alt-desktop

Denisa Rybářová o zachraňování obědů a plýtvání

19.03.2025

Doba čtení: 4 min

V nejnovějším díle podcastu jsme se podívali na jídlo, které by normálně skončilo v koši, a na to, jak ho můžeme zachránit.

Naším hostem byla Denisa Rybářová z projektu Zachraň oběd. Ten propojuje jídelny a kantýny s charitativními organizacemi a pomáhá dostat přebytkové porce k těm, kteří je opravdu potřebují. Povídali jsme si o tom, jak celý systém funguje, jaké jsou překážky v darování jídla v Česku, jak se povedlo změnit českou legislativu a jak velký problém je plýtvání jídlem v Česku.

Pustit podcast

Kolik obědů končí zbytečně v koši?

A jak je můžeme dostat k těm, kteří je potřebují? Dozvíte se v podcastu s Denisou Rybářovou.

Pustit podcast

Denisa nám přiblížila rozdíly mezi charitativními iniciativami, jako je Zachraň oběd, a komerčními platformami typu Too Good To Go nebo Nesnězeno. Řešili jsme, jaké typy jídla se dají snadno zachránit a které naopak ne, a co mohou jednotlivci udělat už dnes, aby pomohli snížit plýtvání potravinami.
 

Chci zjistit víc

Jak se zachraňují obědy v praxi?

Díky Zachraň oběd nevydané porce jídla z kantýn Fresh & Tasty nekončí v koši, ale nasytí ty, kteří to potřebují.

Chci zjistit víc

Dozvěděli jsme se také, jak se tahle práce promítla do jejího vlastního přístupu k jídlu a jestli zachraňuje jídlo i doma a hlavně jakou část tvoří vyhozené jídlo z domácností oproti ostatním sektorům.

Zjistěte, jak neplýtvat a ušetřit!

Kolik jídla vyhodíte doma vy?

Třetina vyprodukovaného jídla na světě končí v koši. A přitom by mohlo nasytit miliony lidí.

Zjistěte, jak neplýtvat a ušetřit!

Pokud vás zajímá, jak jednoduše přispět k menšímu plýtvání, jak funguje propojení gastro provozů s charitou a jak se daří měnit pravidla v oblasti darování jídla, tento díl si rozhodně nenechte ujít!

Tip na další podcast

Pustit díl

Poslechni si celý rozhovor s Giang Ta

Co nového chystá Taro Group? Jak se mění vietnamská kuchyně v Česku? A kde v Sapě najdeš skrytý poklad?

Pustit díl

Podobné články

Marek a Michal Borští ze Supernova Bakehouse nejen o croissantech

Kateřina Hýlová , 09.04.2025

V novém díle našeho podcastu jsme přivítali bratry Marka a Michala Borské, zakladatele pekárny Supernova Bakehouse, která se během krátké doby stala pojmem na pražské gastro scéně.

Maroš Jambor z kuchyní michelinských restaurací k novému příběhu Zlaté Prahy

Kateřina Hýlová , 02.04.2025

V nové epizodě podcastu jsme přivítali mladého šéfkuchaře Maroše Jambora, který se do gastronomie dostal poněkud netradičně - z prostředí vrcholového sportu.

Martin Štangl o důležitosti lokálnosti a kvality surovin

Kateřina Hýlová , 27.03.2025

V novém díle podcastu jsme přivítali Martina Štangla, šéfkuchaře, který propůjčil své jméno stejnojmenné restauraci Štangl. Vznikla v roce 2023 jako samostatný projekt uprostřed jiného, a to neméně známého podniku Eska.