alt-desktop

Gastro tour po Berlíně aneb 3 michelinské restaurace za 3 dny.

23.06.2024

Doba čtení: 10 min

Prozkoumejte kulinářské skvosty Berlína na gastro tour s michelinskými hvězdami. Získejte inspiraci z  místní gastronomické scény a  jejích inovací.


Kulinární ráj


Pokud milujete dobré jídlo, zřejmě jste už pár kulinárních výletů do Berlína, Norimberku nebo Frankfurtu podnikli. Německé pouliční občerstvení se už dávno přehouplo od opečené klobásy s curry kečupem k vymazleným specialitám do ruky se světovým rodokmenem. A bistro scéna roste rychleji než houby po dešti.

Stojí však za to návštěvu si naplánovat a zařídit si rezervaci v některé z michelinských restaurací. Komisaři průvodce Michelin jich letos v Německu ocenili 340! Jen v Berlíně jich najdete 21. Tři hvězdy má Rutz, dvě hvězdy zdobí pět podniků – Tim Raue, Lorenz Adlon Esszimmer, FACIL, Horváth a moučníková CODA Dessert Dining.

ÚVODNÍ FOTO: ©Julian Redondo Buen, Walk through my garden, Restaurant Horvàth


Michelinská inspirace


Touha posouvat se stále dál, rozšiřovat své znalosti, objevovat nové nápady a sledovat světové trendy přivedla do Berlína i tým restaurace Mlýnec. Restaurant Manager Pavel Štěpánek s šéfkuchařem Láďou Vaníčkem a dalšími kuchaři si vybrali tři michelinské, a přesto velice rozdílné restaurace. Nechte se inspirovat!
 
„Michelinské restaurace navštěvujeme několikrát ročně. Inspirujeme se u nejlepších šéfkuchařů v oboru, rozšíříme si naše gastronomické obzory a přinášíme současné trendy ve světové kuchyni do našich restauracích v Praze,“ usmívá se Pavel Štěpánek.
 
Restaurace k návštěvě vybírá Pavel Štěpánek ve vyhlášeném průvodci Michelin Guide. Ten oceňuje podniky s excelentním jídlem, výborným vínem, perfektní obsluhou, čistým prostředím a pár detaily, které z návštěvy dobré restaurace vytvoří výjimečný zážitek. A přesně to se snaží restaurace Mlýnec i V Zátiší nabídnout svým hostům a stále je příjemně překvapovat.
 
 


Vyrazte do Berlína na kulinární tour po michelinských restauracích, které navštívil tým restaurace Mlýnec.


Horváth **


V módní čtvrti Kreuzberg se mísí historie s bohémským uměním a kosmopolitní atmosférou. Restaurace Horváth představuje poklidnou oázu, kde se můžete zcela oddat objevování světa chutí a vůní. Cihlové zdi zdobí moderní umění a stylové murály, pohled vábí i prosklená kuchyně, kde šéfkuchař Sebastian Frank doslova kouzlí se zeleninou. Vyzdvihuje její silný charakter a nekonečné pole chutí a harmonicky ji kombinuje s ovocem, masem či rybami. Nechybí ani ryze vegetariánské menu, které si s chutí objednají i ti, kteří si rádi dají maso. Frankova „emancipovaná zeleninová kuchyně“ patří mezi 12 nejzajímavějších gastronomických adres v Německu. Rakouský rodák klade důraz nejen na precizní zpracování zejména lokálních surovin a představení jejich unikátních chutí, ale i na tradici a udržitelný provoz, což inspektoři Michelin Guide ocenili zelenou eko hvězdou.
 
„Šéfkuchař Sebastian Frank se účastnil pražského kulinárního sympozia a okamžitě mě zaujal svým přístupem k udržitelnosti. Byl jsem proto zvědavý, jak to funguje v praxi v jeho restauraci v Berlíně,“ vzpomíná Pavel Štěpánek.
 



Co zaujalo tým z restaurace Mlýnec:

„Využití silných chutí ovoce a zeleniny v kombinaci s masem.
Naprostá pecka byl rok stařený celer!
Doporučujeme vinné párování z naturálních vín. Zajímavé je i nealkoholické párování.“
 


Facil **
 


Na slavné ulici Potsdamer Straße v centru Berlína vyjeďte do pátého patra hotelu The Mandala Hotel. Na malé střešní terase si připadáte jako v Asii, listy kaštanovníku se dotýkají bambusu a atmosféru zenu dotváří fontánka a jemný šum města pod vámi. Nalaďte se na představení pro všechny smysly. Kulinární šéf Michael Kempf a šéfkuchař Joachim Gerner tvoří jídla, která vás okamžitě uhranou svým nevšedním pojetím, ať už se jedná o vzhled nebo o chuť. Nejčastěji jdou ruku v ruce.

