná tak, že se stává zážitkem, ne jen dezertem.