alt-desktop

Doba čtení: 10 min

Restaurace V Zátiší a Mlýnec pravidelně dostávají vysoká gastronomická ocenění od odborníků i veřejnosti. Už přes dvacet let!

Restaurace V Zátiší působila v Praze v roce 1991 jako zjevení. Její majitel Sanjiv Suri dbal od začátku na špičkovou kvalitu surovin, nechal dovážet čerstvé mořské ryby a plody a zahraniční ingredience. Perfektně vyškolený a milý personál servíroval ikonické světové pokrmy a představoval českému publiku nevídané kombinace a chuťové kreace. V Zátiší se okamžitě stalo oblíbeným místem byznysmenů, velvyslanců, zahraničních filmových hvězd a milovníků dobrého jídla. Zájem budilo i za hranicemi, o čemž svědčí doporučení francouzského průvodce Michelin Guide už v roce 1997. Od roku 2004 je zmiňuje každý rok! „Zařazení do Michelin Guide považujeme za velkou čest a potvrzení naší kvality na mezinárodní úrovni. Upřímně doufáme a pracujeme na tom, abychom se v budoucích letech nejen udrželi, ale také posunuli dále, třeba i k získání hvězdy. Ze zkušeností a zpětné vazby od našich hostů – jak lokálních, tak mezinárodních – často slýcháme, že si hvězdu zasloužíme,“ komentuje zařazení Marek Všelicha, manažer restaurace V Zátiší. Ještě o dva roky dříve se V Zátiší objevilo v prvním vydání Maurerova Výběru GRAND RESTAURANT. Pavel Maurer vytvořil nezávislého českého průvodce po zajímavých restauracích, které lidé hodnotili anonymně na základě vlastního zážitku. S covidem průvodce skončil, ale V Zátiší se drželo na předních příčkách celých 18 let!

Lvi, čepice a prázdné talíře

Zahraniční hosté nechávají své komentáře na TripAdvisoru, kde si V Zátiší mimořádně pochvalují. Od roku 2010 zde napsali přes 3 000 hodnocení s průměrem 4,5 hvězdy z 5. Momentálně je restaurace V Zátiší na 1. místě v kategorii Fine Dining v Praze, měřeno podle relevance a nejvyššího hodnocení. „Hosté si nejvíce pochvalují naši kombinaci tradiční české a mezinárodní kuchyně, profesionální a přátelský servis a příjemné, komfortní prostředí – a to vše na konzistentní úrovni, což je pro nás často největší výzvou,“ doplňuje Marek Všelicha. Zvlášť, když zahraniční hosté často očekávají stejné menu a Pražané se těší na novinky. Díky různým akcím, speciálním menu a hostováním kuchařů je dostávají, a tak se nelze divit, že V Zátiší má už pět let své místo v průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy. Pečeť se lvem vyzdvihuje výjimečné gastronomické zážitky, mimořádnou kvalitu kuchyně, harmonické prostředí a pečující obsluhu. Dvě čepice Gault & Millau udělené v Čechách poprvé letos v lednu pomyslně shrnují pozici restaurace V Zátiší na české gastronomické scéně. Oceňují kulinářskou invenci a excelenci, vysoké standardy v kuchyni i v servisu a výjimečnost restaurace. „Ocenění vnímáme jako závazek vůči našim hostům a motivaci k dalšímu růstu a inovacím, abychom mohli neustále přinášet výjimečné gastronomické zážitky. Věříme, že příští rok se posuneme dále a čepic přibude,“ usmívá se Marek Všelicha. 

Nicméně největším oceněním je pro nás spokojený host – toho si vážím já i celý tým nejvíce.

,,Všechna ostatní ocenění jsou pro nás pomyslnou třešničkou na dortu,“ dodává Marek Všelicha.

