alt-desktop

Sezona lanýžů právě začíná

05.11.2025

Doba čtení: 10 min

A Daniel Bureš z nich připravuje fantastické speciální menu, kterému letos dominují delikátní bílé lanýže. Užijete si je od 17. listopadu V Zátiší.

Lanýže patří mezi nejdražší delikatesy. Ty nejlepší kousky se prodávají až za 10 000 dolarů za kilo, tedy přes 200 000 korun za vrásčitou houbu. Rostou totiž pod zemí, v symbióze s kořeny vybraných listnatých stromů. Nejsou vidět, jen cítit. Jejich intenzivní aroma však v přírodě dokážou vnímat jen divoká zvířata, například prasata či speciálně vycvičení psi. 

Více o menu

Oblíbené lanýžové menu je zpět V Zátiší

Můžete se těšit na degustační menu, které nabízí ochutnávku telecí rossini s lanýžovou omáčkou a candát s bílým lanýžem, které podáváme během obědů a večeří.

Více o menu

Bílé zlato Piemontu

Fenka výmarského ohaře Nela pobíhá lesem a čenichá. Přírodovědec Petr Synek ji k hledání lanýžů vycvičil před 11 lety a za tu dobu vybudoval tým hledačů lanýžů, od kterých je vykupuje a prodává do vybraných pražských restaurací i jednotlivcům, kteří tyto výjimečné houby milují. Zpočátku trávil v lese hodiny každý den, potýkal se s nedůvěrou místních, pro které je sběr lanýžů tradičním způsobem obživy, a mezitím jezdil do Prahy s čerstvými nálezy. Lanýž je totiž třeba zpracovat velmi brzy po vyjmutí ze země. Tak si zachovává svou výraznou vůni a delikátní houbovou chuť.

„Bílé lanýže mají mnohem výraznější aroma i chuť než černé lanýže. Chuť ovlivňuje počasí, podloží i symbiotický strom. Jsou neuvěřitelně variabilní, od jemně houbové vůně a chuti přes výrazně kvasnicovou až po parmazánovou. Každý zákazník preferuje jiný typ lanýže, popisuje s nadšením Petr Synek,“  zakladatel společnosti LaNiche, která lanýže dodává i do restaurace V Zátiší.
 

Lanýže sbíral sám v Itálii a na Istrii, ale rostou po celé jižní Evropě v blízkosti dubů, lísek, topolů, jasanů či buků. „Třeba Istrie historicky patřila k Itálii, takže tradici sběru a zpracování lanýžů tam odpradávna mají. Geograficky a chuťovým profilem jsou si třeba blíž lanýže z Istrie a Piemontu než třeba lanýže z Piemontu a Abruzza. Na vápencovém podloží a v lehčích písčitých půdách dozrávají lanýže do větší velikosti, v jílovitých půdách bývají menší, protože nemohou tak snadno expandovat,“ vysvětluje Petr Synek. 

Bílý nebo černý, hlavně čerstvý

Asi nejslavnější bílé lanýže rostou v Piemontu. Jsou ceněné pro delikátní chuť a příjemně lehké houbové aroma, které však dlouho vydrží a prohloubí jednotlivé vrstvy pokrmu. Jejich jemná chuť vyniká na jednoduchých pokrmech jako jsou těstoviny, rizota, steaky nebo jídla z vajec, zeleniny nebo smetanové dezerty. Pár plátků čerstvého lanýže je promění v mistrovské dílo.

Bílé lanýže zatím nelze ve velkém pěstovat, jen najít. Jejich chuť se nedá přesně napodobit, přípustný je pouze originál. Výsledný chuťový profil totiž tvoří stovky aromatických sloučenin. A jejich sezona je velice krátká a vrtkavá podle počasí. To z nich činí výjimečnou delikatesu, kterou je třeba si užít, když je k mání. A také ji rychle sníst, čerstvé lanýže na vzduchu rychle vysychají a ztrácejí chuť a vůni. „Z Itálie je vozíme autem nebo letecky. Musí mít stálou teplotu, proto cestují v chlazených boxech. Od expedice z místa nálezu po kuchyni V Zátiší uplyne maximálně pár dnů,“ dodává Petr Synek.
 

Lanýžové menu

Šéfkuchař Daniel Bureš připravil speciální pětichodové menu, které nechává vyniknout výjimečné chuti lanýžů v různých podobách a v mimořádných spojeních. „Původně jsem vymýšlel menu vycházející z našeho Slovanského kompasu, protože i u nás se lanýže dříve jedly, ale pak jsem si vzpomněl na naše hosty, kteří se k nám na lanýžový festival každoročně vracejí a těší se na těstoviny, rybu a telecí rossini,“ usmívá se Daniel Bureš. V žádném případě však oblíbené menu neopakuje, naopak ho dále rozvíjí, aby hosté objevili něco nového.

