1. Vláknina
Quinoa obsahuje poměrně vysoké množství vlákniny. Na 100 gramů (v syrovém stavu) obsahuje 7 gramů vlákniny, což je zhruba ¼ doporučeného denního množství. Svým obsahem vlákniny se tedy může rovnat celozrnným obilovinám. Vláknina je důležitá pro dobré trávení, regulaci krevního cukru a prevenci srdečně-cévních onemocnění.
2. Bezlepková obilovina
Quinoa neobsahuje lepek, což je skvělý benefit pro osoby s celiakií nebo alergií na pšenici. Bezlepková dieta bývá na vlákninu chudší, quinoa se tedy může do jídelníčku skvěle hodit.
3. Bílkoviny
Bílkoviny jsou v určitém množství obsažené i v obilovinách a luštěninách. Kvalitu bílkovin a jejich využitelnost ovšem ovlivňuje ještě jejich složení. Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které se v potravinách vyskytují v různém množství a vzájemném poměru. V obilovinách i luštěninách je vždy jedna z aminokyselin tzv. „limitující“, tedy vyskytující se v nižším množství. U quinoy je poměr aminokyselin poměrně vyrovnaný, bílkoviny v ní obsažené jsou tedy dobře využitelné, svou využitelností se někdy srovnávají třeba s hovězím masem.
Je ovšem důležité si uvědomit, že primární (nejvíce zastoupenou) živinou jsou v quinoe stále sacharidy, bílkoviny tvoří jen zhruba 14 % objemu. Určitě to není zanedbatelné množství a jedná se o bohatější zdroj bílkovin než obiloviny, kopeček vařené quinoy do salátu nám ale dostatek bílkovin nezajistí. Jedná o zkrátka o potravinu, která se na celkovém příjmu bílkovin může částečně podílet.
4. Antioxidanty
Quinoa, zvlášť ta červená a černá, obsahuje antioxidanty quercetin a kaempferol, které se řadí mezi cenné antioxidanty, tedy látky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, což může přispívat k prevenci chorob jako jsou srdeční a onkologická onemocnění.
5. Všestrannost v kuchyni
Quinoa má jemnou, lehce oříškovou chuť a je velmi jednoduchá na přípravu. Quinou propláchněte a vařte v poměru 2 díly osolené vody na 1 díl quinoy zhruba 15-20 minut. Můžete ji použít jako přílohu místo rýže, zamíchat ji do zeleninového salátu, do polévky, vyzkoušet můžete třeba i quinoovou pizzu. Vychutnat si jí můžete i na sladko.