alt-desktop

Italská legenda jménem Negroni

26.08.2024

Doba čtení: 4 min

Pokud existuje jeden koktejl, který si zaslouží titul "legendární", je to bezpochyby Negroni.

Tento elegantní, rubínově červený drink s vyváženou hořkou chutí má za sebou bohatou historii, na barových menu má své stálé místo a každý rok je oslavován bary po celém světě během týdne zvaného Negroni Week. Jak se ale tento ikonický nápoj dostal z florentských barů na špičku oblíbenosti po celém světě?


Zrození v srdci Itálie


Příběh Negroni začíná v 20. letech minulého století v malebném městě Florencie. Místní kavárna Casoni, oblíbené místo setkání umělců a aristokratů, se stala dějištěm zrození tohoto koktejlu. Hrabě Camillo Negroni, muž se slabostí pro nápoje, co mají grády, a bohatou fantazií, jednoho dne požádal barmana Fosca Scarselliho, aby mu připravil něco "s troškou navíc". 


Scarselli vzal oblíbený koktejl Americano z vermutu, Campari a sody a vyměnil sodu za gin. Gin přidal tomuto drinku na síle, ale i komplexitě. Aby dal najevo, že jde o něco nového, vyměnil citronovou ozdobu za pomeranč.


Chci to ochutnat!

Negroni, které si zamilujete!

Přijďte ochutnat klasiku s moderním twistem a zářivými kousky pravého zlata od Marcela Jinocha do POP UPu ze Zátiší - Golden Bergamot Negroni.

Chci to ochutnat!

Více než jen koktejl


Negroni je koktejl s kulturou. Rychle se začal šířit po Itálii a následně i po celém světě a stal se symbolem dobrého vkusu a nadčasové elegance. A jak se rozrůstal jeho věhlas, tak se množily i příběhy. Některé z nich vyprávějí o hraběti Negronim jako o vášnivém cestovateli a dobrodruhovi, jiné zase romantizují jeho noční život plný extravagantních večírků. Který z příběhů je pravdivý, se asi nedozvíme. Jasné ale je, že italské aperitivo si bez Negroni lze představit jen stěží.


Negroni Week


V roce 2013 přišel na scénu nový fenomén – Negroni Week. Tento globální festival slaví všechno, co má tento koktejl nabídnout a zároveň podporuje organizaci Slow food. Bary a restaurace, která se do Negroni Weeku zapojí, umíchají klasické Negroni a zároveň jejich vlastní twist, kde se fantaziii meze nekladou a objevují se opravdu zajímavé variace.



Do Negroni Weeku se zapojí i POP UP ze Zátiší, kde si Marcel Jinoch připravil několik lahůdek a spojil se i s šéfkuchařem restaurace Mlýnec Láďou Vaníčkem. V podání těchto dvou žádný koktejl nebude nuda!


Už teď si v POP UPu můžete dát luxusní Negroni s kousky zlata a chutí bergamotu. To během Negroni Weeku Láďa doplní kaviárem z Campari a vermutu a to není vše. Na řadu přijde i ibiškové Negroni s mezcalem a Campari pěnou a do třetice čokoládové Negroni.
 
Ať jste fanoušky tohoto koktejlu, nebo chcete vyzkoušet něco nového a neotřelého, vaše cesta by měla od 16. do 22. září směřovat do Karlína a do POP UPu ze Zátiší.


Chci rezervaci

Negroni Week v POP UPu!

Od 16. do 22. září slavíme Negroni Week! Přijďte do POP UPu ze Zátiší a vychutnejte si hned 3 exkluzivní varianty Negroni od Marcela Jinocha.

Chci rezervaci


 

Podobné články

Daniel Bureš: Nový šéfkuchař V Zátiší o Hell's Kitchen, kariéře a životě mimo kuchyni

Kateřina Hýlová , 24.09.2024

V novém díle podcastu Špetka chuti jsme si povídali s Danielem Burešem, novým šéfkuchařem restaurace V Zátiší. Zjistíte, jaké to bylo v Hell's Kitchen, jak se dostal ke kuchařině a čemu se věnuje ve volném čase.

Včely s výhledem na Pražský hrad

Kristina Zábrodská , 16.08.2024

Na střeše restaurace Mlýnec se nachází šest úlů, kde přes půl milionu včel vyrábí med. Můžete ho ochutnat.

Už jste v klubu gurmánů?

Kristina Zábrodská , 07.08.2024

Zátiší Gourmet Club se po 25 letech proměnil a nabízí svým členům nové výhody v restauracích Mlýnec a V Zátiší. Věrní zákazníci se mohou těšit na dárkové wowchery a slevy až 20 %.