„Bílé lanýže jsou elegantnější a rafinovaně odhalují své aroma a delikátní chuť postupně. Výborně se tak hodí k jemnému masu candáta, vaječným špeclím a telecímu steaku. Naopak černý lanýž má výraznější aroma a zemitější chuť, která báječně ladí k zelenině a ořechům. Pětichodové menu tak černý lanýž otevírá v předkrmu a uzavírá v dezertu,“ popisuje Dan.


Lanýžové menu 2025

Hovězí tatarák, houby, celer, žloutek, černý lanýž
Špecle, lanýžové velouté, žloutek, bílý lanýž
Candát, květák, tokaj, bílý lanýž
Telecí rossini, topinambur, lanýžová omáčka, bílý lanýž
Lískový ořech, mandarinka, černý lanýž
 


Letošní sezona bílých lanýžů začala sice oproti loňsku výjimečně dobře, ale jako vždy má výkyvy a některé týdny se nalezené houby jedním hledačem počítají na nízké gramy. „Na jaře, kdy se lanýže zakládají, vydatně pršelo. Déšť pokračoval i v létě, kdy nabývají velikost a intenzivní chuť. V teplém a vlhkém počasí se naplno rozvine jejich aroma. Ale nevýhodou může být, že zralé voňavé houby lákají za teplejších teplot větší i menší strávníky přímo v přírodě, což výslednou úspěšnost hledání silně ovlivňuje. Takže letos byly dobré kusy již v září, ale směrem k tradičnímu vrcholu sezony jsou čím dál tím vzácnější,“ popisuje Petr Synek.

Přečíst článek

U zdroje: v rybářství Štampach pro čerstvé ryby pro V Zátiší

Šéfkuchař Daniel Bureš si dává záležet na kvalitě surovin. A proto zavítal do rybářství Štampach, aby poznal jak žijí ryby, které servíruje v restauraci.

Přečíst článek

Právě výjimečné bílé lanýže tvoří srdce speciálního pětichodového lanýžového menu. Místo známých těstovin sáhl Daniel Bureš po špeclích a přirozeně lehce nasládlý žloutek doplnil nadýchaným lanýžovým velouté. „Chuť zvýrazňuje sýrový garum, který si sami vyrábíme z ořezů ze sýru Kravský roh a Gran Moravia. Je to fermentovaná sýrová omáčka, jež dodává umami chuť a nádhernou vůni,“ vysvětluje Dan.

Candát z českého rybářství Štampach chutná výtečně sám o sobě, bílé pevné maso je jemné a nejvíc mu sluší jednoduchý doprovod. Jemný květák zvýrazní právě bílý lanýž, jehož chuť může připomínat parmazán, a omáčka z tokajského vína, která dodá vítanou sladkost. 
Ikona lanýžového festivalu V Zátiší – telecí steak rossini – nemůže chybět. Jemnou telecí svíčkovou korunují plátky bílého lanýže a výrazná lanýžová omáčka, která se snoubí i se zemitými topinambury. Celé menu doplňuje výběr vín, která podtrhují nuance chutí jednotlivých chodů. Už při prvním nádechu a soustu si připadáte jako v lese, což jen umocní nový interiér restaurace V Zátiší.
 

Festival lanýžů začíná v restauraci V Zátiší symbolicky 17. listopadu. Oslavuje tak nejen dary přírody, ale i svobodnou společnost. Tvůrčí prostředí, kde může každý ukázat to, co umí, naplno projevit svou kreativitu a užít si luxusní lanýže. Ty se tu mimochodem jedly už za první republiky i mnohem dříve, jak ukazuje výstava Praha lanýžová v Národním zemědělském muzeu na Letné (do 31. 12. 2025).

Zjistit víc o novém V Zátiší

Nová éra V Zátiší

Slovanský kompas, vlastní pole i nové menu. Objevte proměnu ikonické restaurace.

Zjistit víc o novém V Zátiší

Podobné články

František Kšána, řezník, který vás naučí milovat maso

Kateřina Hýlová , 05.11.2025

V nejnovější epizodě podcastu Špetka chuti jsme přivítali jednu z nejrespektovanějších osobností českého řeznického řemesla – Františka Kšánu. Pokud někdo dokáže s vášní a respektem mluvit o mase tak, že zapochybuje i zarytý vegetarián, je to právě on.

Nové V Zátiší – slovanský kompas, nový design a nový začátek

Kateřina Hýlová , 24.10.2025

Když se mění jedna z nejikoničtějších restaurací v Praze, stojí to za pozornost. V nové epizodě podcastu Špetka chuti jsme si povídali o kompletní proměně vlajkové lodě Zátiší Group, restaurace V Zátiší, která letos prošla zásadní rekonstrukcí i redefinicí konceptu.

Ondřej Širočka – muž, mění způsob, jak si nosíme jídlo a kávu s sebou

Kateřina Hýlová , 10.10.2025

Hostem nového dílu podcastu Špetka chuti je Ondřej Širočka, zakladatel projektů REkrabička a REkelímek, díky kterým se v Česku ušetřily už miliony jednorázových obalů. Ondřej dokazuje, že když se spojí ekologie, chytré technologie a funkční design, vznikne projekt, který reálně mění každodenní návyky tisíců lidí – a pomáhá planetě.