„Restaurace Facil vychází z klasické kuchyně, ale zároveň velice umně propojuje asijské a středomořské vlivy,“ vysvětluje důvod návštěvy Pavel Štěpánek.
 



Co zaujalo tým z restaurace Mlýnec:

„Kreativní pokrmy. Nenechte se zmást prvním nápadem, vůně a chutě se před vámi odhalují postupně a nic není tak, jak to vypadá na první pohled. To vše doplňuje elegantní a profesionální obsluha.“
 


Rutz***
 


Na začátku existuje chuť a vůně. Každá surovina je má v jedinečném provedení. Čím je kvalitnější, tím bývají autentičtější. Šéfkuchař Marco Müller spolupracuje už léta s farmáři a pěstiteli z Německa. Snaží se hledat šikovné a přemýšlivé producenty v okolí Berlína. Prvotřídní suroviny přetváří se vším respektem, nekonečnou fantazií a špičkovými dovednostmi a technikami do lahodných pokrmů, které vás okouzlí nejprve svým vzhledem, pak vůní a chutí a nakonec úžasným pocitem, který zůstává. Marcovo degustační menu Inspirace vás vezme na fascinující kulinární cestu Německem. Každý chod vypráví příběh dál…
 
„Restauraci Rutz jsme navštívili už v minulosti, kdy měla jednu michelinskou hvězdu. Byli jsme zvědaví, čím se posunula ke třem hvězdám. To musíte zažít,“ doporučuje Pavel Štěpánek.
 



Co zaujalo tým z restaurace Mlýnec:

„Marco Müller se zaměřuje ve svých omáčkách, vinaigrettech a esencích na dosažení hluboké chuti umami. Zvláště inspirativní byl pokrm ze stařeného kapra s bezinkovým listem.“
 


Rozdíl oproti Praze
 


„Tyto restaurace mají neuvěřitelnou schopnost přetvářet lokální suroviny do sofistikovaných jídel. Kladou také velmi silný důraz na detail a prezentaci a kompletní zážitek od příchodu do odchodu. Jako host si připadáte výjimečně už od okamžiku rezervace,“ vypráví Pavel Štěpánek.
 
Principy udržitelnosti, pečlivý výběr kvalitních surovin od lokálních dodavatelů a jejich kreativní úprava, individuální péče o hosta a vytvoření nezapomenutelného zážitku mají v DNA i pražské restaurace V Zátiší a Mlýnec. Rozdíl však tkví v jejich velikosti. „Rozdíl od našich restaurací není ani tak v servisu, jako v hloubce detailu prezentace jídla, přípravy ingrediencí a jejich zpracování. Takové míry detailu však při mnohem větší kapacitě našich restaurací těžko můžeme docílit,“ vysvětluje Pavel Štěpánek, Restaurant Manager Mlýnce.
 
Přesto si však tým z každého podniku odnesl alespoň jeden inspirativní krok, ať už ve spojení chutí a textur jednotlivých surovin nebo nové kulinářské techniky či prezentace. „Chceme zlepšit celkový zážitek pro naše hosty, včetně zavedení nových, inovativních servírovacích metod, které jsme obdivovali v berlínských restauracích,“ uzavírá Pavel Štěpánek.
 



 

Podobné články

Michelinská hvězda V Zátiší

Kristina Zábrodská , 10.10.2023

Šéfkuchař Baptiste Renouard vzal hosty do svého dětství a v týmu se cítil jako doma.

Jak jíst při cvičení - strava sportovce krok za krokem

Ne hladu: Veronika Pourová , 18.07.2024

Pokud jste začali sportovat a nevíte si rady s tím, jak upravit svůj jídelníček, zde je pár jednoduchých tipů.

Tipy na rychlé & zdravé obědy do krabičky

Ne hladu: Veronika Pourová , 17.07.2024

Rádi byste se zaměřili na častější přípravu vlastních obědů do práce, ale narážíte na nedostatek času nebo inspirace? Nevěste hlavu, stačí vědět, po čem sáhnout a příprava oběda Vám nezabere téměř žádný čas.