alt-desktop

Největší dietní mýty a jak je poznat?

27.07.2024

Doba čtení: 7 min

Slyšeli jste někdy, že bílý cukr je jed, mléko zahleňuje, nebo že lepek zalepuje střeva? Tyto a další výživové mýty se často šíří, a proto se podíváme na ty nejběžnější a vysvětlíme si, jak to s nimi ve skutečnosti je.

S těmito a dalšími mýty o výživě se už jistě mnozí z nás setkali. V tomto článku si vysvětlíme ty nejčastější. Nejprve se ale podívejme na několik zásad, které nám pomohou rozpoznat, co je pravda a co ne. Stačí se zaměřit na tyto body:

Na co si dát pozor

Autor
Má autor vzdělání přímo související s výživou (nutriční terapie, technologie či chemie potravin) ? Pokud ne, jeho tvrzení mohou být méně důvěryhodná, zejména pokud jde o složité otázky týkající se fyziologie, problematiky nejrůznějších onemocnění, nebo technologie potravin.

Použité zdroje
Uvádí autor zdroje výzkumů? Pokud chybí přesné odkazy na studie, je třeba být obezřetný.

Tvrzení
Bohužel, ve výživě neexistuje nějaké jednotné řešení všech obtíží, nebo 100% účinná prevence. Velké sliby bývají plané sliby.

Vynechávání potravin
Nabádá autor k úplnému vyřazení určité skupiny potravin? Nebo je dokonce démonizuje? Pokud nemáte zdravotní důvody, jako jsou alergie nebo intolerance, je důležité udržet co nejpestřejší stravu.

Mýty o cukru

Bílý cukr je jed.
Jak to je: Barva cukru závisí na způsobu výroby. Bílý cukr vzniká rafinací, což je schválený a bezpečný proces, při kterém se odstraní nečistoty a zanedbatelné množství minerálů. Hnědý cukr je buď částečně rafinovaný, nebo dobarvený, což je také bezpečný postup.

Datlové, agávové, rýžové a další sirupy či med jsou zdravější než obyčejný cukr.
Jak to je: Všechny tyto potraviny obsahují z chemického hlediska ten stejný cukr, se kterým bychom to neměli přehánět. Výjimkou jsou čekankové a některé tapiokové sirupy, které tvoří z velké části vláknina.

Cukr způsobuje obezitu.

Jak to je: Samotný cukr obezitu nezpůsobuje, záleží na celkovém příjmu energie a pohybové aktivitě.
Cukr je důležitým zdrojem energie. Pokud ho však konzumujeme nadbytek a nemáme dostatek pohybu, ukládá se jako tuk, což může vést k nárůstu hmotnosti. Samotný cukr ale obezitu nezpůsobuje – záleží na celkovém životním stylu.
 

Mýty o lepku

Lepek lepí střeva.
Jak to je: Lepek je bílkovina v pšenici, žitu a ječmeni. Zažívací trakt většiny lidí si s ním dokáže hravě poradit a rozložit ho, takže neexistuje způsob, jak by tato složka potravy střeva zalepila.

Lepek způsobuje záněty.
Jak to je: Lepek může vyvolat zánětlivou reakci u lidí s alergií na pšenici, celiakií nebo glutenovou senzitivitou, ale samotný lepek za záněty nemůže – jde o reakci organismu na něj.

Mýty o mléku

Mléko zahleňuje.
Pravda: Mléko vytváří dočasný film na sliznici, který může působit jako hlen, ale jde jen o směs vody a tuku, která se brzy rozloží.

Mléko obsahuje „éčka“ a je ředěné vodou.
Pravda: Výroba mléka podléhá přísným předpisům, takže do něj není přidávána voda ani konzervanty.

Mléko odvápňuje kosti.
Pravda: Mléko je bohatým a dobře vstřebatelným zdrojem vápníku. Navíc obsahuje např. vitamin D, který jeho využitelnost podporuje. Rostlinné zdroje vápníku, jako mák, se na rozdíl od mléka hůře vstřebávají.

Nízkotučné výrobky jsou nevhodné.
Pravda: Tyto výrobky jsou bezpečné, protože jejich výroba podléhá přísným normám. V jídelníčku mohou být užitečné, zejména v kombinaci s polotučnými variantami, pokud chcete snížit příjem tuku. Nemusí však být vhodné, pokud se snažíte přibrat.

Jak si ověřit informace o výživě?

Nejlepší ochranou před dezinformacemi je pečlivý výběr zdrojů. Důvěřujte autorům, kteří mají odborné vzdělání, a sledujte, zda jejich tvrzení podporují kvalitní studie. Místo vyřazování potravin bez důvodu se snažte mít jídelníček co nejpestřejší, abyste zajistili dostatek různých živin pro své tělo.


 

Podobné články

První příkrmy krok za krokem

Bc. Barbora Holá , 11.04.2025

Doporučení většiny odborných společností je zavádět první příkrmy kolem 6. měsíce, kdy už je dítě fyzicky připraveno příkrmy jíst. Některé děti mohou však být připraveny i dříve. Příkrmy bychom ale neměli zavádět dříve než po ukončeném 4. měsíci. Zpočátku by také měly sloužit jen jako doplněk k mateřskému mléku.

Seznamte se s veganskými náhražkami masa: Jackfruit, seitan, tofu, tempeh, hrachový protein

Ing. Mgr. Veronika Pourová , 10.04.2025

Vegetariánství a veganství si za poslední roky získalo na popularitě. A alternativy masa už dávno nejsou jen o sóje a seitanu. Kromě toho se díky internetu a sociálním sítím rozšířilo i mnoho užitečných a chutných tipů a receptů, jak si kterou náhražku masa připravit. Pojďme se společně podívat, jak si na tom jednotlivé masové alternativy stojí výživově!

Výživa a imunita: Jak správná strava ovlivňuje naši obranyschopnost

Ne hladu: Nikol Mastromatteová , 08.04.2025

Imunitní systém je klíčovou součástí naší ochrany před patogeny, škodlivými mikroorganismy a dalšími vnějšími vlivy. Výživa hraje zásadní roli v jeho správné funkci, protože jednotlivé živiny podporují růst, vývoj buněk a energetický metabolismus.