alt-desktop

Klání šéfkuchařů na Nova festivalu chutí

08.01.2025

Doba čtení: 6 min

Zažijte víkend plný hvězdných chutí! 18. a 19. ledna vám ti nejlepší čeští šéfkuchaři, včetně Ládi Vaníčka a Daniela Bureše, naservírují nejen mistrovská jídla, ale i jedinečnou podívanou. Kulinární souboje, výjimečné chutě a zážitky, na které nezapomenete!

Třetí lednový víkend zaplní prostor nového multifunkčního centra O2 universum vytříbené lahůdky. Tříchodové menu na Nova festivalu chutí připraví týmy ze 16 špičkových restaurací z Prahy i okolí, sladkou tečku zařídí cukrářka Helena Fléglová z HF Pastry Academy a Cukrář Skála.

Podniky představují svá nejoblíbenější či nejzajímavější jídla. Odhalují tak nejnovější gastronomické trendy i kreativitu šéfkuchařů. Tu můžete zhodnotit i přímo v akci.

Kulinární souboje

Každý den od 12 do 18 hodin se na hlavním pódiu utkají vybraní šéfkuchaři s porotci soutěže MasterChef Česko. Během jedné hodiny musí uvařit a naservírovat stejný pokrm, který se dozvědí až na místě. Přímo na pódiu si vyberou suroviny ze speciální spižírny a po 15 minutách si mohou dojít pro jednu další surovinu. Výsledek zhodnotí další špičkový šéfkuchař.

Klání Jana Punčocháře s Davidem Šaškem bude bedlivě sledovat Láďa Vaníček, šéfkuchař restaurace Mlýnec. Loni se na stejném místě v Souboji na talíři LIVE utkal hned se dvěma porotci televizní soutěže Souboj na talíři a sklidil ovace publika i šéfkuchaře Marka Raditsche. Soutěžní pokrm neprozradí, ale suroviny vyžadující mnohadenní přípravu soutěžícím přichystá.

Perly z Mlýnce
 

Návštěvníkům naservíruje Láďa Vaníček oblíbené stálice z Mlýnce ve festivalové úpravě. Zauzený telecí tatarák se stal už synonymem této restaurace u paty Karlova mostu. Mění se jen jeho provedení a doprovod. Na festivalu si ho vychutnáte s pivní tempurou, houbovým garumem a kapary.

Jako hlavní hvězda se představí hovězí wagyu. A nebyl by to Láďa Vaníček, kdyby ho neschoval do křupavé krokety. „Vybral jsem si hovězí krk, který pomalým, dlouhým dušením změkne, což se perfektně hodí jako náplň. Wagyu představuje nejvyšší kvalitu hovězího masa, na jazyku se přímo rozplývá,“ popisuje Láďa Vaníček. Jemnou štiplavost dodává hedvábná křenová kaše, umami chuť černý česnek, intenzivní zážitek octové perly. Omáčka z fermentovaného pepře jednotlivé komponenty harmonicky spojí a zároveň prodlouží jejich dochuť.

Větrník s borůvkovým krémem a maracujou přivolá léto. Pokud byste zatoužili po zimní úpravě, zastavte se v restauraci Mlýnec.

Festivalové menu
Láďa Vaníček, Mlýnec

Zauzený telecí tatarák, pivní tempura, garum, kapary
Wagyu trhaný hovězí krk v kroketě, křenová kaše
Borůvkový větrník, maracuja, skořicová drobenka

Vycházející hvězda
 

Letošním nováčkem je Daniel Bureš, šéfkuchař restaurace V Zátiší. Pro hosty si připravil své oblíbené brambory s tvarohem. V televizním pořadu Hell’s Kitchen je musel zvládnout za 30 minut, pro festival si s nimi pohrál déle. „V létě jsem na samosběru nasbíral papriky, které jsem zavařil a teď jsem z nich připravil silnou omáčku. Brambory jsem upravil jako rösti, takže nádherně křupou a zároveň zůstávají šťavnaté. Zdobí je kaviár ze žlutých paprik a kopr,“ vypráví Daniel Bureš, který je v této úpravě zařadil i na lednové menu restaurace V Zátiší. Ochutnáte tu také raviolu s divočákem a šípkovou omáčkou. Další českou klasiku – kefírovou bublaninu – Daniel ozvláštnil rumovou espumou a makovým créme fraîche.

Na pódiu změří své umění s Přemkem Forejtem.

Festivalové menu 
Daniel Bureš, V Zátiší

Brambora, tvaroh, paprika, kopr
Raviola s divočákem, šípky, kořenová zelenina
Koláč, švestky, rum, mák

Na jednom místě ochutnáte vytříbené pokrmy od největších tuzemských hvězd a můžete se jich zeptat na vše, co vás v kuchyni zajímá. A pokud chcete svůj zážitek vystřelit do nebe, zarezervujte si místo na obědě či večeři od michelinských šéfkuchařů. V sobotu vaří István Pesti z Platán Gourmet Restaurant v maďarském městě Tata. Nedělní menu připravuje Jean-Philippe Blondet z londýnské restaurace Alain Ducasse at The Dorchester.
 

Vstupenky koupíte online, je třeba si vybrat čas vstupu – od 11 hodin (za 590 Kč), od 13 hodin (za 490 Kč) nebo od 15 hodin (za 390 Kč, pouze v sobotu). VIP michelinský oběd nebo večeře vyjdou na 5 990 Kč.

Koupit vstupenku

Zažijte Nova Festival chutí na vlastní chuťové buňky!

Ochutnejte mistrovská díla od nejlepších českých kuchařů, užijte si skvělou atmosféru a spoustu zábavy.

Koupit vstupenku

A pokud zrovna o tomto víkendu lyžujete, nebo máte jiné plány, nezoufejte, vybrané sezonní lahůdky a výjimečný zážitek si můžete dopřát v Mlýnci nebo V Zátiší každý den nebo během Zimního festivalu Zátiší Group.
 

Objevte festivalové menu

Zimní festival Zátiší Group: Výjimečné menu za speciální cenu

Zažijte to nejlepší z Mlýnce a V Zátiší. Speciální nabídka platí jen do 13. 2. 2025.

Objevte festivalové menu

Podobné články

Užijte si zimu s chutí v restauracích Zátiší Group

Kristina Zabrodská , 08.01.2025

Po Třech králích začíná masopust – období hojnosti, hostin, masa a veselí. Užijte si ho na Zimním festivalu v restauracích Mlýnec a V Zátiší.

Marek Všelicha o tom, co dělá skvělý servis

Kateřina Hýlová , 22.11.2024

V novém díle podcastu jsme přivítali Marka Všelichu, nového manažera restaurace V Zátiší, který s sebou přináší zkušenosti z celého světa.

Lanýže: klenoty listopadu

Kristina Zábrodská , 11.11.2024

Zpříjemněte si listopad jedinečnými delikatesami. Restaurace V Zátiší servíruje od 13. do 30. listopadu speciální lanýžové menu, doplněné třemi odlišnými vinnými párováními.