alt-desktop

A nejlepší pražskou kantýnou se stává… Aspira Café v Butovicích od Fresh & Tasty!

23.05.2025

Doba čtení: 8 min

Čím kantýna v budově Aspira Business Centre, provozovaná už 7 let týmem z Fresh & Tasty, okouzlila porotu soutěže Kantýna roku a čím stále mile překvapuje hosty?

Pokud vás společné stravování děsí už od školy, zadržte své vzpomínky. Zaměstnanecké kantýny mnohdy připomínají hezké hotelové restaurace, ať už interiérem, nebo nabídkou jídel. A také to v nich příjemně voní! Oceňovat závodní stravování se v roce 2022 rozhodl Klub zaměstnavatelů, a tak vznikla soutěž Kantýna roku. Pořádá ji Sdružení pro zaměstnanecké stravování  a předsedkyně sdružení Soňa Strecká se svým týmem osobně navštíví všechny kantýny, které se do soutěže přihlásí. A také aktivně vybízí nové k účasti. Cílem není pouze vítězství, ale šíření příkladů dobré praxe a sdílení know-how, které zefektivní provoz a zároveň zvýší zážitek hostů. Kvalita jídla a jeho správné složení totiž zásadním způsobem ovlivňuje fyzický i duševní výkon. V kantýnách Fresh & Tasty usnadní hostům rozhodování grafika Zdravý talíř, která přehledně ukazuje ideální složení vyváženého oběda. Na jeho tvorbě stejně jako na skladbě menu se podílely nutriční terapeutky z Ne hladu.

Kritéria hodnocení

Svou kantýnu mohou přihlásit do soutěže provozovatelé nebo zaměstnavatelé. Hodnotí se kvalita jídla, jejich pestrost, chuť a prezentace, lokálnost dodavatelů, prostředí, způsob práce, minimalizace plýtvání, zázemí i dobré nápady. „Každé kantýně posílám podrobné otázky, třeba jestli si pečou vlastní pečivo, jak nakládají s bioodpadem apod. Necháme si posílat třítýdenní jídelní lístky, abychom viděli pestrost nabídky, při osobní návštěvě hodnotíme reálné možnosti kantýny, co si lidé skutečně dávají, jak funguje provoz, co si přeje zadavatel a co dělají provozovatelé navíc,“ popisuje Soňa Strecká, ředitelka soutěže Kantýna roku.

Pustit podcast

Kolik obědů končí zbytečně v koši?

A jak je můžeme dostat k těm, kteří je potřebují? Dozvíte se v podcastu s Denisou Rybářovou.

Pustit podcast

Každá kantýna je totiž jiná. Někde funguje objednávkový systém, což přirozeně snižuje množství bioodpadu, jiné jsou přístupné i veřejnosti. Nabídka menu se také liší podle preferencí hostů. „Ve městech se už běžně nabízí nesnězené jídlo do charit, do organizace Zachraň jídlo nebo jako zvýhodněné menu pro seniory do Rekrabiček,“ dodává Soňa Strecká. Regionální vítězové ze sedmi krajů se pak utkají v celostátním kole v rámci soutěže Zaměstnavatel roku. Podle množství vydaných pokrmů se odlišují jednotlivé kategorie. Letos se přihlásilo 59 kantýn a v kategorii do 1000 vydaných porcí zvítězila Aspira Café, kterou provozuje Fresh & Tasty by Zátiší Group

Oáza klidu a dobrého jídla

Aspira Café najdete v přízemí desetipodlažní budovy Aspira Business Centre blízko stanice Nové Butovice. Postavila ji společnost Livesport, která zde také sídlí. Za ekologická řešení chlazení, topení, zavlažování a hospodaření s vodou získala mezinárodní certifikáty kvality LEED Gold  a BREEAM Excellent. Od otevření v roce 2018 provozuje kantýnu Aspira Café tým Fresh & Tasty by Zátiší Group. „Zátiší jsme znali hlavně z fine diningu , ale věděli jsme, že mají i divizi Fresh & Tasty, která by mohla provozovat naši kantýnu. Přizvali jsme je do výběrového řízení, které jednoznačně vyhráli – nabídkou, přístupem i lidsky,“ vysvětluje Petra Maierová, prokuristka společnosti Livesport.

