Bílý cukr je jed.
Jak to je: Barva cukru závisí na způsobu výroby. Bílý cukr vzniká rafinací, což je schválený a bezpečný proces, při kterém se odstraní nečistoty a zanedbatelné množství minerálů. Hnědý cukr je buď částečně rafinovaný, nebo dobarvený, což je také bezpečný postup.
Datlové, agávové, rýžové a další sirupy či med jsou zdravější než obyčejný cukr.
Jak to je: Všechny tyto potraviny obsahují z chemického hlediska ten stejný cukr, se kterým bychom to neměli přehánět. Výjimkou jsou čekankové a některé tapiokové sirupy, které tvoří z velké části vláknina.
Cukr způsobuje obezitu.
Jak to je: Samotný cukr obezitu nezpůsobuje, záleží na celkovém příjmu energie a pohybové aktivitě.
Cukr je důležitým zdrojem energie. Pokud ho však konzumujeme nadbytek a nemáme dostatek pohybu, ukládá se jako tuk, což může vést k nárůstu hmotnosti. Samotný cukr ale obezitu nezpůsobuje – záleží na celkovém životním stylu.