alt-desktop

Jakub Přibyl o tom, co skrývá someliérství a proč nesnáší prosecco

31.01.2025

Doba čtení: 3 min

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Jakuba Přibyla, nejlepšího českého someliéra současnosti a jednoho z nejlepších na světě vůbec.

Jakub získal několikrát titul Mistra České republiky, stal se 4. nejlepším someliérem Evropy a Afriky a reprezentoval nás i na mistrovství světa. Povídali jsme si o jeho cestě k vínu, soutěžích, ve kterých se utkal s elitou oboru, i o jeho zkušenostech z restaurací, které nakonec opustil.

Pustit podcast

Prosecco? Radši ne! Ale tohle si dejte!

Jak trénují someliéři chuť, proč je párování vín tak často průšvih a co si doma otevře nejlepší český someliér Jakub Přibyl?

Pustit podcast

Bavili jsme se o tom, jak se trénují chuťové pohárky a jestli existují způsoby, jak vnímání chutí vylepšit. Probrali jsme someliérské soutěže, při kterých vůbec nemusí jít jen o víno a kdy velkou část hrají encyklopedické znalosti. Dotkli jsme se i tématu párování jídla s vínem – jak bývá často špatné, odbyté a jak k němu přistupovat, tak, aby stálo za to. Co je potřeba za znalosti a jak se pozná, že se víno k pokrmu opravdu hodí. A protože jsme nechtěli jen degustovat nasucho, padla i otázka, kolik vín Jakub za rok ochutná a co si otevře doma, když si chce užít pohodový večer.

Nezapomněli jsme ani na kontroverznější témata. V podcastu jsme se pustili do srovnání prosecca a českého Bohemia Sektu, podívali jsme se na nejpřeceňovanější vína a nechyběla ani otázka, zda si někdy dal krabicové víno. Pokud vás zajímá svět someliérství a jeho zákulisí, tento díl si určitě nenechte ujít!

Tip na další podcast

Pustit podcast

Richard Bielik, gastro renesanční člověk

Začal na place, dnes vládne kuchyni v Alcronu. Objevte Richardovu cestu a jeho inspirující příběh.

Pustit podcast

Podobné články

Zdeněk Hýbl a Ondřej Štoksa z Candy Cane Coffee o tom, proč by u nás káva měla stát dvojnásobek

Kateřina Hýlová , 18.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme se ponořili do světa kávy a pozvali si Ondru Štoksu a Zdeňka Hýbla z pražírny Candy Cane Coffee.

Richard Bielik o své kulinářské cestě, michelinských zkušenostech a jeho vizi pro Alcron

Kateřina Hýlová , 14.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Richarda Bielika, šéfkuchaře legendární restaurace Alcron v Praze. Richardova kulinářská cesta začala na rodném Slovensku a vedla přes renomované pražské hotely a restaurace, jako jsou Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais, až do michelinské restaurace Kitchen W8 v Londýně a zpátky do pražské La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro.

Taste of Prague o tom, co českému gastru ještě chybí

Kateřina Hýlová , 09.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Zuzku a Honzu Valentovy, známé jako Taste of Prague. Tito průkopníci food tours u nás už více než deset let ukazují převážně cizincům krásy české gastronomie a odhalují, že naše kuchyně nejsou jen knedlíky a guláš.