Tuk na talíři nemusíme na první pohled vidět a určitě nelze říct, jakou část by měl tvořit. Tuk je totiž obsažen v mnohých potravinách, které obsahují i další živiny. Najdeme ho třeba i v sýru, tučném mase, některých druzích ryb, ale i ve vejcích. Dále samozřejmě v oleji, másle, ořechách, semínkách nebo v avokádu. Tuk je také součástí mnohých sladkostí a sušenek. Obecně lze říct, že pokud zvolíme zdroj bílkovin, který obsahuje minimum tuku, tedy třeba kuřecí prsa, olomoucké tvarůžky, tresku nebo sójové maso, měli bychom přidat zhruba 1-2 lžíce oleje. Pokud však jako zdroj bílkovin zvolíme sýr nad 30 % tuku, vejce nebo tučné maso, měli bychom s přidaným tukem spíše šetřit. Zvlášť pokud se snažíme o redukci hmotnosti, měli bychom si dát pozor, aby se nám v jednom jídle nenastřádalo několik zdrojů tuku - třeba takový zeleninový salát s kozím sýrem, olivovým olejem a vlašskými ořechy může být stejně tučný, jako kdybychom si dali kuřecí prsa s hranolkami.