Druhý bod se zaměřuje na výběr sacharidových potravin. Pro naše tělo je ideální, když máme během dne stabilní hladinu krevního cukru, bez velkých výkyvů směrem k nižším nebo příliš vysokým hodnotám. Stabilní hladina cukru zajišťuje nepřetržitý přísun energie pro mozek, orgány a svaly.
Proto je dobré se soustředit na vyvážená jídla a preferovat celozrnné potraviny a luštěniny. Vláknina, kterou tyto potraviny obsahují, zpomaluje vstřebávání sacharidů, což prodlužuje dobu, po kterou tělo tyto sacharidy využívá, a zároveň zmírňuje prudký vzestup hladiny krevního cukru po jídle. Pokud do jídel zařadíte i bílkoviny, tuky a zeleninu, tento nárůst se ještě o něco zpomalí.
Není však nutné si hladinu krevního cukru pravidelně sledovat, pokud netrpíte cukrovkou. Vaše tělo si poradí s občasnými výkyvy, a pokud budete většinu času jíst vyváženě, neovlivní to negativně vaše zdraví.