Zbylé brambory můžete zužitkovat do různých pomazánek – do bramborové s vajíčky stačí uvařené brambory nakrájet na kostičky, přidat vejce natvrdo, bílý jogurt se lžící majonézy, sůl, pepř a pažitku. Dají se také využít jako základ do bramborových vaflí, které můžete podávat bohatě posypané strouhaným sýrem, se sklenicí kefíru a miskou salátu a uvidíte, že jak se všichni budou oblizovat ještě další den.
V případě, že zbyde hustší bramborová kaše, můžete z ní vytvořit bramborové placičky. Stačí smíchat brambory, trochu mouky, můžete přidat trochu škrobu, vejce a dochutit česnekem, majoránkou nebo dalším kořením, chutím se meze nekladou. Pro ještě lepší konzistenci placiček můžete do vzniklého těsta zapracovat ještě sýr. Placičky následně upečete v troubě a můžete podávat s tvarohovým dipem. Dalším způsobem, jak zužitkovat bramborovou kaši může být pastýřský koláč, nebo-li shepherd’s pie. Jedná se o recept z Anglie a původně se jednalo o jídlo pastýřů, které se připravovalo za účelem zužitkování přebytků masa a zeleniny a v našem případě právě i zbylé bramborové kaše. Jedná se o efektní jídlo z jednoho hrnce, kdy se v zapékací misce společně zapeče masová směs (tradičně se využívalo jehněčí, využít ale můžete i hovězí) se zeleninou a navrchu pokrytá bramborovou kaší.
Zbylé batáty nebo batátové pyré se dají, možná ne úplně tradičně, využít do nejrůznějších sladkých receptů. Na úžasně vláčných batátových brownies byste ani nepoznali, že v nich batátové pyré je.