Osobní péče a bezmezná kreativita

Ocenění sbírá i sesterský podnik Mlýnec. Přitom, když restaurace v roce 2000 otvírala, zažívala Praha turistický boom a nové restaurace se v širším centru objevovaly doslova ze dne na den. Mlýnec platil za místo pro turisty díky blízkosti Karlova mostu a levnější sestru restaurací V Zátiší a Bellevue. To však brzy změnil šéfkuchař Marek Purkart, který pro Mlýnec získal třikrát za sebou ocenění Michelin Bib Gourmand – výjimečná kvalita za dobrou cenu. Tisíciletá povodeň pak doslova vehnala do Mlýnce novou vodou. Interiér získal nový bar a svěží vzhled, klenotem menu se stala česká kuchyně s rukopisem šéfkuchaře Marka Šády. Šéfkuchař Láďa Vaníček ji posunul do dalších dimenzí kreativity a udržitelnosti a na menu přidává méně známé lokální suroviny. Mlýnec se velice brzy probojoval na přední místa v žebříčku průvodce Maurerova Výběru Grand Restaurant.

Jedenáctkrát se umístil v knize Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy. Letos se pyšní dvěma zlatými lvy (ze tří), kteří garantují mimořádný zážitek. „Pro nás je to hlavně potvrzení, že jsme součástí pražské gastronomické scény. Vzhledem k naší lokaci bychom se mohli spokojit s turisty, ale pro nás je zásadní, že k nám chodí i místní. To znamená, že děláme něco dobře, protože pražský host si umí vybírat a má vysoké nároky,“ vysvětluje manažer restaurace Mlýnec Pavel Štěpánek.

Turisté Mlýnec milují od jeho vzniku a neváhají své zážitky sdílet na TripAdvisoru. S více než 4 800 hodnoceními má Mlýnec 4,5 hvězdiček z pěti a patří mezi první jedenáctku doporučených restaurací v Praze.

„Na prvním místě hosté vždy vyzdvihují vlídný a profesionální servis, což nás těší, protože atmosféru restaurace tvoří hlavně lidé. Pak samozřejmě jídlo – nejen že dobře chutná, ale i krásně vypadá. Design restaurace hosty okouzlí hned po příchodu a teprve potom hodnotí výhled,“ komentuje hodnocení Pavel Štěpánek.

S návštěvníky a milovníky dobrého jídla souhlasí i inspektoři francouzského průvodce Gault & Millau. O jeho vznik se zasloužili novináři Henri Gault a Christian Millau, kteří v 60. letech minulého století sepsali pilíře hnutí nové francouzské gastronomie – Nouvelle Cuisine – a položili tak základy novému pojetí gastronomie. Letos v lednu se poprvé udělovala hodnocení v Česku a nejvyšší – tři čepice – získala právě restaurace Mlýnec. „Představují obrovské ocenění práce celého týmu. Každý den do toho dáváme maximum a toto je důkaz, že si toho lidé všímají. Zároveň je to pro nás obrovský závazek – nastavili jsme laťku vysoko a teď ji musíme udržet. Ale s týmem, který v Mlýnci máme, jsem si jistý, že to zvládneme,“ usmívá se Pavel Štěpánek. 

Pokud jste v Mlýnci ještě nebyli, máte teď další důvod k návštěvě. Spolu s restaurací V Zátiší patří mezi 30 nejlepších podniků v Česku podle Gault & Millau. Další průvodci a systémy hodnocení je řadí ještě výš.

„Oceněním se pro nás vlastně ni nemění. Stále je pro mě na prvním místě tým a naši hosté.
Protože bez skvělých lidí v kuchyni i na place a bez hostů, kteří se k nám vracejí, by ta
ocenění neměla žádnou váhu,“ uzavírá Pavel Štěpánek.

Podobné články

Když se vysoká gastronomie potká s divadlem. Jak bude vypadat gastro performance BEEF?

Kateřina Hýlová , 15.03.2025

Holešovická tržnice slaví 130 let, a to ve velkém stylu. V hlavní roli bude tento rok jídlo a pití, které bude vrcholit 20denním pop upem točícím se právě kolem jídla. Ochutnat budete mimochodem moci i dort, co upekli pejsek a kočička. Hlavním tahákem bude ale BEEF, unikátní gastro performance.

Připravte si svojí dubajskou čokoládu

Kristina Zábrodská , 07.03.2025

Už jste tento hit internetu ochutnali? V Café Restaurant Václav v Mladé Boleslavi chutná hostům tak, že ji tu připravili i jako dort a podělí se s vámi o recept.

BEEF - jak se tvoří gastro performance

Kateřina Hýlová , 06.03.2025

V nejnovějším díle našeho podcastu jsme se ponořili do světa, kde se divadlo prolíná s gastronomií, abychom vám představili unikátní projekt BEEF.