alt-desktop

Připravte si svojí dubajskou čokoládu

07.03.2025

Doba čtení: 10 min

Už jste tento hit internetu ochutnali? V Café Restaurant Václav v Mladé Boleslavi chutná hostům tak, že ji tu připravili i jako dort a podělí se s vámi o recept.

Manažer Café Restaurant Václav Michal Čermák ve volném čase rád peče a vymýšlí dezerty a dorty. Když viděl úspěch dubajské čokolády na sociálních sítích, neváhal ani chvíli a pustil se s týmem do její výroby. Pod krustou z belgické čokolády se zelenými obrazci se ukrývá pistáciová náplň s křupavým těstem kadayif a sezamovou pastou tahini. V každém soustu se postupně rozplývá hedvábná čokoláda, zemitá a výrazná chuť pistácií a sladkost kadayif těsta. To se používá třeba při výrobě baklavy a jiných arabských sladkostí.
 

Zrod globálního hitu

Čokoláda plněná pistáciovou pastou s nitkami křupavého těsta kadayif vznikla v roce 2021 v Dubaji v čokoládovně Fix Dessert Chocolatier. Její zakladatelka Sarah Hamouda pochází z Británie a v Dubaji žije už přes devět let. Za zrodem ikonického dezertu stály její těhotenské chutě, kterým věnovala pozornost. Spojila prvotřídní belgickou čokoládu s blízkovýchodním dezertem baklavou. Ručně vyráběné tabulky čokolády ozdobila barevnými rozpitými skvrnami z polevy a opatřila cenovkou 40 dolarů. Každá váží 200 g, což z ní činí úctyhodný kus blaha, o který se rádi rozdělíte s přáteli. Jakmile rozlomíte zdobenou tabulku, ukáže se sytě zelená, krémová náplň, která se natahuje a přímo vybízí k ochutnání. Jedinečné, originální a naprosto nečekané! Na tom Sarah Hamouda postavila marketing. Dubajskou čokoládu rozeslala gastronomickým influencerům a známým osobnostem. Jejich videa shlédlo v roce 2024 na Tik Toku přes 51 milionů lidí. Mnozí si čokoládu chtěli hned objednat, ale ruční výroba (a promyšlený marketing) z ní udělal luxusní a nedostupné zboží, na které si musíte počkat.

Made in Mladá Boleslav

Bylo jen otázkou času, kdy se úspěchem inspirují ostatní čokoládovny a začnou vyrábět vlastní verzi dubajské čokolády. U nás ji dělá Café Restaurant Václav v Mladé Boleslavi, Čokoládovna Janek nebo Mixit. V pražské čokoládovně Steiner & Kovařík, která v Dubaji působila, vytvořili Pražskou čokoládu – tři čokoládové tyčinky s náplní z lískových oříšků s pistáciemi, kousky ořechů a kadayif těstem. 
Úspěch dubajské čokolády inspiroval Michala Čermáka při výrobě Dubajského dortu. Kombinuje její základní suroviny v jiné formě. První verze dortu byla málo pistáciová, a tak do náplně přidal víc pistáciového krému a křupavého těsta kadayif. Dubajský dort zdobí sušená poupata růží, která jsou pro arabské dezerty typické.

„Na Dubajský dort máme jen samé pozitivní ohlasy. Nejvíce hostům chutná bohatá pistáciová náplň. Nadšeně si ho objednávají především zahraniční hosté. Zejména u mladých studentů vzbuzuje údiv a touhu ho ochutnat,“ směje se Michal Čermák.

Neodolatelný Dubajský dort nebo dubajskou čokoládu si dáte v Café Restaurant Václav vedle Muzea Škoda v Mladé Boleslavi. Na místě nebo v eshopu si je můžete koupit také domů. Nebo si dubajskou čokoládu zkuste sami připravit podle receptu Michala Čermáka.
 
Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Správným temperováním získá lesk, sametovou hebkost, jemnost v chuti i textuře a zároveň charakteristické křupnutí při rozlomení. Na jazyku se pak přímo rozplyne,“ doporučuje Michal Čermák.

Přejít na článek

Tip na výlet: ŠKODA MUZEUM

Vyrazte do ŠKODA Muzea a nechte se vtáhnout do světa legendárních vozů. A až dostanete chuť na něco dobrého, zamiřte do Café Restaurant Václav.

Přejít na článek

Michalovy tipy pro dokonalou dubajskou čokoládu:

Používejte kvalitní čokoládové pecky – temperování zajistí hladký lesklý povrch.
Mikrovlnku nastavte na poloviční výkon – zabráníte přehřátí čokolády.
Krátké intervaly ohřevu – čokoláda se nesmí spálit, jinak nebude správně temperovaná.
Kadayif těsto dobře opečte – zajistí křupavost uvnitř čokolády.

