alt-desktop

Mrkvová polévka na vyváženou večeři

15.03.2024

Doba čtení: 5 min

Jak připravit polévku tak, aby byla vyváženým pokrmem, který zároveň zasytí?

Podzimní sychravé počasí přímo svádí k přípravě horké polévky jako hlavního jídla. Obzvláště ty husté a krémové jsou v chladném období nejoblíbenější. Jak si ale připravit polévku tak, aby Vás nejen zahřála, ale také pořádně zasytila a dodala potřebné živiny?

Jeden ze způsobů, jak zvýšit sytivost polévek, je zakomponovat do nich luštěniny. Ty jsou nejen zdrojem bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny. Můžete zvolit jakýkoliv Váš oblíbený druh luštěnin, jejich výživová hodnota je podobná. Skvělou volbou je třeba červená čočka, která se před vařením nemusí namáčet a stačí ji rovnou přisypat do polévky. Polévka se tak hezky zahustí a pokud luštěniny rozmixujete, tak jejich přítomnost nepoznají ani lidé, kteří je zrovna moc v oblibě nemají, například malé děti.


Obrázek z galerie

Dalším způsobem, jak v polévce zvýšit obsah bílkovin, je přidat do ní maso, vejce nebo sýr. Výborně se do polévek hodí například parmazán. Nicméně aby množství bílkovin skutečně pokrylo jejich potřebu na hlavní jídlo, je potřeba přidat alespoň 100-250 g masa, 2-3 vejce nebo celou hrst strouhaného sýru, takže pokud víte, že jste do polévky přidali menší množství, přidejte ještě obložené pečivo třeba se šunkou nebo tvarohovou pomazánkou.

Pečivo přidejte k polévce vždy v případě, že již neobsahuje větší množství nudlí, brambor, luštěnin, rýže nebo krup, což jsou zdroje komplexních sacharidů. Z pečiva můžete také připravit krutonky, stačí je na pánvi opražit na malém množství oleje.

Klasikou podzimu je krémová dýňová polévka, na kterou existuje už nespočet různých receptů. Proto jsme tentokrát zvolili jinou variantu, a to mrkvovou polévku se zázvorem, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Bílkoviny jsou doplněny z poloviny čočkou a z poloviny pomazánkou na pečivu. Komplexní sacharidy se nacházejí v čočce a pečivu.


Mrkvová polévka se zázvorem jako vyvážená večeře


Ingredience na 5 porcí:

20 g řepkového oleje

1 kg mrkve

2 cibule

2 stroužky česneku

čerstvý zázvor (cca 5 cm)

šťáva z 

1 limetky

200 g červené čočky

2 ČL římského kmínu

250 ml kokosového mléka light

1,5 l zeleninového vývaru

špetka chilli vloček

sůl

mletý pepř

koriandr na ozdobu (pokud máte rádi)

pečivo s 

tvarohovou pomazánkou k 

podávání


Postup:

1 V hrnci si rozehřejte olej, přidejte mrkev a restujte, dokud nezačne lehce zlátnout.

2 Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

3 Pak přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, římský kmín a chilli. Promíchejte a nechte koření rozvonět.

4 Přidejte červenou čočku a celou směs ještě chvíli restujte.

5 Zalijte vývarem a vařte, dokud čočka nezměkne.

6 Když je čočka měkká, přidejte kokosové mléko a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou dle vlastních chuťových preferencí.

7 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence a podávejte s obloženým pečivem, případně na ozdobu můžete použít koriandr, který se k této polévce výborně hodí.



 

Podobné články

Recept na dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Připravte pro své nejmenší oslavence zdravý a chutný dort, který si společně užijete na jeho první narozeninové oslavě.

Dort k 1. narozeninám

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 05.04.2024

Blíží se první narozeniny vašeho miminka a vy přemýšlíte, jaký chutný a zároveň zdravý dort na oslavu připravit? Oslava prvního roku života je důležitý okamžik, který si zaslouží dort, který může ochutnat i samotný oslavenec. Dnes vám tedy přinášíme povídání o tom, na co při pečení takového dortíku myslet a čím si hlavu nelámat.

Přerušovaný půst – zázrak na hubnutí?

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 03.04.2024

Pokud se zajímáte o výživu, jistě vás neminula aktuální popularita výživového směru, který se nazývá intermittent fasting, neboli přerušované hladovění (IF). O co se vlastně jedná a má tento styl stravování skutečně zdravotní benefity?