alt-desktop

Víkend plný chutí a emocí

25.01.2024

Doba čtení: 10 min

Nestihli jste Souboj na talíři live v O2 Universum? Nevadí, naši šéfkuchaři se s vámi podělí o své dojmy.

Velkolepá kulinární akce překonala všechny představy. Během víkendu 20.–21. ledna se do O2 Universa sjelo přes 12 000 gurmánů. Všichni netrpělivě očekávali setkání s oblíbenými šéfkuchaři, porotci Masterchefa, mistrovské duely šéfkuchařů na pódiu a hlavně možnost pochutnat si na jídlech z 12 top tuzemských restaurací.
 


„Ve 12 hodin jsem se šel podívat na první souboj a množství diváků mě naprosto ohromilo. Když jsem byl na pódiu, zcela mě vtáhla atmosféra a souboj s Radkem Kašpárkem jsem si užil,“ vypráví šéfkuchař restaurace Mlýnec, Láďa Vaníček, který se utkal i s druhým porotcem televizní soutěže Masterchef Přemkem Forejtem.


Prvním Láďovým duelovým jídlem byly Tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc. Na místě mu držela palce celá rodina a přátelé, a jeho syn v ruce hrdě držel plakát s nápisem „Táta je 1“. Tento pohled Láďovi dodal obrovskou energii. Když pak zjistil, že mu pro dokonalou přípravu krevet chybí klíčová ingredience, jeho manželka mu z publika obratně podala svou skleničku vína. Vše se tím skvěle vyřešilo a porotce Marek Raditsch, šéfkuchař restaurace Kampa Park, mu poslal uznalé kývnutí. Láďa oslavil úspěch nejen s krevetami, ale i s přípravou hovězího pupku se smetanovo-lanýžovou bramborou, hlívou a hořčicovou omáčkou v nedělním souboji s Přemkem Forejtem.
 




V roli porotce
 


Láďa Vaníček také zasedl v porotě, hodnotil tatarák Jana Punčocháře z restaurace U Matěje a Marca Giampaoliho, šéfkuchaře restaurace Aromi. Zvolil jeden z nejoblíbenějších předkrmů z Mlýnce a byl zvědavý, jak jej připraví jiní top šéfkuchaři. „Oba tataráky byly chuťově vynikající, lišily se konceptem a finálním podáním,“ usmívá se Láďa.

Zauzený telecí tatarák si získal srdce i festivalových návštěvníků, během dvou dnů se jich prodalo 1 038 porcí! Efektní dokončení zauzením přímo před zraky návštěvníků fascinovalo stejně jako jemná a zároveň výrazná chuť čerstvého masa.
 


Festivalové hity Mlýnce

Na čem si návštěvníci pochutnali.
Restaurace Mlýnec
1 038 porcí zauzeného telecího tataráku
867 porcí kachní krokety s pečeným bramborovým salátem, domácím kimči, slaninovým chipsem z tapioky a s morkovou omáčkou
795 pistáciových větrníků s vůní tonka fazole s datlovou zavařeninou
 



„Během soboty jsme prodali všechny připravené porce a průběžně jsme volali do restaurace, aby nám připravovali další suroviny. V 8 jsme zavřeli stánek a vydali se s částí kuchařů do Mlýnce chystat festivalová jídla na druhý den. Další tři kluci vstali brzy ráno a pokračovali v přípravě, abychom měli na neděli všechna jídla v dostatečném množství,“ popisuje nečekaný adrenalin na place Láďa.
 
„Říkali jsme si, že kdybychom prodali 500 větrníků, bude to skvělé, ani nás nenapadlo, že zmizí během prvního dne. Zájem hostů nás mile překvapil a bezprostřední pozitivní ohlasy na naše festivalové pokrmy nás ohromně potěšily,“ dodává Láďa.
 


Zase spolu v kuchyni


Šéfkuchař Marek Šáda poměřoval svou kreativitu s Janem Punčochářem, se kterým se znal z restaurace Mlýnec, kde spolu kdysi vytvářeli speciální menu. Okamžitě navázali na tehdejší souhru v kuchyni a celý duel se nesl v přátelském duchu. Grilovaný morek s hovězím tatarákem, pstruhovým kaviárem a olejem z pečeného česneku od šéfkuchaře Pavla Sapíka v provedení obou kuchařských es okouzlil tvůrce receptury i publikum.
 



Festivalové hity V Zátiší

Na čem si návštěvníci pochutnali.
Restaurace V Zátiší
600 porcí ravioly plněné konfitem z divočáka s koprovou omáčkou a s uzeným žloutkem
503 porcí grilovaného karé z přeštíka s barevnými řepami, křenovým jus a hořčičným semínkem
449 porcí čokoládového cremeaux s popcornem
 
 



„Atmosféra byla fantastická, diváci hlasitě fandili, chtěli se s námi vyfotit, přišli si pro podpis nebo si povídali o vaření. To mě mile překvapilo. Z restaurace, kde trávím 12–13 hodin v kuchyni, to neznám,“ směje se a uzavírá zážitky ze Souboje na talíři live Láďa Vaníček.

Nezbývá než doufat, že se podobná akce bude konat i za rok a možná i dříve. Některé festivalové lahůdky obou šéfkuchařů však můžete ochutnat už teď v restauracích Mlýnec a V Zátiší.
 



Jaké vypadaly přípravy na souboj, si můžete přečíst tady

 

Podobné články

Užijte si zimu s chutí v restauracích Zátiší Group

Kristina Zabrodská , 08.01.2025

Po Třech králích začíná masopust – období hojnosti, hostin, masa a veselí. Užijte si ho na Zimním festivalu v restauracích Mlýnec a V Zátiší.

Klání šéfkuchařů na Nova festivalu chutí

Kristina Zabrodská , 08.01.2025

Zažijte víkend plný hvězdných chutí! 18. a 19. ledna vám ti nejlepší čeští šéfkuchaři, včetně Ládi Vaníčka a Daniela Bureše, naservírují nejen mistrovská jídla, ale i jedinečnou podívanou. Kulinární souboje, výjimečné chutě a zážitky, na které nezapomenete!

Marek Všelicha o tom, co dělá skvělý servis

Kateřina Hýlová , 22.11.2024

V novém díle podcastu jsme přivítali Marka Všelichu, nového manažera restaurace V Zátiší, který s sebou přináší zkušenosti z celého světa.