To je největší nešvar, kterého si v restauracích všímám. Základem je pořadí. Příbory odebírejte od kraje k talíř tak, jak jsou prostřené. Leváci si mohou vyměnit strany, ale až když dostanou jídlo. Na stole nic nepřeskládáváte. Praváci drží vidličku v levé ruce a nůž v pravé, střenka je vždy schovaná v dlani. Hroty vidličky směřují po celou dobu dolu. Pokud jíte něco, co nelze napíchnout, vidličku protočte v dlani tak, že směřuje rovnoběžně k ústům. Tak se jí třeba rýže, případně hrášek. U hrášku by však měl myslet už kuchař na to, aby ho bylo možné zmáčknout a lehce nahrnout na vidličku či napíchnout a neskákal po talíři. Nůž držíte z boku palcem a lehce zespodu z boku prostředníčkem. Ukazováček je opřený o hranu a jemně jím na nůž tlačíte a tím krájíte. Správné držení příboru však umožňuje i jeho vhodný tvar. Vidlička nebo nůž nemohou být moc dlouhé, aby bylo možné střenku schovat do dlaně. Proto by měly být na konci oblé, aby do ní padly a držely se pohodlně. Příbor se nedrží jako tužka ani jako psací pero.