alt-desktop

Maroš Jambor z kuchyní michelinských restaurací k novému příběhu Zlaté Prahy

02.04.2025

Doba čtení: 3 min

V nové epizodě podcastu jsme přivítali mladého šéfkuchaře Maroše Jambora, který se do gastronomie dostal poněkud netradičně - z prostředí vrcholového sportu.

Bývalý triatlonista se rozhodl (trochu nedobrovolně) vyměnit tréninky za kuchařský rondon a po několika letech v těch nejprestižnějších restauracích světa, jako jsou londýnské Restaurant Gordon Ramsay a Sketch, The Lecture Room and Library, nebo Eleven Madison Park v New Yorku, se vrátil zpátky domů. Dnes připravuje otevření nové Zlaté Prahy v ikonických prostorách bývalého hotelu Intercontinental, na jehož místě se zanedlouho otevře nový hotel Fairmont Golden Prague. 

Pustit podcast

Jak se ze sportovce stane šéfkuchař světové úrovně?

Maroš Jambor vařil v kuchyních Gordona Ramsayho, Daniela Humma i Alaina Ducasse. Teď přijel do Čech otevřít Zlatou Prahu.

Pustit podcast

Bavili jsme se o tom, jak ho jednotlivé podniky formovaly, co si odnesl od gastronomických legend jako Alain Ducasse nebo Daniel Humm, a jak přemýšlí o svém vlastním stylu. Maroš nám přiblížil, proč se rozhodl právě pro návrat do Česka a jaké má ambice s novou Zlatou Prahou – restaurací, od které se díky historii hodně očekává.

Dotkli jsme se i témat jako je tlak na výkon, přístup k fine diningu a jaké místo v něm dnes má udržitelnost nebo vegetariánská kuchyně. Pokud vás zajímá, jaký je rozdíl mezi fine diningem v Londýně, New Yorku a Praze, jak se tvoří restaurace od nuly a co chybí české gastronomii, poslechněte si tento inspirativní rozhovor.

Tip na další podcast

Pustit podcast

Když za vás mluví suroviny.

S šéfkuchařem Martinem Štanglem jsme si povídali o lokálnosti, kvalitě a zodpovědném přístupu ke zpracování surovin.

Pustit podcast

Podobné články

Marek a Michal Borští ze Supernova Bakehouse nejen o croissantech

Kateřina Hýlová , 09.04.2025

V novém díle našeho podcastu jsme přivítali bratry Marka a Michala Borské, zakladatele pekárny Supernova Bakehouse, která se během krátké doby stala pojmem na pražské gastro scéně.

Martin Štangl o důležitosti lokálnosti a kvality surovin

Kateřina Hýlová , 27.03.2025

V novém díle podcastu jsme přivítali Martina Štangla, šéfkuchaře, který propůjčil své jméno stejnojmenné restauraci Štangl. Vznikla v roce 2023 jako samostatný projekt uprostřed jiného, a to neméně známého podniku Eska.

Denisa Rybářová o zachraňování obědů a plýtvání

Kateřina Hýlová , 19.03.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme se podívali na jídlo, které by normálně skončilo v koši, a na to, jak ho můžeme zachránit.