alt-desktop

Jak na dokonalou vanilkovou zmrzlinu? Tipy od zmrzlinové královny Kateřiny Kočičkové

01.07.2025

Doba čtení: 10 min

Představte si dokonalý letní den. Slunce vás šimrá na tváři, vzduchem voní rozkvetlé stromy a vy držíte v ruce kornout s krémovou vanilkovou zmrzlinou, která chutná tak, že se stává zážitkem, ne jen dezertem.

Tenhle recept od Kateřiny Kočičkové alias Tři kopečky je zmrzlinová magie v praxi. Krásně jemná, s vanilkovými tečkami, přitom s poctivou chutí, která vás přenese zpátky do dětství. Anebo klidně do Itálie.

A kdo je Kateřina? Redaktorka magazínu Apetit a autorka blogu Tři kopečky, která o zmrzlině ví první poslední. Sleduje ji, testuje, hodnotí a přiznejme si – trošku jí i žije. Právě díky ní si dnes můžete vychutnat nejen tenhle recept, ale i pár zmrzlinových mouder navíc.
 

Pustit podcast

Poslechněte si podcast s Kateřinou Kočičkovou

Co dělá dobrou zmrzlinu, jaké jsou trendy a proč je česká zmrzlinová scéna zajímavější než kdy dřív? To vše zjistíte v tomto podcastu.

Pustit podcast

Vanilková zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové

Ingredience

330g plnotučného mléka

340g smetany ke šlehání (33%)

1 lžíce (20g) glukozového sirupu (případně kukuřičného sirupu, směs bude pak o něco sladší)

1 velký vanilkový lusk, rozříznutý, semínka vyškrábnutá

6 velkých žloutků

100g krupicového cukru

2 lžíce vanilkového cukru (pokud nemáte, zvětšete o toto množství krupicový cukr)

špetka soli

Postup

1. Smíchejte v hrnci mléko, smetanu a glukózový sirup. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábejte semínka a přidejte je do směsi, vložte i lusk.

2. Směs zahřívejte na středním plameni a občas promíchejte gumovou stěrkou. Vařte, až dosáhne teploty 82 °C (začnou se dělat malé bublinky při okraji hrnce). Mezitím ve velké míse rozšlehejte vaječné žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a solí.

3. Za stálého míchání metlou pomalu nalévejte tenkým praménkem horkou smetanovou směs do žloutků.

4. Poté směs vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud opět nedosáhne 82 °C.

5. Odstavte z plotny a směs přeceďte přes jemné síto do čisté mísy či jiné nádoby.  Nyní je potřeba směs co nejrychleji zchladit. Připravte si ledovou lázeň – velkou mísu nebo dřez naplňte ledem a studenou vodou. Nádobu se směsí vložte do ledové lázně a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu, aby směs šla uložit do lednice.

6. Přitiskněte na povrch těsně potravinářskou folii a uložte do lednice a nechte vychladit přes noc. Pak vyjměte, krátce promixujte ponorným mixérem a vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. Jezte buď hned – bude mít konzistenci točené – nebo ji uložte ji do mrazuvzdorné nádoby a nechte finálně zatuhnout v mrazáku.

Čím zmrzlinu vylepšit?

  • čokoláda  (rozpusťte čokoládu s trochou kokosového tuku nebo kakaového másla a tenkým praménkem přilévejte v závěru míchání přímo za chodu do zmrzlinvače, lopatky stroje čokoládu rozmělní na straciattelu)
  • ovocný rozvar (ovoce povařte s cukrem, případně trochou glukozového sirupu a trochou citronové šťávy až zhoustne – cílíte na něco jako husté coulis nebo řídký džem) a podle typu propasírujte (příliš mnoho malinových zrníček nedělá ve zmrzlině dobrotu). Prokládejte zmrzlinu lžícemi ovocného rozvaru. Pro chuťový kontrast jsou lepší kyselejší druhy ovoce jako maliny, višně, rybíz atd.
  • udělat můžete ale i ovocný (skvělý bude třeba jablečný!) nebo kávový karamel, přidat sušenky (počítejte ale s tím, že nezůstanou křupavé)

Základ máte – teď už je to na vás, nebojte se experimentovat

Vanilka je sázka na jistotu. Ale až tuhle zmrzlinu jednou ochutnáte, možná si řeknete, že příště zkusíte něco divočejšího. Pistácie, slaný karamel, černý rybíz? Všechno je povoleno. Zmrzlina je totiž radost. Tak ji berte vážně jen tolik, kolik je nutné – a zbytek si prostě užijte.

Další tip a recept na zdravou zmrzlinu

Další recept na zmrzlinu

Zdravé letní mlsání nejen pro děti: Vyzkoušejte domácí nanuky

Objevte, jak snadno si doma připravíte zdravé nanuky s receptem od nutričních terapeutek Nehladu.

Další recept na zmrzlinu

Podobné články

Nové V Zátiší – slovanský kompas, nový design a nový začátek

Kateřina Hýlová , 24.10.2025

Když se mění jedna z nejikoničtějších restaurací v Praze, stojí to za pozornost. V nové epizodě podcastu Špetka chuti jsme si povídali o kompletní proměně vlajkové lodě Zátiší Group, restaurace V Zátiší, která letos prošla zásadní rekonstrukcí i redefinicí konceptu.

Tomáš Jilík - jak chutná gastronomie z pohledu hosta

Kateřina Hýlová , 25.09.2025

Co je to dobrá restaurace? Musí mít Michelinskou hvězdu, být vidět na Instagramu nebo prostě jen dobře vařit?

„Miloval jsem je jako dítě.“ Párance Pavla Berkyho a jídlo dětství trochu jinak

Kateřina Hýlová , 11.09.2025

Občas stačí jen mouka, voda a trochu soli. A přesto z toho vznikne jídlo, které přežívá celé generace a stává se symbolem kulturní hrdosti. Řeč je o párancích, tradiční slovenské specialitě, která si zaslouží pozornost i na moderním jídelním stole.