alt-desktop

Jana Jelič o kreativitě v kuchyni

24.04.2025

Doba čtení: 10 min

V nové epizodě podcastu jsme přivítali Janu Jelič – šéfkuchařku, kreativní mysl a jednu z mála výrazných žen na české gastronomické scéně.

Jana vystudovala práva, ale místo soudní síně si zvolila kuchařský rondon. Dnes patří mezi nejrespektovanější profesionálky u nás a její cesta od červeného diplomu z práv až po stáž ve třímichelinské Alinee, The Fat Duck nebo Silo je víc než inspirativní.

Pustit podcast

Z práv do vysoké gastronomie

Jana Jelič - kreativní šéfkuchařka Ambiente mluví o své cestě, ženách v kuchyni i vychytávkách pro každodenní vaření.

Pustit podcast

V rozhovoru jsme se věnovali tomu, co obnáší role kreativní šéfkuchařky, jak se pracuje v týmu, který řeší gastronomický rozvoj celé skupiny Ambiente, a jak moc je pro Janu důležité vzdělávání. Řeč přišla i na ženský pohled v kuchyni – je jiný? Méně ego a více spolupráce? A jak se vůbec mění pozice žen v profesionální gastronomii? Je to v zahraničí jinak?

Jana se s námi podělila o své zážitky ze stáží, které absolvovala po celém světě, i o to, jak se k nim staví jako zaměstnanec – a proč je důležité, aby zaměstnavatel podporoval růst i mimo vlastní kuchyň. Probrali jsme také její zařazení do prestižního výběru Forbes 30 pod 30 a jaké měla tehdy cíle – třeba vlastní vzdělávací platformu pro kuchaře, kterou si v rámci své práce vlastně už plní. Pokud chcete nakouknout Janě pod pokličku, můžete s ní absolvovat kurz přímo u ní doma. Naučí vás spoustu hacků, jak si uklidit lednici a mrazák, jak si správně zorganizovat práci a které spotřebiče opravdu nepotřebujete. Jana klade důraz na plánování, efektivitu, základní kuchařské návyky a také udržitelný přístup k vaření a ukazuje, jak jdou všechny principy z profesionální kuchyně přenést do té běžné (jen na myčku budete muset nominovat někoho z členů rodiny). 

Pokud vás zajímá, jak to chodí v kuchyních těch nejlepších světových restaurací, jak si stojí české gastro a co vlastně znamená být kreativní šéfkuchařkou, tenhle díl si rozhodně pusťte. Jana je přesně ten typ kuchařky, která si na nic nehraje – a právě proto stojí za pozornost.

Tip na další podcast

Pustit podcast

Poslechni si Špetku chuti s Czechfoodie!

Co všechno obnáší život food influencerky, která zůstává v anonymitě? Klikněte a zjistěte víc!

Pustit podcast

Podobné články

Nové V Zátiší – slovanský kompas, nový design a nový začátek

Kateřina Hýlová , 24.10.2025

Když se mění jedna z nejikoničtějších restaurací v Praze, stojí to za pozornost. V nové epizodě podcastu Špetka chuti jsme si povídali o kompletní proměně vlajkové lodě Zátiší Group, restaurace V Zátiší, která letos prošla zásadní rekonstrukcí i redefinicí konceptu.

Tomáš Jilík - jak chutná gastronomie z pohledu hosta

Kateřina Hýlová , 25.09.2025

Co je to dobrá restaurace? Musí mít Michelinskou hvězdu, být vidět na Instagramu nebo prostě jen dobře vařit?

Pavel Berky - mezi módou a kuchyní

Kateřina Hýlová , 10.09.2025

Hostem nejnovějšího dílu podcastu Špetka chuti je muž, který s lehkostí balancuje mezi světy módy a jídla. Návrhář, kuchař, influencer a autor kuchařek v jedné osobě Pavel Berky.