alt-desktop

4 pilíře udržitelnosti Zátiší Group

06.11.2023

Doba čtení: 3 min

Společnost Zátiší prosazuje principy udržitelnosti již sedm let, při plnění nové evropské směrnice CSRD má tak pořádný náskok.

Co znamená požadavek ESG Reporting v praxi, si v novém podcastu o udržitelnosti povídala Soňa Klepek Jonášová s Jiřím Medvecem, ambasadorem udržitelnosti a floor managerem společnosti Zátiší Group pro Fresh & Tasty kantýnu Amaroun Café Google.
 


Pustit podcast

Poslechněte si celý rozhovor Soni a Jirky

o snižování potravinového odpadu, redukci jednorázových obalů, úspory energií a edukaci o udržitelnosti v Zátiší Group.

Pustit podcast

Od roku 2025 se tento nefinanční ESG reporting (Environmental, Social, Corporate Governance) bude pravděpodobně týkat i menších firem. Pro společnost Zátiší Group to znamená strukturovat nastavené procesy do vypovídajících dat, zlepšení vyhodnocování dopadů zavedených opatření a nastavení nové komunikace s dodavateli. S tím jí pomáhá právě Soňa Klepek Jonášová.


Udržitelnost byla vždy součástí našeho myšlení a znalostí.


"Jednotlivým tématům se ve společnosti Zátiší věnují desítky lidí převážně z osobní angažovanosti. Vychází to od kuchařů, kteří se přirozeně snaží minimalizovat potravinový odpad a využít každou surovinu na maximum. Dosud to dělali intuitivně, postupně jim dodáváme i analytické nástroje a konkrétní data,“ vysvětluje Jiří Medvec.


Smysluplné volby

Udržitelné chování musí dávat dlouhodobě smysl a skutečně přispívat k ochraně klimatu. V Zátiší se momentálně soustředí na čtyři oblasti: na redukci potravinového odpadu, na snižování jednorázových obalů (především plastů), úsporu energií a na edukaci a propagaci. Dobré nápady však musí mít opodstatnění v realitě. Například pro snížení potravinového odpadu nestačí jen zpracovávat suroviny beze zbytku a optimalizovat jejich množství, mnohem důležitější je zjistit konkrétní data.


„Například společnost Google, pro kterou zajišťujeme provoz kantýny, klade velký důraz na udržitelnost a my se v ní řídíme jejími pravidly. Google ve svých provozech používá systém LeanPath. Jedná se o software, který přesně monitoruje potravinový odpad. V Praze je jejich outlet příliš malý, a proto zde tento projekt nemá velké využití. My Leanpath používáme ve Vig Kooperativa jídelně a data z něj vyhodnocujeme nejen pro tamní provoz, ale výsledky aplikujeme i v dalších kantýnách a v cateringu,“ popisuje Jiří Medvec. Díky systému Leanpath znají nejen objem potravinového odpadu, ale i jeho přesné složení. Dle toho upravují nabídku pokrmů. „Potravinový odpad vážíme i na vybraných školách, kde vaříme, a rádi bychom časem tento způsob zavedli ve všech provozech. Data nám ukazují, že lidé se často ptají po zdravějších alternativách, ale pak se nejvíce prodává řízek a smažený sýr. Snažíme se proto i otevírat veřejnou diskusi o dopadech udržitelných opatření,“ dodává Jiří Medvec.


Velkou roli hrají i obaly, nejen na potraviny, ale i na hotové pokrmy.


V Česku je např. velice populární ReKrabička, která je jediným podobným artiklem na našem trhu, a proto je důležité prozkoumat trh i v jiných západních zemí, kde jsou v udržitelných aktivitách ještě dále. „Znovu použitelné obaly jsou ideálním řešením, ale nelze je použít vždy. U zpracovatelů plastů, odpadových firem a výrobců obalů jsme se proto zajímali o to, jak se jednotlivé materiály recyklují a zjistili jsme, že u jednorázových plastových obalů je nejlepší používat transparentní PET materiál, který lze jako jediný snadno recyklovat,“ odkazuje Jiří Medvec na metodu life cycle assesment prof. Vladimíra Kočího z VŠCHT. „Třídění odpadů se regionálně liší, ptejte se proto u svých zpracovatelů odpadů, jak se konkrétně recyklují. Obaly vybírejte s ohledem na co nejmenší dopad na životní prostředí v kontextu výroby, životnosti i recyklace,“ doporučuje Soňa Klepek Jonášová.
 


Menu podle podnebí

Lokálnost surovin momentálně rezonuje ve společnosti, ale v praxi naráží na naše klimatické podmínky. Mnoho surovin tu vůbec nevyroste či nedozraje, nebo se sklízí pouze pár týdnů v roce. „To představuje velký oříšek, jak nastavit kritéria s dodavateli tak, aby naši klienti byli spokojeni s šíří výběru a zároveň jsme splnili požadavky udržitelnosti. Do naší uhlíkové stopy totiž do určité míry započítáváme i uhlíkovou stopu dodavatelů. Už nyní je třeba o tom začít přemýšlet v jiném kontextu,“ dodává Jiří Medvec, ačkoliv mnoha menších a středních firem se zákonná opatření budou týkat pravděpodobně až od roku 2025. Jsme svědky změny paradigmatu a myšlení, objevují se nové výzvy, inspirace a řešení, koncept udržitelnosti prověřuje realita. „Na udržitelnosti mě baví její přesah. Rád se starám o hosty a klienty, ale udržitelná opatření mají větší sociální dopad a skutečně mohou ovlivnit naše životy,“ uzavírá Jiří Medvec.
 




 

Podobné články

Denisa Rybářová o zachraňování obědů a plýtvání

Kateřina Hýlová , 19.03.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme se podívali na jídlo, které by normálně skončilo v koši, a na to, jak ho můžeme zachránit.

Už to bublá, už to kvasí

Kristina Zábrodská , 04.03.2025

I špičkoví kuchaři se stále učí nové techniky, aby mohli naplno rozvíjet svou kreativitu a vymýšlet originální jídla. Naposledy se sešli na kurzu fermentace.

Zero Waste Vánoce: Udržitelné dárky pro každého člena rodiny

Soňa Klepek Jonášová , 13.11.2024

Přinášíme inspiraci na zero waste a udržitelné vánoční dárky, které jsou praktické, krásné a zároveň šetrné jak k přírodě, tak v mnoha případech i k naší peněžence. Najděte ideální dárek pro své blízké s ohledem na udržitelnost a to od od přírodní aromaterapie a květinových aranžmá pro celý rok až po originální zážitky a zdravé občerstvení pro celou rodinu.