Po čtyřech letech mu napsala kamarádka, že dva Slováci shání do své restaurace v Garmisch-Partenkirchenu kuchaře, jestli nemá zájem. Tomáš poprosil svého bratra, jestli by ho tam nesvezl, dojel z Prahy, odvařil osmihodinovou směnu a jel zase pět hodin zpátky. Rovnou se domluvil, že za tři měsíce nastoupí. „Okouzlila mě příroda – vysoké hory, hluboké lesy, průzračná jezera, spoustu turistických tras. Pracoval jsem od 15:30 do 22 hodin pět dní v týdnu, takže jsem měl dost času na výlety po okolí. Naučil jsem se jezdit na snowboardu a německy, čtyři měsíce jsem chodil každé dopoledne do školy. Majitelé Slováci a kamarádka Češka mi hodně pomohli a i díky nim jsem si to opravdu užil,“ usmívá se Tomáš Hlava. Hranolky, pečená kolena, vepřové rolády a řízky ho však po chvíli omrzely a protože německy neuměl tak excelentně, do zajímavějších podniků ho nevzali. Po 14 měsících se proto rozhodl vrátit a sehnal místo v průhonické Babiččině zahradě, kterou vedl šéfkuchař Radek David.