alt-desktop

Quinoa – zázračná superpotravina?

27.06.2024

Doba čtení: 7 min

Quinoa je potravinou, která získává stále větší popularitu a pro své nutriční vlastnosti je často řazena mezi tzv. „superpotraviny“. Co to vlastně quinoa je, jaké benefity přináší a jak si jí připravit?

Quinoa (čti. „kínua“) sice působí jako obilovina, nicméně mezi obiloviny tak úplně nepatří. Jedná se totiž o semínka rostliny zvané chenopodium quinoa (merlík čilský), které se v kuchyni připravují podobně jako obiloviny. Quinoa byla v minulosti důležitou plodinou incké říše. Inkové ji dokonce říkali „matka obilí“ a věřili, že je posvátná. V Jižní Americe se konzumuje tisíce let, moderní superpotravinou se ale stala až před pár lety. Existují tři hlavní typy – quinoa bílá, červená a černá.

Mezi často zmiňované benefity se řadí obsah kvalitních bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Pojďme se tedy na její benefity podívat trochu důkladněji.
 


Benefity quinoy


1. Vláknina
Quinoa obsahuje poměrně vysoké množství vlákniny. Na 100 gramů (v syrovém stavu) obsahuje 7 gramů vlákniny, což je zhruba ¼ doporučeného denního množství. Svým obsahem vlákniny se tedy může rovnat celozrnným obilovinám. Vláknina je důležitá pro dobré trávení, regulaci krevního cukru a prevenci srdečně-cévních onemocnění. 

2. Bezlepková obilovina
Quinoa neobsahuje lepek, což je skvělý benefit pro osoby s celiakií nebo alergií na pšenici. Bezlepková dieta bývá na vlákninu chudší, quinoa se tedy může do jídelníčku skvěle hodit.

3. Bílkoviny
Bílkoviny jsou v určitém množství obsažené i v obilovinách a luštěninách. Kvalitu bílkovin a jejich využitelnost ovšem ovlivňuje ještě jejich složení. Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které se v potravinách vyskytují v různém množství a vzájemném poměru. V obilovinách i luštěninách je vždy jedna z aminokyselin tzv. „limitující“, tedy vyskytující se v nižším množství. U quinoy je poměr aminokyselin poměrně vyrovnaný, bílkoviny v ní obsažené jsou tedy dobře využitelné, svou využitelností se někdy srovnávají třeba s hovězím masem. 
Je ovšem důležité si uvědomit, že primární (nejvíce zastoupenou) živinou jsou v quinoe stále sacharidy, bílkoviny tvoří jen zhruba 14 % objemu. Určitě to není zanedbatelné množství a jedná se o bohatější zdroj bílkovin než obiloviny, kopeček vařené quinoy do salátu nám ale dostatek bílkovin nezajistí. Jedná o zkrátka o potravinu, která se na celkovém příjmu bílkovin může částečně podílet.

4. Antioxidanty
Quinoa, zvlášť ta červená a černá, obsahuje antioxidanty quercetin a kaempferol, které se řadí mezi cenné antioxidanty, tedy látky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, což může přispívat k prevenci chorob jako jsou srdeční a onkologická onemocnění.

5. Všestrannost v kuchyni
Quinoa má jemnou, lehce oříškovou chuť a je velmi jednoduchá na přípravu. Quinou propláchněte a vařte v poměru 2 díly osolené vody na 1 díl quinoy zhruba 15-20 minut. Můžete ji použít jako přílohu místo rýže, zamíchat ji do zeleninového salátu, do polévky, vyzkoušet můžete třeba i quinoovou pizzu. Vychutnat si jí můžete i na sladko.


Nalákali jsme vás, abyste quinou zařadili do svého jídelníčku? Pokud ano, můžete vyzkoušet jeden z našich jednoduchých, ale výborných sladkých receptů.  
 


Obrázek z galerie

Quinoová granola

120 g červené quinoy (za syrova)

150 g ovesných vloček

45 g směsi semínek

20 g vlašských ořechů

30 g ořechového másla

25 g čekankového sirupu

25 g lyofilizovaného ovoce

1 lžička mleté skořice

špetka soli


Postup

1 Neuvařenou quinou smíchejte s ovesnými vločkami, semínky, na menší kousky nakrájenými vlašskými ořechy, mletou skořicí a solí.

2 Přidejte měkké ořechové máslo a čekankový sirup.

3 Směs důkladně promíchejte pomocí rukou, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily.

4 Směs navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem.

5 Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 25-30 minut. V polovině pečení směs promíchejte, aby se rovnoměrně opekla.

6 Po upečení do granoly přidejte lyofilizované ovoce.

7 Vychladlou granolu skladujte ve sklenici.

8 Podávejte s jogurtem nebo tvarohem.


Obrázek z galerie

Quinoové lívance

120 g bílé quinoy (za syrova)

2 zralé banány

3 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

50 ml mléka

velká špetka soli

30 g pšeničné mouky

2 lžičky chia semínek

řepkový olej na opečení
 


Postup

1 Uvařte quinou podle návodu na obalu a nechte vychladnout.

2 V míse rozmačkejte zralé banány.

3 K banánům přidejte vychladlou quinou, vejce, mléko, chia semínka, vanilkový extrakt, sůl a pšeničnou mouku. Dobře promíchejte.

4 Lehce potřete pánev řepkovým olejem a zahřejte na střední plamen.

5 Na rozpálené pánvi tvořte malé lívanečky. Opékejte je z každé strany zhruba 2 minuty, dokud nejsou zlatavé.

6 Lívanečky podávejte podle chuti doslazené čekankovým nebo jiným sirupem. Dozdobit je můžete ovocem, jogurtem nebo zakysanou smetanou.


Obrázek z galerie

Chci se inspirovat

Vyzkoušejte další skvělé recepty!

Pokud vás zaujaly tyto recepty, máme pro vás na našem blogu mnoho dalších chutných a zdravých nápadů.

Chci se inspirovat

 

Podobné články

Jak jíst při cvičení - strava sportovce krok za krokem

Ne hladu: Veronika Pourová , 18.07.2024

Pokud jste začali sportovat a nevíte si rady s tím, jak upravit svůj jídelníček, zde je pár jednoduchých tipů.

Tipy na rychlé & zdravé obědy do krabičky

Ne hladu: Veronika Pourová , 17.07.2024

Rádi byste se zaměřili na častější přípravu vlastních obědů do práce, ale narážíte na nedostatek času nebo inspirace? Nevěste hlavu, stačí vědět, po čem sáhnout a příprava oběda Vám nezabere téměř žádný čas.

Jak se vyvíjela strava Čechů od dob Magdaleny Dobromily Rettigové do dnes

Ne hladu: Veronika Pourová , 10.07.2024

Pohled do historie nám může pomoci lépe poznat naší tradiční kuchyni i to, jak se vyvíjela energetická potřeba lidí s ohledem na životní styl. Pojďme se podívat až 200 let zpátky na to, jak vypadaly tehdejší kuchařské knihy a co se objevovalo na stolech našich předků.