alt-desktop

Denisa Rybářová o zachraňování obědů a plýtvání

19.03.2025

Doba čtení: 4 min

V nejnovějším díle podcastu jsme se podívali na jídlo, které by normálně skončilo v koši, a na to, jak ho můžeme zachránit.

Naším hostem byla Denisa Rybářová z projektu Zachraň oběd. Ten propojuje jídelny a kantýny s charitativními organizacemi a pomáhá dostat přebytkové porce k těm, kteří je opravdu potřebují. Povídali jsme si o tom, jak celý systém funguje, jaké jsou překážky v darování jídla v Česku, jak se povedlo změnit českou legislativu a jak velký problém je plýtvání jídlem v Česku.

Pustit podcast

Kolik obědů končí zbytečně v koši?

A jak je můžeme dostat k těm, kteří je potřebují? Dozvíte se v podcastu s Denisou Rybářovou.

Pustit podcast

Denisa nám přiblížila rozdíly mezi charitativními iniciativami, jako je Zachraň oběd, a komerčními platformami typu Too Good To Go nebo Nesnězeno. Řešili jsme, jaké typy jídla se dají snadno zachránit a které naopak ne, a co mohou jednotlivci udělat už dnes, aby pomohli snížit plýtvání potravinami.
 

Chci zjistit víc

Jak se zachraňují obědy v praxi?

Díky Zachraň oběd nevydané porce jídla z kantýn Fresh & Tasty nekončí v koši, ale nasytí ty, kteří to potřebují.

Chci zjistit víc

Dozvěděli jsme se také, jak se tahle práce promítla do jejího vlastního přístupu k jídlu a jestli zachraňuje jídlo i doma a hlavně jakou část tvoří vyhozené jídlo z domácností oproti ostatním sektorům.

Zjistěte, jak neplýtvat a ušetřit!

Kolik jídla vyhodíte doma vy?

Třetina vyprodukovaného jídla na světě končí v koši. A přitom by mohlo nasytit miliony lidí.

Zjistěte, jak neplýtvat a ušetřit!

Pokud vás zajímá, jak jednoduše přispět k menšímu plýtvání, jak funguje propojení gastro provozů s charitou a jak se daří měnit pravidla v oblasti darování jídla, tento díl si rozhodně nenechte ujít!

Tip na další podcast

Pustit díl

Poslechni si celý rozhovor s Giang Ta

Co nového chystá Taro Group? Jak se mění vietnamská kuchyně v Česku? A kde v Sapě najdeš skrytý poklad?

Pustit díl

Podobné články

Nové V Zátiší – slovanský kompas, nový design a nový začátek

Kateřina Hýlová , 24.10.2025

Když se mění jedna z nejikoničtějších restaurací v Praze, stojí to za pozornost. V nové epizodě podcastu Špetka chuti jsme si povídali o kompletní proměně vlajkové lodě Zátiší Group, restaurace V Zátiší, která letos prošla zásadní rekonstrukcí i redefinicí konceptu.

Ondřej Širočka – muž, mění způsob, jak si nosíme jídlo a kávu s sebou

Kateřina Hýlová , 10.10.2025

Hostem nového dílu podcastu Špetka chuti je Ondřej Širočka, zakladatel projektů REkrabička a REkelímek, díky kterým se v Česku ušetřily už miliony jednorázových obalů. Ondřej dokazuje, že když se spojí ekologie, chytré technologie a funkční design, vznikne projekt, který reálně mění každodenní návyky tisíců lidí – a pomáhá planetě.

Tomáš Jilík - jak chutná gastronomie z pohledu hosta

Kateřina Hýlová , 25.09.2025

Co je to dobrá restaurace? Musí mít Michelinskou hvězdu, být vidět na Instagramu nebo prostě jen dobře vařit?