alt-desktop

Recepty na zdravé vánoční cukroví

04.11.2024

Doba čtení: 10 min

Může být vánoční cukroví vůbec zdravé, když ve většině receptů najdete především velké množství cukru a tuku?

Abychom si tuto otázku mohli zodpovědět, je potřeba připomenout, že nelze dělit potraviny na zdravé a nezdravé, ale důležité je také jejich množství. Proto když si po obědě jako dezert dáte dva kousky tradičního vánočního cukroví podle receptu od babičky, nemusíte se bát, že by to nějak narušilo vaši snahu o zdravý životní styl. A stejně tak i když si upečete odlehčené cukroví s poloviční dávkou cukru i tuku a použijete celozrnnou mouku, ale pak místo oběda sníte půl plechu takovýchto „zdravých perníčků“, určitě nemůžeme mluvit o zdravém obědě.

Přejít na článek

Vánoční cukroví - zdravé recepty nebo raději zdravý přístup?

Pojďme se společně podívat na to, jak Vánoce zvládnout bez újmy na zdraví, a to i na tom mentálním.

Přejít na článek

Nemusíte se stresovat tím, že by bylo špatně, když si nachystáte pouze své oblíbené tradiční cukroví. Vždy záleží na vašem celkovém životním stylu, na zbytku jídelníčku i na vašich chuťových preferencích. A třeba pokud vám klasické cukroví připadá příliš sladké či mastné a nebo pokud víte, že u dvou kousků nezůstanete, můžete ho zkusit odlehčit.

Existuje spoustu druhů cukroví – vybírejte ty druhy, které odlehčit můžete

Cukr i tuk mají důležité technologické vlastnosti a jsou druhy cukroví, kde s jejich množstvím nehnete. Třeba takové sněhové pusinky by bez adekvátního množství cukru nedržely tvar a co by byly karamelové kostky bez karamelu. Naopak perníčky z žitné mouky jsou samy o sobě zdrojem vlákniny a lehké snížení množství cukru i tuku u nich možné je, a když zapátráte i mezi méně tradiční druhy cukroví, můžete narazit třeba na kokosky vyrobené z jáhel. Pojďme si spolu upéct pár druhů odlehčeného vánočního cukroví.

Žitné perníčky

400 g celozrnné žitné mouky

140 g medu

60 g másla

2 vejce

2 lžičky perníkového koření

1 lžičku holandského kakaa

1 lžičku skořice

půl lžičky jedlé sody

1 vaječný bílek



Postup

1 Den předem nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Smíchejte všechny ingredience kromě vaječného bílku ve větší míse a vypracujte hutné těsto.

2 Těsto zabalte do igelitového pytlíku a nechte přes noc v lednici.Ráno těsto vyndejte aspoň hodinu předem, vyválejte do tenké placky a vykrajujte perníčky.

3 Pečte perníčky na 160 °

4 C zhruba 10 minut. Vidličkou vyšlehejte bílek a potřete perníčky ihned po vytažení z trouby.

5 Po vychladnutí perníčky ozdobte cukrovou polevou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Linecké z ječné mouky

400 g celozrnné ječné mouky

140 g cukru

100 g másla

4 žloutky

Citrónovou kůru

60 ml vody

Rybízový džem



Postup

1 Den předem nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, máslo, žloutky a citrónovou kůru. Postupně přidávejte vodu, dokud se těsto dobře nespojí, a vypracujte hutné těsto.

2 Zabalte těsto do igelitového pytlíku a nechte ho přes noc v lednici.

3 Ráno těsto vyndejte z lednice aspoň hodinu předem. Vyválejte ho do tenké placky a vykrajujte tvary.

4 Do každého druhého kousku vykrojte menší dírku a připravte tak páry. Pečte na 160 stupňů 13-15 minut.

5 Po vychladnutí potřete plné kousky džemem a spojte s dírkovanými.

Bounty kuličky

120 g strouhaného kokosu

250 g bílého skyru

25 g medu

100 g hořké čokolády



Postup

1 V míse smíchejte kokos, med a skyr.

2 Dejte mísu na hodinu do lednice, aby těsto ztuhlo.

3 Připravte vodní lázeň a rozpusťte čokoládu.

4 Tvarujte kuličky a z poloviny je namáčejte do rozpuštěné čokolády.

5 Skladujte v lednici nebo mrazáku.

Jáhlové kokosky

140 g jáhel

200 ml smetany na vaření (12 % tuku)

200 ml vody

2 špetky soli

50 g medu

150 g strouhaného kokosu

50 g mletých mandlí

50 g másla

1 vejce



Postup

1 Jáhly třikrát spařte horkou vodou a sceďte. Rozehřejte 10 g másla v hrnci, přidejte jáhly a opékejte za stálého míchání 4 minuty.

2 Přidejte sůl, smetanu a vodu. Vařte na mírném plameni 25 minut, dokud jáhly nezměknou.
Do horkých jáhel vmíchejte zbytek másla a vyšlehané vejce. Přidejte 50 g kokosu a mleté mandle, dobře promíchejte a nechte vychladnout.

3 Těsto dejte na hodinu (nebo přes noc) do lednice.

4 Tvarujte kuličky a obalujte je ve zbylém kokosu. Skladujte v lednici nebo mrazáku.

Už víte, jak si upéct chutné a zdravější vánoční cukroví, které potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Tak směle do toho! Užijte si sladké svátky bez výčitek a přivítejte Vánoce s voňavou pohodou. Dobrou chuť a krásné Vánoce!


Více o kuchařce

Kuchařka Vyváženě – zdravé recepty pro každý den

Objevte vyvážené recepty na snídaně, obědy, svačiny i večeře, sestavené nutričními terapeutkami z poradny Ne hladu.

Více o kuchařce

Podobné články

Vánočka z kvásku: Krok za krokem k dokonalé chuti Vánoc s Maškrtnicí

Kateřina Hýlová , 03.12.2024

Domácí vánočka je symbolem českých Vánoc. S tímto receptem od Maškrtnice zvládnete připravit dokonalou vánočku z kvásku (nebo droždí), která nadchne svou chutí i vůní. Zjistěte, jak na ni krok za krokem, a užijte si kouzlo svátečního pečení.

Brusinkový spritz: Vánoční kouzlo v každé sklence

Petra Jehne , 21.11.2024

Hledáte recept na originální vánoční drink, který rozzáří sváteční chvíle? Zátiší catering pod vedením Marcela Jinocha přichází s dokonalou kombinací brusinkového sirupu a Prosecca. Připravte si doma svůj vlastní brusinkový spritz, který můžete také darovat jako jedlý dárek!

Přirozené posílení imunity

Kristina Zábrodská , 21.11.2024

Osvědčené tipy, jak prožít podzim ve zdraví díky síle přírody a čínské medicíně.