Přes 15000 m2 kanceláří, konferenční centrum, kantýnu i kuchyně navrhlo Studio acht. Prostor kantýny je světlý díky proskleným stěnám a zároveň útulný volbou dřevěného nábytku a oblých béžových světel. Dominuje mu ořechový bar s lampami ve tvaru zlatého svinutého listu. Dostatek zeleně, barové posezení a závěsy vzbuzují dojem hotelové restaurace. „Architektonicky je velice zdařile řešená i otevřená kuchyně, kde je dostatek místa pro kompletní přípravu jídel do kantýny i pro office catering a zároveň máme kontakt s hosty,“ doplňuje Jiří Špás, Floor manažer kantýny. 

Vyvážená snídaně i oběd

Od 8 do 10 hodin můžete přijít na snídani. Základ tvoří míchaná a sázená vejce, párky a tousty, které doplňuje studený snídaňový bar se sýry, salámy, pomazánkami, zeleninou, jogurty a müsli a sladký bar s pečivem. Dvakrát týdně servírují palačinky a krupicovou kaši. Každý den vydají zhruba 150–200 snídaní.

Obědy  podávají od 11 do 14:30. Vybrat si můžete z masové a vegetariánské polévky, pěti hlavních chodů, tří příloh anebo si poskládáte svůj talíř ze salátového a vegetariánského bufetu. „Menu musí být vyvážené, trochu překvapit něčím novým a zároveň potěšit oblíbeným jídlem. Ta nejpopulárnější střídám v osmitýdenním rytmu. Připravujeme i tematické akce jako třeba zvěřinový týden, chřestový týden aj. Každý den máme jeden pokrm z české kuchyně, jeden ze světové, jednu specialitu šéfkuchaře – grilovaná masa, čerstvé ryby, burgery a další, a těstoviny, případně rizota či smažené nudle, které dokončujeme jako live show přímo před hostem,“ popisuje šéfkuchař Aleš Pelka, který na přání zákazníka zařadí i jídlo, na které má zrovna chuť a jinde ho třeba nedělají. 

Top 5 jídel z Aspira Café
 

1 Smažený řízek

2 Smažený sýr

3 Svíčková na smetaně

4 Grilovaný losos

5 Různá curry

„Nejvíc hosté milují smažená jídla, ať je to maso, zelenina, nebo sýr, ale oblíbených jídel mají hodně,“ potvrzuje šéfkuchař Aleš Pelka.

„Denně připravíme průměrně 550 obědů a zhruba 130 lidí si sestaví svůj oběd z bufetové nabídky. Chodí sem zaměstnanci z budovy Aspira i z okolních kanceláří,“ usmívá se Jiří Špás. Společnost Livesport pravidelně zjišťuje spokojenost hostů s nabídkou kantýny a nejčastější požadavky na úpravu menu zapracovávají společně s týmem Aleše Pelky. „Česká kuchyně je v podání Zátiší prostě famózní! Veliký úspěch má i čerstvé pečivo artic Bakehouse z doplňkového prodeje,“ chválí Petra Maierová. 

Milé detaily

Odpoledne vám zpříjemní káva z pražírny Nordbeans, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, smoothie, domácí limonády, saláty, sendviče nebo domácí dezerty. Ty vám tým Fresh & Tasty ochotně připraví i na jednání, konferenci nebo pro kolegy do kanceláře. „Každá pochvala, kterou nám hosté přijdou říct, mě potěší, stejně jako opakované objednávky na office catering. Podařilo se nám uzavřít výhradní partnerství s BMW, Signify a Albert ČR, kteří si nás sami vybrali,“ těší Jiřího Špáse.

