alt-desktop

Doba čtení: 10 min

Tradiční recepty na borůvkové knedlíky či kynutý koláč napadnou jistě každého, ale co když se snažíte svůj jídelníček trochu odlehčit?

Nasbírali jste si v lese borůvky a přemýšlíte, jak byste je co nejlépe využili? Tradiční recepty na borůvkové knedlíky či kynutý koláč napadnou jistě každého, ale co když se snažíte svůj jídelníček trochu odlehčit? Zde jsou 3 tipy na recepty z borůvek, které můžete s klidem zařadit i při redukci hmotnosti. Obsahují totiž méně cukru i tuku než většina sladkých borůvkových jídel. Bonusem je pak tip na skvělou borůvkovou marinádu k masu.





Pečený tvaroh s borůvkami

Na 6 porcí potřebujete:
500 g polotučného tvarohu

150 ml polotučného mléka

1 pudinkový prášek vanilkový

40 g cukru

2 vejce

100 g borůvek



Postup pečení

1 Nejprve rozmíchejte pudinkový prášek v mléku.

2 Poté ve větší misce tyčovým mixérem smíchejte tvaroh, cukr, pudinkový prášek s mlékem a 2 vejce.

3 Vylijte do střední kulaté formy a pečte na 180 °C 20 minut.

4 Po 20 minutách navrch rovnoměrně nasypte borůvky a pečte dalších 30 minut.



Hodnoty na 1 porci:

732 kJ
12 g bílkovin
19 g sacharidů
6 g tuku





Celozrnné tvarohové knedlíky s borůvkami

Na 4 porce potřebujete:
300 g hladké celozrnné pšeničné mouky

50 g mouky na posypání válu

500 g polotučného tvarohu

4 žloutky

300 g borůvek

200 g tvrdého tvarohu na strouhání

40 g moučkového cukru

40 g másla

špetku soli



Postup vaření

1 Smíchejte tvaroh, mouku, žloutky a špetku soli. Směs nejprve promíchejte vařečkou, poté rukama vytvořte kompaktní těsto, které by nemělo příliš lepit. Můžete podle potřeby přisypat trochu mouky. Těsto nechte v lednici aspoň hodinu uležet.

2 Vál posypte trochou mouky a oddělte zhruba 1/4 těsta. Vyválejte placku tenkou zhruba 0,5 cm a rozdělte ji na zhruba 10cm čtverce. Doprostřed každého čtverce vložte lžíci borůvek a slepte jednotlivé cípy těsta k sobě.

3 Poté knedlík vyválejte v dlaních. Uložte ho na pomoučený tác nebo na pečící papír, aby se nepřilepil k podložce, než vytvarujete zbylé knedlíky.

4 Knedlíky vařte v lehce osolené vodě pod pokličkou zhruba 5 minut, měly by vypnout na povrch.

5 Na hotové knedlíky na talíři rozdrolte nebo nastrouhejte tvrdý tvaroh, lehce je polijte máslem a posypte moučkovým cukrem. Právě množství másla a cukru je to, co rozhoduje, zda bude možné ovocné knedlíky zařadit i do hubnoucího jídelníčku a nebo půjde spíše o vydatnější pokrm.





Kuřecí maso v borůvkové marinádě

100 g borůvek

1 PL citrónové šťávy

15 g cukru

Kus habaňero papričky

celá skořice

4 ks hřebíčku

špetku soli



Postup vaření

1 Tyčovým mixérem rozmixujte borůvky s citrónovou šťávou a papričkou. Množství papričky si určete podle toho, jak máte rádi pálivá jídla, nicméně pro začátek postačí i tenký plátek.

2 Směs vlijte do malého hrnce a přidejte cukr. Na mírném plamenu za stálého míchání svařte.

3 Až se směs zahřeje, přidejte celou skořici a hřebíček a ještě 5 minut na mírném plameni míchejte.

4 Přidejte špetku soli a nechte vychladnout. Po vychladnutí potřete marinádou kuřecí prsa a ještě je lehce osolte.

5 Nechte přes noc marinovat a poté opečte na lžičce řepkového oleje na mírném plameni z každé strany asi 10 minut. Kuřecí maso by mělo být důkladně propečené, abyste zabránili pomnožení nežádoucích bakterií.

6 Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem, abyste zajistili, že jídlo bude vyvážené a bude obsahovat i dostatečný zdroj sacharidů a zeleniny.




Chci se inspirovat

Vyzkoušejte další skvělé recepty!

Pokud vás zaujaly tyto recepty, máme pro vás na našem blogu mnoho dalších chutných a  zdravých nápadů.

Chci se inspirovat

 

Podobné články

První příkrmy krok za krokem

Bc. Barbora Holá , 11.04.2025

Doporučení většiny odborných společností je zavádět první příkrmy kolem 6. měsíce, kdy už je dítě fyzicky připraveno příkrmy jíst. Některé děti mohou však být připraveny i dříve. Příkrmy bychom ale neměli zavádět dříve než po ukončeném 4. měsíci. Zpočátku by také měly sloužit jen jako doplněk k mateřskému mléku.

Seznamte se s veganskými náhražkami masa: Jackfruit, seitan, tofu, tempeh, hrachový protein

Ing. Mgr. Veronika Pourová , 10.04.2025

Vegetariánství a veganství si za poslední roky získalo na popularitě. A alternativy masa už dávno nejsou jen o sóje a seitanu. Kromě toho se díky internetu a sociálním sítím rozšířilo i mnoho užitečných a chutných tipů a receptů, jak si kterou náhražku masa připravit. Pojďme se společně podívat, jak si na tom jednotlivé masové alternativy stojí výživově!

Výživa a imunita: Jak správná strava ovlivňuje naši obranyschopnost

Ne hladu: Nikol Mastromatteová , 08.04.2025

Imunitní systém je klíčovou součástí naší ochrany před patogeny, škodlivými mikroorganismy a dalšími vnějšími vlivy. Výživa hraje zásadní roli v jeho správné funkci, protože jednotlivé živiny podporují růst, vývoj buněk a energetický metabolismus.