alt-desktop

Zdeněk Hýbl a Ondřej Štoksa z Candy Cane Coffee o tom, proč by u nás káva měla stát dvojnásobek

18.01.2025

Doba čtení: 3 min

V nejnovějším díle podcastu jsme se ponořili do světa kávy a pozvali si Ondru Štoksu a Zdeňka Hýbla z pražírny Candy Cane Coffee.

Oba mají bohaté kávové zkušenosti. Oba začínali jako baristé, Zdeněk se v roce 2019 stal i Baristou roku. Ondra se časem přesunul k pražení a je hlavním pražičem Candy Cane. Povídali jsme si o jejich cestě ke kávě, od prvních kroků za kávovarem až po založení vlastní pražírny, a o tom, co je k tomu vedlo. Zvlášť když Zdeněk prozradil, že dlouho ani kávu nepil.

Dozvíte se tu!

Poznejte příběh Zdeňka a Ondřeje z Candy Cane Coffee

Co znamená výběrová káva? Jaká je cesta kávy od zrnka až po šálek a proč je káva v Česku stále levná?

Dozvíte se tu!

Pražení kávy je jako vaření, taky musíš najít ten správný recept.
 

Ondra se Zdeňkem nám vysvětlili, co znamená výběrová káva, jak ji poznat a co všechno obnáší její klasifikace. Přiblížili, jak vybírají kávu pro pražení, jak celý proces funguje a jestli je opravdu nutné jezdit na plantáže. Probrali jsme také to, jestli i pražení kávy, stejně jako její příprava, podléhá trendům a pobavili jsme se o kávové kultuře v Česku.

Vypili jsme spoustu opravdu špatné kávy.

Zajímalo nás také, jaké jsou charakteristické chutě káv z různých zemí, v čem se jednotlivé pražírny odlišují a jestli je podle nich lepší provozovat pražírnu nebo kavárnu. Pokud vás zajímá, jak si vybrat dobrou kávu, nebo jak vypadá aktuální kávová scéna v Česku,, tento díl si rozhodně nenechte ujít!

Máme jinak posunuté měřítko, málokdy se stane, že je pro nás káva wow.

Tip na další podcast

Pustit podcast

Richard Bielik, gastro renesanční člověk

Začal na place, dnes vládne kuchyni v Alcronu. Objevte Richardovu cestu a jeho inspirující příběh.

Pustit podcast

Podobné články

Jakub Přibyl o tom, co skrývá someliérství a proč nesnáší prosecco

Kateřina Hýlová , 31.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Jakuba Přibyla, nejlepšího českého someliéra současnosti a jednoho z nejlepších na světě vůbec.

Richard Bielik o své kulinářské cestě, michelinských zkušenostech a jeho vizi pro Alcron

Kateřina Hýlová , 14.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Richarda Bielika, šéfkuchaře legendární restaurace Alcron v Praze. Richardova kulinářská cesta začala na rodném Slovensku a vedla přes renomované pražské hotely a restaurace, jako jsou Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais, až do michelinské restaurace Kitchen W8 v Londýně a zpátky do pražské La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro.

Taste of Prague o tom, co českému gastru ještě chybí

Kateřina Hýlová , 09.01.2025

V nejnovějším díle podcastu jsme přivítali Zuzku a Honzu Valentovy, známé jako Taste of Prague. Tito průkopníci food tours u nás už více než deset let ukazují převážně cizincům krásy české gastronomie a odhalují, že naše kuchyně nejsou jen knedlíky a guláš.