alt-desktop

Jana Jelič o kreativitě v kuchyni

24.04.2025

Doba čtení: 10 min

V nové epizodě podcastu jsme přivítali Janu Jelič – šéfkuchařku, kreativní mysl a jednu z mála výrazných žen na české gastronomické scéně.

Jana vystudovala práva, ale místo soudní síně si zvolila kuchařský rondon. Dnes patří mezi nejrespektovanější profesionálky u nás a její cesta od červeného diplomu z práv až po stáž ve třímichelinské Alinee, The Fat Duck nebo Silo je víc než inspirativní.

Pustit podcast

Z práv do vysoké gastronomie

Jana Jelič - kreativní šéfkuchařka Ambiente mluví o své cestě, ženách v kuchyni i vychytávkách pro každodenní vaření.

Pustit podcast

V rozhovoru jsme se věnovali tomu, co obnáší role kreativní šéfkuchařky, jak se pracuje v týmu, který řeší gastronomický rozvoj celé skupiny Ambiente, a jak moc je pro Janu důležité vzdělávání. Řeč přišla i na ženský pohled v kuchyni – je jiný? Méně ego a více spolupráce? A jak se vůbec mění pozice žen v profesionální gastronomii? Je to v zahraničí jinak?

Jana se s námi podělila o své zážitky ze stáží, které absolvovala po celém světě, i o to, jak se k nim staví jako zaměstnanec – a proč je důležité, aby zaměstnavatel podporoval růst i mimo vlastní kuchyň. Probrali jsme také její zařazení do prestižního výběru Forbes 30 pod 30 a jaké měla tehdy cíle – třeba vlastní vzdělávací platformu pro kuchaře, kterou si v rámci své práce vlastně už plní. Pokud chcete nakouknout Janě pod pokličku, můžete s ní absolvovat kurz přímo u ní doma. Naučí vás spoustu hacků, jak si uklidit lednici a mrazák, jak si správně zorganizovat práci a které spotřebiče opravdu nepotřebujete. Jana klade důraz na plánování, efektivitu, základní kuchařské návyky a také udržitelný přístup k vaření a ukazuje, jak jdou všechny principy z profesionální kuchyně přenést do té běžné (jen na myčku budete muset nominovat někoho z členů rodiny). 

Pokud vás zajímá, jak to chodí v kuchyních těch nejlepších světových restaurací, jak si stojí české gastro a co vlastně znamená být kreativní šéfkuchařkou, tenhle díl si rozhodně pusťte. Jana je přesně ten typ kuchařky, která si na nic nehraje – a právě proto stojí za pozornost.

Tip na další podcast

Pustit podcast

Poslechni si Špetku chuti s Czechfoodie!

Co všechno obnáší život food influencerky, která zůstává v anonymitě? Klikněte a zjistěte víc!

Pustit podcast

Podobné články

Darina Křivánková o tom, jaké život přináší šance

Kateřina Hýlová , 08.05.2025

V novém díle našeho podcastu jsme přivítali Darinu Křivánkovou – novinářku, publicistku, bývalou šéfredaktorku magazínu Gurmet, ale hlavně ženu, která se nikdy nebála vykročit z komfortní zóny.

Czechfoodie o životě food influencerky

Kateřina Hýlová , 17.04.2025

V nové epizodě našeho podcastu jsme si povídali s hostem, který sice zůstává v anonymitě, ale její instagramové jméno zná každý, kdo se zajímá o pražskou gastronomii – Czechfoodie.

Marek a Michal Borští ze Supernova Bakehouse nejen o croissantech

Kateřina Hýlová , 09.04.2025

V novém díle našeho podcastu jsme přivítali bratry Marka a Michala Borské, zakladatele pekárny Supernova Bakehouse, která se během krátké doby stala pojmem na pražské gastro scéně.