Punč (v angličtině se vyslovuje panč) vychází z indického slova panča – pět, což označuje jeho složení – čaj, cukr, koření, lihovina a citronová šťáva. Zatímco ve Velké Británii, v Evropě a v Americe se podává punč horký, přičemž alkohol se do něj lije až na závěr, aby z něj nevyprchal, v Karibiku a Indii se častěji podává studený. Podobně jako u nás bowle – víno s destilátem, ovocem a kořením. „Punč i bowle jsou skvělým drinkem na party, protože je můžete připravit ve větším množství a pak je rozlévat hostům, nebo je nechat, ať se obslouží sami. Základem úspěchu je udržet punč horký a bowli studenou, servírovací terinu proto postavte na mísu s ledem, nebo ji ledem obložte a vždy nádobu na bowli nejprve vychlaďte v mrazáku,“ doporučuje Alex Mikšovic, doyen české a možná i světové barové scény, nad čímž se ale potutelně usmívá a sám by si na to prý nevsadil. Za barem strávil přes 50 let a v roce 1999 - tehdy jako šéfbarman BeBop Baru hotelu Alcron - inicioval vznik Světového dne koktejlu, mimochodem o celých pět let dříve, než s ním přišlo Muzeum amerického koktejlu v New Orléans. Dodnes pořádá degustace destilátů a šumivých vín a míchá klasické koktejly hostům, momentálně dejvického baru Za školou.