alt-desktop

Doba čtení: 10 min

Zátiší Catering je průkopníkem udržitelnosti v gastronomii, ať už se jedná o sezonní lokální suroviny, správnou kalibraci porcí, ekologické krabičky pro odnos jídla domů, eliminaci plastů i zvyšování poměru vegetariánských pokrmů. Čistě veganský kongres však byl novou výzvou!

Ve dnech 12.–14. září pořádala v Kongresovém centru Praha americká společnost The Humane League čtvrtý ročník mezinárodního kongresu OWA Global Summit. Před 18 lety začala upozorňovat na neetický chov drůbeže a z jednoho filadelfského protestu se postupně zrodila nezisková organizace The Humane League, která prosazuje práva zvířat v potravinářském průmyslu. Působí na restaurace, obchodní řetězce, výrobce potravin, chovatele zvířat i na vlády. V roce 2016 založila mezinárodní asociaci OWA – The Open Wing Alliance, která sdružuje 100 organizací na ochranu zvířat v 72 zemích a prosazuje dobré životní podmínky hospodářských zvířat téměř na všech trzích světa. Jejich společným cílem je ukončit týrání kuřat a naopak zlepšit podmínky chovu kuřat a slepic, aby mohli volně roztáhnout svá křídla a prožít spokojený život.


Na mezinárodní kongres OWA přijelo do Prahy 150 hostů, pro které společnost Zátiší Catering připravovala po tři dny veganské občerstvení.


Kreativní výzva


Menu vymýšlel od června ředitel Zátiší Cateringu Jan Šmelhaus. Hledal zajímavé veganské recepty i alternativy oblíbených světových pokrmů a skládal nové pokrmy podle vhodných surovin. Nakonec s šéfkuchaři Zátiší Cateringu vybral 45 jídel pro snídani, studenou i teplou, sladkou i slanou, dopolední i odpolední přestávku a oběd.
Den začali hosté cizrnovou omeletou s bramborami a rukolou, ovesnou kaší s karamelizovanými broskvemi, ořechy, kokosovými lupínky a javorovým sirupem, veganským banánovým chlebíčkem nebo tortillou s grilovanou zeleninou. K obědu se podávala například rajčatová polévka s bazalkou, udon nudle s tempehem a zeleninou, tofu kari se zelenými fazolkami, palak tofu s domácími těstovinami, rajčatový kuskus s grilovaným lilkem, dýňové ječné rizoto, zeleninová masala s rýží nebo čerstvé těstoviny s rajčatovou omáčkou. Nechyběly barevné zeleninové saláty ani dezerty, například panna cotta, mangový cheesecake, zmrzlina, čokoládový dort či makové koláčky.



„Hosté si naprosto zamilovali cizrnové lívanečky s javorovým sirupem a veganskou šlehačkou a dezerty. Chodili i za kuchaři ptát se na recepty a pokrmy si fotili,“ vypráví Jitka Zahrádková, manažerka Zátiší Cateringu pro tuto akci.


Za tři dny naservírovali kuchaři 9 000 porcí jídla a všichni hosté byli spokojení. Poprvé za čtyři ročníky tohoto summitu neměli hlad a pokrmy jim skutečně chutnaly. Zátiší Catering naprosto překonal naše očekávání. Přáli jsme si skvělé jídlo a dostali jsme úchvatnou veganskou hostinu. Každý den nás překvapovaly nové lahodné pokrmy, od svěžích salátů přes hřejivá jídla po sladké dobroty. Velmi nás pobavilo Smoothie kolo, na kterém si každý mohl vyrobit své smoothie! Na úspěchu kongresu se tak velkou měrou podílel celý tým Zátiší Cateringu, který se o nás každý den vřele staral,“ nadšeně vypráví Aliya Amanzholova, projektová manažerka OWA.

Ale nezoufejte, veganské pokrmy se stanou součástí nabídky občerstvení Zátiší Cateringu a pravděpodobně se postupně objeví i v kantýnách Fresh & Tasty, aby si skvělé, chutné a zdravé jídlo mohli užít i vegani a lidé s různými intolerancemi. „Ryze veganské občerstvení na třídenní summit pro 150 lidí se nám nejdříve zdálo jako velká výzva, ale naši kuchaři okamžitě odhalili její kreativní potenciál a pak se jen předháněli, kdo vytvoří lahodnější a krásnější pokrm. Spokojení hosté a jejich neutuchající radost nás utvrdili v tom, že tento směr může být další zajímavou cestou cateringu,“ říká Jan Šmelhaus, ředitel Zátiší Cateringu.
 
 

Podobné články

Nejlepší vánoční večírek

Kristina Zabrodská , 27.09.2024

Ta nejžádanější místa je třeba rezervovat před letními prázdninami, ale nezoufejte, pokud ještě nemáte termín ani místo. Známe aktuální trendy a víme, jak zorganizovat nezapomenutelnou firemní party!

Včely s výhledem na Pražský hrad

Kristina Zábrodská , 16.08.2024

Na střeše restaurace Mlýnec se nachází šest úlů, kde přes půl milionu včel vyrábí med. Můžete ho ochutnat.

Jak na udržitelný catering na konferenci: Inspirace od Holek z Marketingu

Soňa Klepek Jonášová , 16.07.2024

Na konferenci #HolkyzMarketingu jsme v Zátiší přistoupili k tvorbě menu s cílem maximalizovat jeho originalitu, ale i udržitelnost.