alt-desktop

Doba čtení: 5 min

S kamarádkou a jejím půlročním miminkem jsme vyrazily do Vision Café, o kterou se stará Fresh & Tasty.

Snídaně byla vždycky mým nejoblíbenějším jídlem. Má nespočet variací, můžete u ní strávit klidně několik hodin a nikdy se neomrzí. Někdy je chuť si ji užít doma, třeba i v posteli, ale jindy zase venku, kdy se o nic nemusíte starat.

Pokud patříte mezi fanoušky snídaní jako já, určitě znáte ta cool místa, na která se stojí fronty. Může být ale stejně nápaditá snídaně i v kantýně? Upřímně, byla jsem trochu skeptická. A musím uznat, že neprávem. S kamarádkou a jejím půlročním miminkem jsme vyrazily do Vision Café, o kterou se stará Fresh & Tasty.


Hned si všimnete, že ke klasické kantýně, kterou máme v představách zakořeněnou, má daleko a je spíše pohodovou kavárnou.


Už samotné menu napoví, že snídaně tady neberou na lehkou váhu. Kromě míchaných nebo sázených vajíček vás naláká plnohodnotná anglická snídaně s vejci, klobáskami, žampiony a fazolemi nebo třeba krupicová kaše jako vzpomínka na dětství. Já jsem byla zvědavá na vejce benedikt s uzeným lososem v mini houstičkách s křenovou pomazánkou a holandskou omáčkou. Na kantýnu celkem ambiciózní jídlo, co říkáte?
Ve Vision Café ho zvládli na jedničku. Perfektně pošírované vejce na čerstvé housce a navrch pěna z holandské omáčky, nápadité a jiné podání. Jen křenu bych klidně přidala o něco více. Kamarádka zvolila vaječnou omeletu se sýrem, šunkou a zeleninou, která se taky povedla. A aby nám to nebylo líto, tak jsme se trošku přenesly do dětsví a společně ochutnaly i krupicovou kaši. S tou nám maličko pomohlo i miminko, ale jako sladká tečka fungovala skvěle.
K tomu výběrová káva z pražírny La Bohême a téhle snídani není co vytknout, rozhodně to nebyla naše poslední návštěva.


Bonusem navíc jsou ceny

Ty jsou oproti vyhlášeným snídaňovým spotům o dost příjemnější, snídaně pořídíte od 79 Kč do 155 Kč za komplikovanější jídla. Do konce února je na teplé snídaně dokonce AKCE - sleva 15 %.



Společné jídlo bychom si v první řadě měli užít a vychutnat. S tímhle cílem jsme se vydaly na snídani i my a tentokrát se úplně nesoustředily na tu nejlepší a nejzdravější volbu.


Doporučení od nutričních terapeutek z Nehladu

Vejce benedikt jsou oblíbenou snídaní mnoha lidí - a není divu, holandská omáčka chutná skvěle, a když se ještě spojí s tekutým žloutkem z pošírovaného vejce, jde skutečně o lákavou možnost. Kantýna vejce doplňuje uzeným lososem a křenem, čímž se odlišuje od nabídky mnoha kaváren a nabízí vejce v netradiční kombinaci - navíc uzený losos navýší množství bílkovin. Nicméně z výživového hlediska bohužel nejsou vejce benedikt možností, kterou bychom mohli doporučit na pravidelné bázi. Holandská omáčka se vyrábí zhruba v poměru 2 žloutky na 150 g másla a k tomu už se přidá jen trochu vody, citron, sůl a pepř. V podstatě jde téměř o čistý tuk, kterým jsou vejce přelitá. Téměř jakákoliv jiná možnost bude méně tučná, k překvapení mnohých i klasická anglická snídaně s klobáskami. Omeleta se šunkou, sýrem a zeleninou je pak vyváženější možností, která se v jídelníčku může objevovat i častěji, jen ji nezapomeňte doplnit celozrnným nebo žitným pečivem. Pokud bychom hledali tu úplně nejméně tučnou variantu, můžeme sáhnout po vejcích do skla nebo vařených vejcích. Krupicovou kaši lze připravit naprosto vyváženě, a to i do redukčního jídelníčku - doma ji můžeme nachystat s tvarohem či proteinem, místo cukru použít čekankový sirup a odměřit jednu lžíci másla, která bude jako zdroj tuku stačit. Její klasická varianta však obsahuje víc cukru i másla na přelití, a pokud do ni nepřimícháme tvaroh, bude chudá na bílkoviny. Taková snídaně nás nemusí zasytit, ale jako sladká tečka, navíc napůl, bude mít jistě lepší výživové hodnoty než klasický zákusek.


 

Podobné články

Tip na výlet: Café Restaurant Václav

Kristina Zabrodská , 24.04.2024

Prohlídku historických aut ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi spojte s obědem nebo kávou v Café Restaurant Václav, které také patří do Zátiší Group.

Jak školní kantýny Fresh & Tasty bojují proti plýtvání jídlem

Kristina Zabrodská , 15.03.2024

Školní kantýny Fresh & Tasty přinášejí inovativní řešení proti plýtvání potravinami tím, že umožňují dětem samy rozhodovat o tom, co a kolik si naloží na talíř. Tento přístup nejen zmenšuje množství nedojedeného jídla, ale také vzdělává děti v oblasti udržitelnosti a zdravého stravování.

Zachraň oběd

Kristina Zabrodská , 07.03.2024

Chytré využití nevydaných porcí jídla nasytí lidi v nouzi. I z kantýn Fresh & Tasty by Zátiší Group.