alt-desktop

Tipy na originální jedlé dárky pro vaše blízké

15.11.2024

Doba čtení: 8 min

Vánoce už klepou na dveře! Chcete letos nadělit svým blízkým něco opravdu originálního? Co takhle vsadit na jedlé překvapení, které je nejen lahodné, ale i zdravé a osobní?

Máme pro vás 7 tipů na jedlé dárky, které rozzáří úsměv na tváři a zároveň podpoří zdravý životní styl vašich nejbližších. Připravte se na nezapomenutelné chutě, které udělají z Vánoc ještě sladší a jedinečnější svátky!

1. Domácí granola – voňavá a křupavá

Granola je skvělým tipem na dárek, který je nejen chutný, ale také výživný. Příprava domácí granoly vám umožní kontrolovat složení a přizpůsobit ji chuťovým preferencím vašich blízkých. Kombinace ovesných vloček, ořechů a semínek, čokolády, arašídového másla, oleje, sušeného ovoce a medu je základ klasické granoly tak, jak ji většinou známe.

Pokud však med vyměníte za čekankový sirup, přidáte mrazem sušené ovoce bez přidaného cukru, přidáte pouze menší množství ořechů, semínek nebo čokolády a granolu spojíte třeba rozmixovaným banánem nebo jablečným pyré, hned se dostanete na zdravější variantu.

Vyzkoušejte třeba jablečnou granolu z kuchařky Vyváženě.

Jablečná granola z kuchařky Vyváženě (4 porce)

100 g banánu

20 g jahelných pukanců

50 g jablečných křížal

50 g pekanových ořechů

1 čl skořice

150 g ovesných vloček (případně bezlepkové vločky)

 

Postup

1 Rozmixujte banán tyčovým mixérem nebo ho důkladně rozmačkejte vidličkou

2 smíchejte banán s ovesnými vločkami, jáhelnými pukanci, jablečnými křížalami (nakrájejte na malé kousky, pokud nejsou), nasekanými pekanovými ořechy a lžičkou skořice

3 směs důkladně promíchejte, konzistence by měla být spíše sušší

4 rozdrobte směs na pečicí papír do rovnoměrné vrstvy a pečte 25 minut při 180 stupňů

5 po upečení nechte granolu vychladnout a případně lehce doschnout, aby byla křupavější a vhodná pro delší skladování.

Tip na personalizaci: Granolu můžete zabalit do skleněné nádoby ozdobené mašlí a přiložit ručně napsaný návod na to, jak ji obdarovaný může použít – například jako posypku na jogurt, smoothie nebo jako součást snídaně. Je to dárek, který vydrží a přinese radost.

 

2. Domácí bylinková sůl – jednoduché, ale efektní

Jednoduchým, a přesto velmi praktickým dárkem může být domácí bylinková sůl. Stačí smíchat obyčejnou kuchyňskou, mořskou nebo himálajskou sůl s bylinkami jako je rozmarýn, tymián, bazalka, nebo oregano. Pro dodání extra chuti můžete přidat i sušený česnek či citronovou kůru. Tento dárek je ideální pro milovníky vaření.

Tip na balení: Bylinkovou sůl můžete vložit do malých skleněných lahviček, které ozdobíte například větvičkou čerstvých bylinek. Doplnit můžete také etiketu s názvem směsi a doporučeními k použití.

 

3. Domácí energetické kuličky – sladká tečka

Kdo by nemiloval sladkou tečku? Dárek, který uspokojí chuť na sladké a zároveň tělu dodá energii třeba před sportem, jsou domácí energetické kuličky. Jsou velmi jednoduché na přípravu, a přitom bohaté na živiny. Jako základ můžete použít například datle (nebo rovnou datlovou pastu), ke kterým přihodíte mleté ořechy či semínka, kakao a ovesné vločky. Hotové kuličky můžete obalit v rozmixovaném lyofilizovaném ovoci, které dodá zajímavou chuť a barvu. Tyto kuličky mohou být fajn svačinkou na výlet nebo před sportovní aktivitou.

Tip na balení: Kuličky můžete naaranžovat do krabiček s ozdobnými papírovými košíčky nebo je zabalit do malých sáčků s ručně psaným vzkazem.

 

4. Domácí ořechové máslo – pro milovníky ořechů

Ořechová másla, jako je mandlové, arašídové či kešu máslo, jsou ideální volbou pro milovníky ořechů. Jejich příprava není nijak náročná a vy si tak můžete být jisti kvalitou surovin. Stačí vybrané ořechy lehce opražit a poté rozmixovat v kvalitním mixéru do jemného krému. Můžete také přidat špetku soli, skořice, kakaa nebo mleté lyofilizované ovoce pro ozvláštnění chuti.
 

Tip na balení: Ořechové máslo je ideální dárek ve stylové skleničce s ručně malovanou etiketou. Přidejte také návod na jeho použití, například do kaší, smoothie nebo na toast.

