alt-desktop

Začali jsme měřit svou uhlíkovou stopu: U zaměstnanců je klíčová doprava

30.05.2024

Doba čtení: 6 min

Změřit si svoji uhlíkovou stopu je prvním krokem k rozhodnutí, kterým směrem v rámci strategie k vyšší míře udržitelnosti udělat první kroky.

V Zátiší Group jsme si změřili všechny oblasti od vlastního provozu, spotřeby energie, produkce odpadů až po stopu našich produktů. Dnes se zaměříme na etapu, ve které byl klíčový každý jeden zaměstnanec a jeho data o způsobu dopravy. A jak to tedy dopadlo?


První krok k udržitelnosti


V prvním kvartálu roku 2024 jsme udělali další krok k minimalizaci našeho dopadu na životní prostředí. Rozhodli jsme se začít měřit svou uhlíkovou stopu, a to včetně jedné z největších výzev – dopravy zaměstnanců do práce. Tento krok je zásadní nejen pro firmu samotnou, ale i pro celou společnost, neboť snižování uhlíkové stopy je klíčové pro boj proti klimatickým změnám, které v poslední době vidíme kolem sebe úplně všichni.



Význam měření uhlíkové stopy


Podle manažerky Olgy Trnkové, People & Culture Executive Manager, je měření uhlíkové stopy zásadním krokem k tomu, aby firma mohla efektivně plánovat a realizovat své udržitelné aktivity.


V gastronomii pracujeme s produkty jako jsou tisíce položek potravin a mnoha obalovými materiály, jejichž nákup, zpracování a doprava k zákazníkům má značný dopad na životní prostředí.


"Měření uhlíkové stopy nám umožňuje identifikovat hlavní oblasti, kde můžeme snížit naši ekologickou zátěž," vysvětluje Olga.


Obrázek z galerie

FOTO: Olga Trnková, People & Culture Executive Manager Zátiší Group


Sběr dat o dopravě zaměstnanců


Prvním krokem bylo shromáždění dat o dopravě zaměstnanců do práce. Použili jsme formuláře v Microsoft Office 365 a platformu Jobka, kterou využívá přibližně dvě třetiny našich zaměstnanců. I když první deadline nebyl splněn a termín byl několikrát posunut, nakonec se podařilo získat 170 odpovědí z celkového počtu 320 zaměstnanců. Celková uhlíková stopa spojená s cestou do práce činí 270,9 tun CO2e, což je zhruba procento celkové stopy firmy za rok 2023. Největší podíl emisí pochází z cest autem, které představují 203,3 tun CO2e.


Obrázek z galerie

DATA ze zprávy o uhlíkové stopě Zátiší Group zpracované Impact Metrics z 27. 3. 2024


Změna přístupu zaměstnanců

Výsledky měření ukazují, že mnoho zaměstnanců nevnímá měření uhlíkové stopy jako prioritu. V plánu je proto celá řada komunikačních, osvětových, ale i přímo zaměstnance zapojujících aktivit. Patří mezi ně dny udržitelnosti, firemní soutěže o nápady, jak snížit naše dopady a plýtvání. "Je důležité, aby si všichni uvědomili, že udržitelnost je prioritou nás všech," dodává Olga.


Podpora udržitelné dopravy


Firma Zátiší plánuje pravidelné sledování a aktualizaci dat o své uhlíkové stopě každý rok. "Chceme motivovat zaměstnance ke zvážení alternativ osobní automobilové dopravy do práce, zvažujeme například benefit Lítačky, ale hledáme i jiná řešení," říká Olga. Měření uhlíkové stopy je důležité a dosažitelné, pokud se do procesu zapojí celá firma a její zaměstnanci.


Obrázek z galerie

Již dlouhou dobu nabízíme benefit v podobě Multisport karet, které umožňují našim zaměstnancům využít dvě hodiny jízdy zdarma denně na sdílených kolech od Rekola a Nextbike. Tento benefit podporuje ekologickou dopravu a zdravý životní styl, což dále přispívá ke snižování naší uhlíkové stopy.


Společně k udržitelné budoucnosti


Měření uhlíkové stopy a zapojení zaměstnanců do aktivit snižujících dopad na životní prostředí jsou klíčovými kroky k dosažení vyšší udržitelnosti. Firma Zátiší jde příkladem, že snižování uhlíkové stopy je možné a motivuje své zaměstnance k uvědomělým rozhodnutím, která pomáhají chránit naši planetu.


Pustit podcast

Poslechněte si celý celý rozhovor o měření CO2 stopy v Zátiší Group

Chcete se dozvědět více o tom, jak Zátiší Group měří svou uhlíkovou stopu? Připojte se k nám a poslechněte si inspirující diskusi plnou zkušeností praktických rad přímo od těch, kdo stojí za těmito iniciativami.

Pustit podcast

Podobné články

Co patří do kompostu? Můžou tam šlupky od pomeranče?

Soňa Klepek Jonášová , 25.06.2024

Každý český občan vyprodukuje ročně zhruba 100 kilogramů bioodpadu. A má-li k tomu domácnost se zahradou, jedná se už o solidní množství materiálu, kterým je velká škoda plýtvat.

Kam na pracovní oběd v centru Prahy

Kateřina Hýlová , 23.05.2024

Business lunch je specifická disciplína. Je to příležitost setkat se s obchodním partnerem nebo klientem v příjemném a klidném prostředí, ideálně při několika chodech a možná i se skleničkou dobrého vína.

Měření uhlíkové stopy v praxi Zátiší Group

Soňa Klepek Jonášová , 20.05.2024

Udržitelnost a ekologická stopa jsou dnes na jazyku téměř každého, kdo se zajímá o budoucnost naší planety. A jak ukazuje podcast s lídry Zátiší Group, tato témata jsou nyní prioritou i ve světě restaurací a cateringových služeb.