Recept na Dubajskou čokoládu

1 tabulka čokolády
Příprava: přes 1 hodinu + chlazení alespoň 2 hodiny

Ingredience

Čokoládová skořápka: Barevné kakaové máslo na vymazání formy, 500 g kvalitních čokoládových pecek (hořká čokoláda 70 % kakaa nebo více)
Křupavá vrstva: 150 g kadayif těsta, 60 g másla
Pistáciová náplň: 360 g pistáciového krému, 20 g sezamové tahini pasty, špetka soli
Pistáciový krém: 300 g mletých pistácií, 140 g moučkového cukru, 150 g bílé čokolády, 200 g oleje z vlašských ořechů (nebo kokosového oleje), 1 g mleté vanilky
Zdobení: Sekané pistácie, sušená poupata růží, jedlé zlato


Postup:

1 Barevné kakaové máslo rozehřejte ve vodní lázni. Štětcem vymažte rozpuštěným máslem silikonovou formu ve tvaru tabulky čokolády. Barevné kakaové máslo vytvoří na čokoládě finální design. Formu uložte do lednice.

2 Těsto nakrájejte na drobné kousky a důkladně je od sebe oddělte. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte do něj těsto a opékejte ho při střední teplotě zhruba 10 minut, až zezlátne a bude křupavé. Přesuňte ho do misky a nechte vychladnout.

3 Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu (nalámejte ji do misky, tu postavte na rendlík s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody a zahřívejte ji, až se čokoláda rozpustí).

4 V mixéru rozmixujte dohladka pistácie, moučkový cukr, vanilku a olej. Vznikne tekutá emulze. Vmíchejte do ní rozpuštěnou bílou čokoládu, která ji zahustí.

5 Z hladkého pistáciového krému odvažte 360 g a promíchejte je s tahini pastou dohladka. Zlehka vmíchejte vychladlé kadayif těsto.

Následující postup:

1 Na temperování čokolády využijte mikrovlnou troubu. Je to jednoduché a rychlé, ale je třeba dávat pozor, aby se čokoláda nepřehřála.

2 Do skleněné misky vhodné do mikrovlnky dejte 2/3 čokoládových pecek. Zahřívejte je na poloviční výkon (50%) v krátkých intervalech po 15-20 sekundách.

3 Po každém intervalu důkladně promíchejte, aby se teplo rovnoměrně rozložilo.

4 Pokračujte, dokud čokoláda nedosáhne teploty 45 až 50 stupňů(hořká čokoláda).

5 Změřte ji cukrářským teploměrem.

6 Do rozpuštěné čokolády přidejte zbylé pecky a míchejte, až se všechny pecky rozpustí. Míchejte dál, až teplota klesne na 27 až 28 stupňů. Změřte ji cukrářským teploměrem.

7 Čokoládu vložte zpět do mikrovlnky na 5sekundové intervaly, dokud nedosáhne 31 až 32 stupňů.

8 Nyní je čokoláda správně temperovaná a připravená k použití.

9 Do vychlazené formy nalijte první vrstvu temperované čokolády. Rovnoměrně ji rozlijte po celé formě a bokách. Pomocí cukrářské karty stáhněte přebytečnou čokoládu zpět do mísy. Formu vraťte na pár minut do lednice, aby čokoládová vrstva zatuhla a vytvořila skořápku vhodnou k plnění.

10 Pistáciovou náplň s kadayif těstem dejte do cukrářského sáčku a naplňte jí čokoládovou skořápku. Nechte trochu volného prostoru u okrajů. Uložte na 30 minut do lednice.

11 Čokoládu znovu temperujte na 32 stupňů. Zchladlou a naplněnou čokoládovou skořápku zalijte zbývající temperovanou čokoládou. Povrch znovu zarovnejte pomocí cukrářské karty dohladka. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 1 hodinu.

12 Po ztuhnutí opatrně vyjměte čokoládu z formy. Pro luxusní vzhled můžete posypat nasekanými pistáciemi, sušenými poupaty růží nebo přidat jedlé zlato.



Chci ochutnat!

Dubajská čokoláda bez práce!

Nechce se vám vyrábět vlastní? A do Dubaje to máte trochu z ruky? Objednejte si ji v našem e-shopu a vychutnejte doma!

Chci ochutnat!


 

Podobné články

Stále zářící hvězdy

Kristina Zábrodská , 28.02.2025

Restaurace V Zátiší a Mlýnec pravidelně dostávají vysoká gastronomická ocenění od odborníků i veřejnosti. Už přes dvacet let!

Top místa pro Valentýnskou večeři ve městě i na zámku

Kateřina Hýlová , 31.01.2025

Pokud patříte mezi fanoušky svátku zamilovaných, je valentýnský večer skvělou příležitostí, jak si užít skvělé jídlo, pití a nechat se opít romantickou atmosférou. Vybrali jsme pro vás pár tipů, které by se mohly hodit.

Užijte si zimu s chutí v restauracích Zátiší Group

Kristina Zabrodská , 08.01.2025

Po Třech králích začíná masopust – období hojnosti, hostin, masa a veselí. Užijte si ho na Zimním festivalu v restauracích Mlýnec a V Zátiší.