alt-desktop

Someliér Tomáš Novák o tom, s kterou (a jak velkou) lahví přežít Vánoce

18.12.2024

Doba čtení: 3 min

V nejnovějším díle podcastu jsme si povídali s Tomášem Novákem, head someliérem Zátiší Group. A protože je před Vánoci, tak jsme se rozhodli tento díl vzít opravdu odlehčeně.

Tomáš s sebou přinesl i láhev vína, o které nám nic neprozradil, takže jsme si během rozhovoru užili i someliérský rychlokurz. Řeč přišla na vína k vánoční tabuli, ale i na to, jak rychle vybrat dobré víno v obchodě a co nemáme nikdy kombinovat. A samozřejmě nechyběly ani tipy, jak přežít předvánoční stres s tou správnou lahví v ruce.

Poslechnout teď

Vánoční podcast s Tomášem Novákem

Jaké víno na sváteční stůl? Head someliér Zátiší Group sdílí své tipy, somelierské triky i inspiraci.

Poslechnout teď

Kromě praktických rad o víně jsme se Tomáše zeptali na jeho cestu k profesi someliéra – jaké předpoklady jsou potřeba, jestli je to víc o talentu nebo o praxi, jak si pěstovat chuťové pohárky a co podle něj dělá dobrého someliéra. Probrali jsme i nejlepší a nejhorší víno, které kdy pil, jeho nejoblíbenější vinařské destinace a tipy na nové objevy.

Tomáš nám také prozradil kolik lahví má ve své vinotéce (a že nás to hodně překvapilo) a co pije kromě vína.

Pokud vás zajímají tipy na vánoční vína, pravidla pro jejich kombinace nebo jen chcete nahlédnout do světa someliérství v odlehčeném tónu, tento díl si rozhodně nenechte ujít! Ideálně se skleničkou v ruce.

Přejít na článek

Jaké víno vybrat k vánočnímu stolu

Vánoce, čas radosti, lásky a… výběru, co dát na stůl. Pokud si lámete hlavu nad tím, co vybrat ke kaprovi nebo co pít celý den, abyste ustáli nápor celé rodiny, jste na správném místě!

Přejít na článek

Tip na další podcast

Pustit podcast

Poslechněte si Adama Runduse a Dorku Dostálovou

Jídlo, práce, vztah i gastro neřesti! Inspirujte se jejich příběhem a přičuchněte k jejich nové kuchařce.

Pustit podcast

Podobné články

Taste of Prague o tom, co českému gastru ještě chybí

Kateřina Hýlová , 09.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Zuzku a Honzu Valentovy, známé jako Taste of Prague. Tito průkopníci food tours u nás už více než deset let ukazují převážně cizincům krásy české gastronomie a odhalují, že naše kuchyně nejsou jen knedlíky a guláš.

Adam Rundus a Dorota Dostálová o jídle, kuchařce a životní rovnováze

Kateřina Hýlová , 11.12.2024

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Adama Runduse, letošního vítěze ocenění Objev roku ve Food blog roku, a jeho partnerku Dorotu Dostálovou.

Maškrtnica o záludnostech pečení (nejen) chleba

Kateřina Hýlová , 05.12.2024

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Julianu Fischerovou, kterou většina z nás zná jako Maškrtnici – průkopnici kváskového pečení chleba u nás.