5. Fermentované pochoutky – dárek plný probiotik

Fermentace je skvělý způsob, jak podpořit střevní mikroflóru a přispět k lepšímu trávení. Proč neudělat radost svým blízkým fermentovaným dárkem? Domácí kvašená zelenina jako je zelí, mrkev nebo kimchi jsou lahodným a zdravým dárkem plným probiotik a vitamínů. Fermentované potraviny jsou skvělým doplňkem jídelníčku a jejich výroba je jednodušší, než si možná myslíte. Zkuste třeba náš recept na domácí kimchi.

Domácí kimchi od Ne hladu

1 velké čínské zelí

3 lžíce soli

5 stroužků česneku

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

1 malá cibule (jemně nakrájená)

3 lžíce rybí omáčky

3 lžíce korejského chilli prášku (gochugaru)

1 lžíce cukru

1 malá mrkev ( na jemné proužky)

4 jarní cibulky (na kousky)

1/4 ředkve daikon (na proužky)

 

Postup

1 Nakrájejte čínské zelí na menší kousky, propláchněte ho a smíchejte v míse se třemi lžícemi soli

2 nechte odležet dvě hodiny, občas promíchejte a stlačte, aby se uvolnila voda

3 připravte si pastu smícháním pěti stroužků česneku, jedné lžíce zázvoru, malé cibule, tří lžic rybí nebo sójové omáčky, jedné lžíce cukru a tří lžic korejského chilli prášku

4 do pasty přidejte nakrájenou mrkev, jarní cibulku a případně daikon

5 zelí po odležení opláchněte, nechte okapat, promíchejte s pastou, přemístěte do sterilizované sklenice, stlačte a nechte fermentovat při pokojové teplotě 1-5 dnů, poté skladujte v lednici.



Tipy:

  • Pokud máte rádi kimchi méně výrazné, snižte množství chilli prášku.
  • Fermentace je rychlejší při vyšších teplotách. Pokud chcete jemnější chuť, nechte kimchi fermentovat v chladnější místnosti.
  • Můžete použít veganskou verzi rybí omáčky nebo sójovou omáčku, pokud chcete veganské kimchi.

Tip na balení: Fermentované výrobky můžete zabalit do sklenic s originálními nálepkami, které uvedou datum výroby a nejlepší způsob konzumace.


Přejít na recept

Vyzkoušejte kimchi od Fresh & Tasty!

Objevte tajemství tradiční korejské pochoutky, která nejen skvěle chutná, ale také podpoří vaši imunitu a trávení.

Přejít na recept

6. Čokoládové bonbóny s lyofilizovaným ovocem – sladkost s prémiovým nádechem

Čokoládové bonbóny nemusí být pouze kupované. Vlastnoručně vyrobené bonbóny z kvalitní hořké čokolády a lyofilizovaného ovoce jistojistě udělají radost. Tato kombinace chutí zcela určitě potěší všechny milovníky sladkostí.
 

Tip na balení: Bonbóny můžete naaranžovat do malých krabiček, které ozdobíte mašličkami a popisem použitých surovin.

7. Domácí směsi na přípravu polévek či kaší – jednoduché a zdravé

Směsi na polévky, kaše nebo smoothie jsou skvělým způsobem, jak věnovat praktický, a přitom zdravý dárek. Při přípravě polévky stačí smíchat kvalitní sušené suroviny – například vločky, zeleninu, bylinky, koření, luštěniny nebo semínka a sůl – a obdarovanému stačí směs pouze krátce povařit, aby si připravil rychlé a výživné jídlo. V případě instantní kaše pak použijte jemné vločky, lyofilizované ovoce, ořechy nebo hořkou čokoládu a sušené mléko nebo protein. Tuto směs stačí pouze zalít horkou vodou.
 

Tip na balení: Směsi můžete vložit do skleněných dóz a připojit návod na přípravu s tipy na dochucení.

Zdravé a originální jedlé dárky potěší nejen na duši, ale také na jazyku.

Nezapomeňte, že neméně důležitá je i udržitelnost a osobní přístup – nebojte se ozdobit své výtvory vlastnoručně malovanými etiketami nebo přiložit milý vzkaz. Vlastnoručně vyrobené dárky jsou skvělým způsobem, jak ukázat, že vám na vašich blízkých opravdu záleží.

Podobné články

Vánočka z kvásku: Krok za krokem k dokonalé chuti Vánoc s Maškrtnicí

Kateřina Hýlová , 03.12.2024

Domácí vánočka je symbolem českých Vánoc. S tímto receptem od Maškrtnice zvládnete připravit dokonalou vánočku z kvásku (nebo droždí), která nadchne svou chutí i vůní. Zjistěte, jak na ni krok za krokem, a užijte si kouzlo svátečního pečení.

Brusinkový spritz: Vánoční kouzlo v každé sklence

Petra Jehne , 21.11.2024

Hledáte recept na originální vánoční drink, který rozzáří sváteční chvíle? Zátiší catering pod vedením Marcela Jinocha přichází s dokonalou kombinací brusinkového sirupu a Prosecca. Připravte si doma svůj vlastní brusinkový spritz, který můžete také darovat jako jedlý dárek!

Přirozené posílení imunity

Kristina Zábrodská , 21.11.2024

Osvědčené tipy, jak prožít podzim ve zdraví díky síle přírody a čínské medicíně.