Naše české Vánoce bez pečené kachny nebo husy? Nemyslitelné! Víno k ní vybíráme tak, aby nám osvěžilo pusu u jídla, ve kterém se tukem nešetří.
Rozšoupnu se: Barbera D´Asti Superiore, la Bogliona DOCG, Scarpa
Vlajková loď tohoto vinařství z Piemontu, které se přezdívá velká Barbera. Trať la Bogliona, ze které toto víno pochází, je považována za jednu z nejdůležitějších a dává velmi strukturovaná vína. “Průběh chuti je hodně dlouhý, nejdřív ucítíte ovoce, potom kořenitost, celé víno drží kyselina, která hraje zásadní roli, a na dochuti zůstane příjemný tanin. Dlouhé, elegantní a šťavnaté víno, které dodá kachně šmrnc,” říká o jeho volbě Tomáš.
Budu se držet víc při zemi: Frankovka VOC, J. Stávek
O této frankovce jsme se už zmínili. Vína tohoto typu s typickou kořenitostí a kyselinou jsou k tučným jídlům skvělým parťákem. Kyselina totiž pomáhá na chuťových pohárcích stahovat tučnost, a proto v této kombinaci nebudete mít tak plný pocit v puse.