alt-desktop

Velká žranice a velké plány Sanjiva Suriho

06.02.2024

Doba čtení: 10 min

Sanjiv Suri prozradil v podcastu Lukáše Hejlíka smělé vize budoucnosti Zátiší Group, koncept nového POP UPu i priority ve stravování dětí.

Do nejnovější epizody podcastu Velká Žranice pozval Lukáš Hejlík Sanjiva Suriho, Hibi Ramadan z plzeňského Prostě bistro a Davida Girtena z ostravské restaurace. U jednoho stolu v pražské restauraci Gram se sešla Syřanka, Ind a Belgičan a s Lukášem Hejlíkem se bavili o svých restauracích, zkušenostech se zákazníky, českých chutích i odvaze hostů poznávat zahraniční jídla.



Zatímco Hibi Ramadan oslaví 11. února rok fungování svého plzeňského Prostě bistra se 70 místy, David Girten provozuje svou malou téměř rodinnou restauraci La Petite Conversation v Ostravě už 13 let. Oba za tu dobu změnili jednou adresu a s nelíčeným údivem poslouchali vyprávění Sanjiva, který otevřel svůj první podnik v roce 1990 s prostou touhou konečně se v Praze dobře najíst.


Sanjivova cesta do české gastronomie

„Pracoval jsem jako ředitel hotelu v Libérii a v červenci 1990 jsem si vzal šestiměsíční dovolenou, abych procestoval právě se měnící střední Evropu. Moje švédská přítelkyně ale dostala práci na ambasádě, a tak jsem nejvíc času strávil v Praze. A když je vám třicet a žijete sám, chcete chodit ráno, v poledne a večer na jídlo ven. Ale tehdy tu bylo vše stejné a slušné restaurace jste spočítali na prstech jedné ruky,“ vzpomíná Sanjiv.


Rozhodl se vzít věci do vlastních rukou a vyhrál tendr na provozování kavárny v Národním muzeu - Café Muzeum. Další rok v létě otvíral Vinárnu a restauraci V Zátiší v Liliové ulici, kde sídlí dodnes, jen se rozšířila o salonky v pravé části. V roce 1997 přibylo Bellevue – jediná česká restaurace, která se držela v evropském žebříčku TripAdvisor šest let za sebou v Top20! „Bellevue skončilo kvůli rekonstrukci domu, ale hvězdný tým je zpět a připravujeme nové Bellevue. Pokud najdeme vhodné místo dřív, otevíráme hned,“ usmívá se Sanjiv. Restauraci Mlýnec v roce 2002 spláchla povodeň, dnes v Mlýnci stěží seženete stůl.
 



Nikdy není pozdě začít aneb už příští týden otevírá Sanjiv v Karlíně nový Pop Up.


Po 34 letech na české gastronomické scéně se vrhl do start-upu a vsadil na kosmopolitní menu z celého světa, fantastické koktejly, výjimečnou atmosféru a koncept, který zcela splní vaše představy. Ať už máte pouhých 45 minut a chcete si jídlo vybrat předem nebo si jdete užít večer s přáteli a dlouho si posedět. „Máme úžasný tým ze všech kontinentů a hvězdné menu, které stále obměňujeme. Vaří ho naši nejzkušenější šéfkuchaři v technologicky nejvybavenějším provozu. Drinky míchá barmanský mág Marcel Jinoch, který vedl vlastní bar v New Yorku a připravil si třeba průhlednou Piňa Coladu,“ láká Sanjiv do nového podniku. Novinkou je také nanito – burrito v naanu nebo křupavá italská Pinsa. Nechybí ani indická a česká kuchyně a světové dezerty.
 



Smělé vize

Souběžně s otevřením Pop Upu připravuje Sanjiv se svým týmem otevření restaurace v Holešovické tržnici příští rok v březnu, v příštích třech letech se chce rozšířit do Brna, Ostravy a do Bratislavy a pak pokračovat do Mnichova a Berlína, kde často Zátiší catering připravuje různé akce. „Dáváme dohromady systém, jak na základě dat a našich zkušeností nabídnout co nejvíce hostům co nejlepší jídlo s výjimečným zážitkem a zároveň udržet naši uhlíkovou stopu co nejnižší. Udržitelnost je pro nás dlouhodobá priorita na všech našich provozech, ať už v restauracích, nebo v cateringu a ve firemním a školním stravování,“ dodává Sanjiv.

Budoucnost je ve sdílení


Téma plýtvání potravinami je pro Sanjiva velice osobní. Ze zisků společnosti Zátiší od začátků podporoval nadace poskytující dětem v těžkých sociálních podmínkách teplé jídlo. Ve školních kantýnách, kde vaří kuchaři z Fresh & Tasty, proto dětem ukazují cestu potravin a nechávají je vybrat, kolik si čeho dají. „Připravujeme jídlo pro 3 000 dětí denně a každé jí jinak. Je nesmysl, aby baletka potřebovala sníst stejnou porci jako kapitán plaveckého týmu. Každý si může dát to, na co má chuť, ale jen tolik, kolik sní. Jídlo, které děti nedojí, vážíme, aby viděly, kolik jídla se vyhodí. Přirozeně je učíme udržitelnosti,“ dodává Sanjiv. Svým elánem ukazuje, že i po 34 letech v jednom byznysu může překvapovat novými nápady a stále růst.
 

Poslechnout si podcast

#21 Gastro bez hranic s Hibi, Sanjivem a Davidem

V pražském Gramu se potkají Čech, Ind, Belgičan a Syřanka. Tohle není začátek vtipu, ale další Velké žranice.

Poslechnout si podcast

Podobné články

Mistrovská utkání aneb Souboj na talíři live

Kristina Zábrodská , 09.01.2024

O víkendu 20.–21. 1. poměří šéfkuchaři Marek Šáda a Láďa Vaníček svou kreativitu s jinými kuchaři v rámci festivalu Souboj na talíři live. Ochutnejte jejich menu!

Za co jste vděční?

Kristina Zabrodská , 01.01.2024

CEO Zátiší Group Sanjiv Suri si začal všímat pozitivních zážitků a proměnil celou společnost.

Věčná krása

Kristina Zabrodská , 16.12.2023

Tento rok Zátiší Group šlápla do udržitelnosti ve všech svých divizích, takže udržitelné dárky jako vánoční poděkování klientům a dodavatelům byla jasná volba. Láhvím vypitým v restauracích Mlýnec a V Zátiší vdechli nový život v podobě skleniček a váz za pomoci české sklárny SRNA.