Základem úspěchu je však sehraný a stabilní tým. Šéfkuchař Aleš Pelka má v kuchyni ještě 5 kolegů, na place jsou další čtyři. Denně se postarají téměř o 1000 lidí. Výjimečná péče o hosty, spolu s čistotou, kvalitou jídla a příjemným interiérem, přinesla Aspira Café vítězství v soutěži. „Snažíme se všímat si potřeb hostů a vycházet jim vstříc. Máme třeba věrnostní kartičky na kávu, kdy každá 10. jde na náš účet. Často se však stávalo, že je lidé neměli s sebou, vytvořili jsme jim proto nástěnku, kde se mohou sami zapsat. A už chystáme e-kartičky. Myslím si, že takové detaily tvoří celkový dojem a neustále nás posouvají,“ dodává Jiří Špás. Ostatně přesvědčit se můžete sami, Aspira Café je otevřená i pro veřejnost, každý všední den od 8 do 16 hodin na adrese Bucharova 2928/14a v Nových Butovicích. 

„Ocenění Kantýna roku nás potěšilo. Znamená to, že odvádíme s týmem dobrou práci, která má smysl a klienti jsou u nás spokojení a rádi se vrací. A pro ně to děláme především,“ říká Aleš Pelka.

„Ocenění pro nás znamená uznání obrovského společného úsilí Livesportu a Zátiší Group. Je důkazem toho, že když se spojí jasná vize s kvalitními službami, může z toho vzniknout velmi úspěšná spolupráce. Zároveň potvrzuje, že našim zaměstnancům dokážeme zajistit kvalitní stravování v příjemném prostředí,“ říká Petra Maierová, prokuristka společnosti Livesport.

Nečekané překvapení 

„Rozjezd kantýny byl velice složitý a první roky provozu vykazovaly ztrátu, kterou plně neslo na svých bedrech Zátiší. Věděli, že trvá získat zákaznickou základnu, a ve chvíli, kdy jsme konečně byli v mírném zisku, přišel covid, lockdown, energetická krize. Každý den jsme vyhodnocovali situaci a domlouvali se, jestli ještě ztráty uneseme, nebo kantýnu zavřeme. Dalo by se tedy říct, že mě překvapila ta ohromná síla, se kterou jsme spolu přečkali náročné časy. Klíčové bylo udržení týmu, který vařil pro pár zaměstnanců v budově. Valná většina jídel se ale rozvážela do nemocnic, kde lékařský personál sloužil vyčerpávající směny,“ cítí vděčnost Petra Maierová, prokuristka společnosti Livesport.



Kam na snídani v Praze

Ráno dělá den!

Kam na snídani? Tipy na místa, kde zvládají vejce, kaše i sendviče na jedničku - včetně našich kantýn, jako je právě Aspira Café.

Kam na snídani v Praze

Podobné články

Pavel Štěpánek o řízení Mlýnce, změnách v gastronomii a proč je důležité dívat se za roh

Kateřina Hýlová , 04.06.2025

Naším hostem v podcastu Špetka chuti byl tentokrát Pavel Štěpánek – člověk, který je v Zátiší Group prakticky od samého začátku.

Tip na výlet: Po stopách Ferdinanda Porscheho se sklenkou vína

Kristina Zábrodská , 16.05.2025

Víte, co spojuje VW Brouka a Porsche? Oba vozy navrhl konstruktér Ferdinand Porsche, který pocházel z Vratislavic nad Nisou. Jeho rodný dům můžete navštívit a objevit tak jeho fascinující život a zrod automobilismu v Evropě. V pátek 23. 5. magickou atmosféru podtrhnou večerní prohlídky a degustace vína.

Noc ve Škodovce

Kristina Zábrodská , 14.05.2025

Při příležitosti 130 let Škoda Auto se historické muzeum i současné výrobní haly otevřou výjimečně večer – v pátek 16. května. Komentované prohlídky doprovodí topinky a degustace řemeslného piva!