alt-desktop

Luxusní vejce L’Argenteuil s chřestem. Máme pro vás recept z Titaniku!

10.05.2024

Doba čtení: 10 min

Chřest dominuje jaru už přes sto let. Chřestové košíčky jako v 1. třídě luxusní lodi připravíte i doma.


Chřestu se přezdívá král zeleniny, a není to jen kvůli korunce, která zdobí jeho špičku. Je štíhlý, elegantní, chuťově vytříbený a už od středověku lidé věří, že má afrodiziakální účinky. Jeho cenu zvyšuje i složité pěstování a krátká sezona. Je poněkud překvapivé, že chřest se podával i na palubě Titaniku, který vyplul 10. dubna 1912 z britského Southamptonu a nejprve se zastavil ve francouzském Cherbourgu. Tam nejspíše naložili na loď i dostatek čerstvého chřestu pro pasažéry první třídy.


Chřest na Titaniku


Na posledním obědě 14. dubna 1912 si cestující v 1. třídě mohli vybrat z hotových servírovaných pokrmů, grilovaných jídel a z bufetové nabídky. Mnoha chodový oběd uzavíraly dezerty a osm druhů sýra. Jasnou představu máme díky menu, které si jeden z pasažérů vzal s sebou do záchranného člunu.

Jedním z pokrmů byla i vejce L’Argenteuil. Jméno odkazuje na město poblíž Paříže a představit si můžete omeletu se špičkami chřestu s holandskou omáčkou. Schovejte ji do košíčků z křehkého těsta a můžete je podávat jako elegantní předkrm nebo pohoštění na party.


Obrázek z galerie

FOTO: Vejce L’Argenteuil s chřestem z archivu Retrovaření 


Vejce L’Argenteuil s chřestem
Chřest jako na Titaniku
 

4 porce
Příprava: 45 minut

Těsto

150 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
špetka soli
90 g studeného másla
1 lžíce studené vody
mouka na pomoučení
máslo na vymazání formiček
 


Vejce
8 stonků zeleného chřestu
8 vajec
100 g másla
sůl a čerstvě mletý pepř
 


1. Mouku osolte a rozkrájejte do ní studené máslo. Zlehka ho promněte prsty do konzistence drobenky a pak rychle vypracujte kompaktní těsto. Přilijte studenou vodu, která ho spojí.

2. Troubu předehřejte na 175 °C. Formičky na košíčky nebo muffiny vymažte máslem a nesilikonové vysypte pečlivě moukou. Na pomoučené ploše vyválejte těsto, vykrojte z něj kruh o trochu větší než formička a vložte ho do ní. Vyrovnejte a vyskládejte na plech. Těsto propíchejte a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut dozlatova.

3. Mezitím očistěte chřest, odkrojte případné dřevnaté části stonku a povařte ho 2 minuty ve vroucí jemně osolené vodě. Vyjměte propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

4. Připravujte najednou maximálně dvě porce. Tedy ze čtyř stonků odkrojte špičky na ozdobu a dva nebo tři stonky nakrájejte na drobné kostičky.

5. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a opékejte na nich 1 minutu kostičky chřestu. Vlijte 4 vejce a roztírejte je špachtlí nebo dřevěnou vařečkou z jedné strany pánve na druhou. Nemíchejte, ale roztírejte vejce po pánvi, tím docílíte vláčné konzistence. Opékejte je tímto způsobem zhruba 3 minuty na středním stupni, až vejce zpevní, ale zároveň budou ještě měkká a vláčná. Vmíchejte do nich jednu lžičku másla, znovu rozetřete, spojte a rozdělte do čtyř upečených košíčků. Ozdobte je špičkami chřestu.

6. Stejným způsobem připravte zbylé dvě porce. Na jednu porci podávejte dva košíčky. Vejce chutnají nejlépe vlahá, lehce osolená a opepřená.


Chřest v restauracích Zátiší Group


Celé menu

Měsíc chřestu V Zátiší

Po celý květen si užijte chřest v mnoha úpravách, tradičních i zcela inovativních, v restauraci V Zátiší. Šéfkuchař Marek Šáda zařadil chřestové speciality do à la carte menu. Můžete ochutnat studenou polévku z bílého chřestu, grilovaný chřest s kerblíkem nebo pošírovaného sivena s chřestem.

Celé menu


FOTO: Grilovaný chřest, kerblík, mandle, lanýž z restaurace V Zátiší


Celé menu

Mlýneckému menu kraluje chřest

Také šéfkuchař Mlýnce, Láďa Vaníček, se v květnu plně věnuje chřestu. Najdete ho v jeho à la carte menu, a kromě toho bude chřest z mělnické farmy dominovat také brunchovým menu během prvního a posledního květnového víkendu.

Celé menu


FOTO: Stařený USDA Prime Striploin steak s chřestem, Chřestový krém z restaurace Mlýnec


Zobrazit recept

Potřebujete poradit, co s další várkou chřestu?

Nutriční terapeutka Andrea z Ne hladu pro vás připravila jednoduchý  výživný recept na polévku ze zeleného chřestu.

Zobrazit recept

 

Podobné články

Nevíte co s jahodami? Zkuste jahodové daiquiri!

Kateřina Hýlová , 28.05.2024

Jahodová sezóna dorazila letos o něco dřív. Užijte si knedlíky, marmelády, koláče a hlavně zkuste jahodové daiquiri.

Oslavte Den dětí zdravým mlsáním. Zkuste náš recept na domácí zmrzliny

Ne hladu: Jolana Zemanová , 25.05.2024

Děti zmrzliny a nanuky milují, a co teprve když si je můžete spolu s nimi připravit doma! Nejenže je to zábava, ale také máte kontrolu nad složením a množstvím cukru. Vsaďte na zdravé mlsání a překvapte své ratolesti domácími nanuky plnými vitamínů.

Recept na chřestovou polévku

Ne hladu: Andrea Pospíšil Jakešová , 14.05.2024

Hledáte zdravý a chutný recept na polévku? Nutriční terapeutka Andrea z Ne hladu pro vás připravila jednoduchý a výživný recept na polévku ze zeleného chřestu. Tento pokrm je ideální pro jarní dny a skvěle poslouží jako lehký oběd či večeře.