alt-desktop

Miroslav Lekeš z Gault&Millau o tom, jak se hodnotí restaurace

02.07.2025

Doba čtení: 4 min

V dalším dílu podcastu Špetka chuti jsme se ponořili do zákulisí hodnocení restaurací a kdo jiný by o něm mohl mluvit zasvěceněji než Miroslav Lekeš, šéfinspektor průvodce Gault&Millau pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Miroslav má za sebou řadu let v oblasti umění a kultury, ale dnes je respektovanou postavou gastronomického světa. Povídali jsme si o tom, co ho přivedlo právě ke gastru, proč se rozhodl rozvíjet Gault&Millau v našem regionu a jak vůbec funguje proces hodnocení podniků – od kritérií přes anonymní návštěvy až po konkrétní přínosy pro restaurace, které se do průvodce dostanou.

Pustit podcast

Poslechněte si podcast s Miroslavem Lekešem

Jak se hodnotí nejlepší restaurace? Šéfinspektor Gault&Millau Miroslav Lekeš odhaluje zákulisí hodnocení, vztah k Michelinu i co vše obnáší tato práce, která vypadá jako sen.

Pustit podcast

Dozvíte se, kolik restaurací šéfinspektor za rok navštíví, co ho naopak v restauraci dokáže spolehlivě naštvat a jestli se umí na jídlo podívat čistě jako host, bez hodnotícího filtru. Mluvili jsme o tom, zda je Gault&Millau konkurencí pro Michelin, jak si české restaurace vedou ve světovém kontextu, kde je jejich největší slabina – a naopak v čem jsme silní.

Rozebrali jsme i to, jestli restaurace dostávají zpětnou vazbu, jestli se lze v žebříčku „vypracovat“. Zkrátka všechno, co jste kdy chtěli vědět o tom, jak se sestavuje tento gastronomický průvodce z mnohaletou tradicí.

Zjistit více o ocenění

I V Zátiší a Mlýnec dostalo ocenění

Přečtete si více o tom, za co dostali v restauracích V Zátiší a Mlýnci ocenění Gault & Millau.

Zjistit více o ocenění

Poslechněte si, co obnáší práce, která zní jako sen každého food lovera – ale ve skutečnosti je to precizní disciplína plná detailů, nestrannosti a zodpovědnosti vůči celému oboru.

Tip na další podcast

Pustit podcast

Poslechněte si podcast s Kateřinou Kočičkovou

Co dělá dobrou zmrzlinu, jaké jsou trendy a proč je česká zmrzlinová scéna zajímavější než kdy dřív?

Pustit podcast

Podobné články

Nové V Zátiší – slovanský kompas, nový design a nový začátek

Kateřina Hýlová , 24.10.2025

Když se mění jedna z nejikoničtějších restaurací v Praze, stojí to za pozornost. V nové epizodě podcastu Špetka chuti jsme si povídali o kompletní proměně vlajkové lodě Zátiší Group, restaurace V Zátiší, která letos prošla zásadní rekonstrukcí i redefinicí konceptu.

Tomáš Jilík - jak chutná gastronomie z pohledu hosta

Kateřina Hýlová , 25.09.2025

Co je to dobrá restaurace? Musí mít Michelinskou hvězdu, být vidět na Instagramu nebo prostě jen dobře vařit?

Pavel Berky - mezi módou a kuchyní

Kateřina Hýlová , 10.09.2025

Hostem nejnovějšího dílu podcastu Špetka chuti je muž, který s lehkostí balancuje mezi světy módy a jídla. Návrhář, kuchař, influencer a autor kuchařek v jedné osobě Pavel Berky.