alt-desktop

Lanýže: klenoty listopadu

11.11.2024

Doba čtení: 8 min

Zpříjemněte si listopad jedinečnými delikatesami. Restaurace V Zátiší servíruje od 13. do 30. listopadu speciální lanýžové menu, doplněné třemi odlišnými vinnými párováními.

Na první pohled připomínají lanýže hroudu bláta a v přírodě je ani neuvidíte. 

Rostou totiž pod zemí, skrývají se v blízkosti kořenů některých listnatých stromů a dávají o sobě tušit výraznou houbovou vůní, na kterou reagují divoká prasata i psi. Ty je však třeba ke sběru lanýžů vycvičit a dobře vycvičený hledač má obrovskou cenu. Lanýže rostou v podstatě v celé jižní Evropě, v létě se sbírají černé, na podzim a v zimě černé a bílé. Právě bílé z Piemontu, ze severu Itálie, patří mezi nejvyhlášenější a také nejdražší. Bílé lanýže nelze pěstovat, pouze najít, a právě jejich vzácnost v kombinaci se složitou dostupností a výjimečně delikátní chutí z nich činí nejdražší lahůdku. 

Za 1 kg lanýžů zaplatíte zhruba 100 – 200 000 Kč.

„Bílé lanýže mají mnohem výraznější aroma i chuť a poptávka po nich převyšuje nabídku 5–7x. Při přepravě a uchovávání potřebují velmi jemné zacházení a vydrží jen krátkou dobu,“ vysvětluje jejich cenu Petr Synek, dodavatel do restaurace V Zátiší.  

Od nálezu na stůl za 24 hodin

Přírodovědec Petr Synek začal hledat lanýže v piemontských lesích, protože ho zajímalo, jestli dokáže svou fenku výmarského ohaře Nelu takto vycvičit. Dokázal a svým zájmem o krajinu, znalostmi přírody a vřelostí brzy pronikl do místní komunity hledačů natolik, že od nich začal lanýže vykupovat a prodává je do vybraných pražských restaurací i mlsným gurmánům.

„Nyní mám síť hledačů, kteří pokrývají všechny hlavní lanýžové oblasti v Itálii. Vykupujeme je od nich za předem dohodnuté ceny, takže jsem schopni vykrýt výkyvy cen na trhu a zároveň vyvažujeme hledačům výpadky příjmů v letní sezoně,“ popisuje Petr Synek.

Bílé lanýže pocházejí ze severní Itálie, z Lombardie a Piemontu, černé z jižní Itálie, z Kampánie z okolí města Bagnoli Irpino. „Bílé rostou spíše v nížinách, v lužních lesích, často je lze najít i na zpevněných hrázích starých vodních děl, pod starými topoly, vrbami, jasany i duby.

Černé lanýže z Bagnoli rostou naopak ve vysokých nadmořských výškách v hustých bukových lesích neustále zahalených mlhou a často pokrytých sněhem. Náš dvorní hledač v této oblasti, Giuseppe chodí hledat se svým otcem, i když je sníh. Jejich pejsci totiž cítí lanýže i pod 1,5 m sněhu. Denně stráví venku i 14 hodin,“ vypráví Petr Synek. Se svým týmem La Niche je třídí, čistí a rozváží do restaurací či soukromým zájemcům. Z Itálie je vozí buď osobně autem, nebo je nechává posílat letecky. Lanýže totiž potřebují chlad a stálou teplotu, proto cestují v polystyrenových krabicích chlazených ledem. Do restaurace V Zátiší dodává Petr Synek ročně přes 8 kilogramů lanýžů, ve speciálním menu ochutnáte bílé i černé v různých pokrmech.  

Luxusní menu

Šéfkuchař Daniel Bureš přináší nový vítr do kuchyně restaurace V Zátiší a představuje jedinečné pětichodové lanýžové menu, které vás zavede na neobyčejnou kulinářskou cestu.

Naladí vás stařený hovězí tatarák sčerným lanýžem, nasládlým topinamburem a černým česnekem, delikátní chuť Hamachi (mladého žlutoploutvého tuňáka) zvýrazňuje bílý lanýž, klasické těstoviny s lanýžem se v provedení domácích tajarin těstovin promění v mistrovský chod, který překoná snad jen steak z telecí svíčkové „Rossini“, Périgourdine omáčkou, bílým lanýžem, špenátem a brioškou. Velice příjemný zážitek završí vanilkové semifredo s piemontskými ořechy, mléčnou čokoládou a kousky černých lanýžů. Menu doplňují vybraná vína.

Menu doplňují vybraná vína

13. - 19. 11. páruje vína k jednotlivým chodům sommeliér Jan Čech z La Fattoria
20. - 25. 11. sommeliér Jiří Markuzzi
26. - 25. 11. doprovázejí lanýžové pokrmy vína z Erawine

Pokaždé tak zažijete jiný večer a jiné chuťové snoubení.


Listopad láká lanýži, nechte se svést.
OBJEVIT MENU

Lanýžový festival V Zátiší

Přijďte si vychutnat menu, ve kterém budou hlavní roli hrát lahodné a voňavé lanýže z Piemontu. Podávat ho budeme od 13. do 30. listopadu v naší restauraci V Zátiší.

OBJEVIT MENU
 

Podobné články

Připravte si svojí dubajskou čokoládu

Kristina Zábrodská , 07.03.2025

Už jste tento hit internetu ochutnali? V Café Restaurant Václav v Mladé Boleslavi chutná hostům tak, že ji tu připravili i jako dort a podělí se s vámi o recept.

Stále zářící hvězdy

Kristina Zábrodská , 28.02.2025

Restaurace V Zátiší a Mlýnec pravidelně dostávají vysoká gastronomická ocenění od odborníků i veřejnosti. Už přes dvacet let!

Top místa pro Valentýnskou večeři ve městě i na zámku

Kateřina Hýlová , 31.01.2025

Pokud patříte mezi fanoušky svátku zamilovaných, je valentýnský večer skvělou příležitostí, jak si užít skvělé jídlo, pití a nechat se opít romantickou atmosférou. Vybrali jsme pro vás pár tipů, které by se mohly hodit.