alt-desktop

Doba čtení: 10 min

Konzumace nealkoholického piva v posledních letech výrazně roste, a to nejen mezi řidiči, ale i mezi lidmi, kteří hledají lehčí alternativu k tradičnímu pivu. Jedná se o všeobecně vhodnější nápoj do zdravého jídelníčku?

Výhody nealkoholického piva

Nealkoholické pivo, které dle legislativy obsahuje maximálně 0,5 % alkoholu, je oblíbené pro svou schopnost zachovat chuť piva při minimální hladině alkoholu, čímž snižuje potenciální negativní dopady alkoholu na zdraví. Základní složení tohoto nápoje zahrnuje vodu, ječný slad a chmel. Na rozdíl od piva alkoholického však nemá dehydratační efekt a může tak přispět k pitnému režimu. Pivo je také zdrojem řady minerálních látek, jako draslík, hořčík, vápník a malé množství sodíku, které mohou napomáhat k doplnění elektrolytů po lehčí až středně náročné fyzické aktivitě. Z tohoto důvodu může být nealkoholické pivo vhodné jako náhrada iontových nápojů při sportu, zvláště při kratších a méně intenzivních výkonech, kdy je potřeba doplnit ztracené minerály a vodu. 

Alkohol také navyšuje energetickou hodnotu nápoje. Např. pivo Pilsner Urquell světlý ležák má energetickou hodnotu 178 kJ/42 kcal na 100 ml, oproti tomu nealkoholické pivo Birell světlý má energetickou hodnotu 87 kJ/21 kcal na 100 ml. Nealkoholické varianty piva tedy mají přibližně poloviční množství energie, což se může hodit například pokud řešíte redukci hmotnosti.

Stinná stránka nealkoholických piv

Na druhou stranu je důležité zmínit, že nealkoholická piva, zejména jejich ochucené varianty, často obsahují vysoké množství přidaného cukru. Tento faktor významně zvyšuje jejich energetickou hodnotu, a ta může být v některých případech téměř srovnatelná s energetickou hodnotou piv alkoholických. Pro srovnání neochucené nealkoholické pivo Birell světlý obsahuje ve 100 ml 2,4 g cukru, což odpovídá 2,4 kostkám cukru v celém nápoji (500 ml), naopak ochucená varianta Birell pomelo a grep obsahuje na 100 ml nápoje 6,2 g cukru, v celém nápoji (500 ml) je tedy něco přes 6 kostek cukru. Existují ale i ochucené varianty, ve kterých jsou použita umělá sladidla a množství cukru nemusí být tak vysoké. Jedná se například o produkty Birell Active, Staropramen Cool, nebo Zlatý bažant Radler, které obsahují klidně i o polovinu méně cukru než ochucené varianty s cukrem.

Při výběru je tedy třeba zohlednit nejen obsah alkoholu, ale i množství cukru a dalších přidaných látek. Ochucená nealkoholická piva tak mohou být spíše vnímána jako sladké limonády, které mohou rychle dodat energii před nebo během sportovní aktivity, ale rozhodně by neměly tvořit základ pitného režimu. Na trhu lze najít různé typy nealkoholických piv, včetně pšeničných, IPA nealko a sladkých variant. Tyto produkty se liší nejen chutí, ale i složením, což se projevuje v rozdílné energetické hodnotě, obsahu alkoholu, množství cukru a přítomnosti sladidel. Například sladké varianty mohou obsahovat několik kostek cukru v přepočtu na jednu láhev, což je faktor, který by měl být při jejich konzumaci zohledněn. 

Zjistěte více

Jak fungují cukry

Cukry v nealkoholických pivech? Přečtěte si více v článku Největší dietní mýty a jak je poznat?

Zjistěte více

Opatrnost při v výběru

Nealkoholická piva jsou, vzhledem ke škodlivosti alkoholu, vhodnou alternativou k běžnému pivu nebo jiným alkoholickým nápojům. Jejich výhoda je také přibližně o polovinu nižší energetická hodnota v porovnání s pivem alkoholickým. To se však netýká velké části ochucených variant nealko piv, která obsahují velké množství přidaného cukru a měla by být brána spíš jako sladké limonády, které se mohou hodit např. při intenzivní fyzické aktivitě, ale ne jako běžná součást každodenního pitnému režimu.

Podobné články

Výživa a imunita: Jak správná strava ovlivňuje naši obranyschopnost

Bc. Nikol Mastromatteová , 08.04.2025

Imunitní systém je klíčovou součástí naší ochrany před patogeny, škodlivými mikroorganismy a dalšími vnějšími vlivy. Výživa hraje zásadní roli v jeho správné funkci, protože jednotlivé živiny podporují růst, vývoj buněk a energetický metabolismus.

Jarní seriál Fyzio Pilates s Paní Božskou!

Kateřina Hýlová , 02.04.2025

Spouštíme náš nový seriál Fyzio Pilates s Paní Božskou! Každé dva týdny přineseme nový díl, který vás provede krok za krokem cvičením zaměřeným na mobilitu, stabilitu a regeneraci těla. Pokud máte pocit, že po zimě je vaše tělo ztuhlé a plné napětí, náš seriál je tu pro vás!

Vyrůstání pod taktovkou diet: osobní svědectví žen, které žily s „Almond Mom“

Bc. Lucie Ščotková , 01.04.2025

Setkali jste se už s někým, kdo vnímá jídlo spíše jako nepřítele než jako důležité palivo pro tělo? Pojem Almond Mom (doslova „mandlová matka“) označuje rodiče, kteří své děti podvědomě učí, že jídlo je něco, co je třeba neustále kontrolovat a omezovat.